Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Jaka Blažič Real Madrid legionarji

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 13.03

6 let, 4 mesece

Legionarji

Dončiću se je smejalo, Čančar zablestel #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

V španskem prvenstvu smo lahko videli izjemno razburljiv obračun med favoriziranim Real Madridom in Murcio. Luka Dončić je bil statistično spet najboljši posameznik moštva, osrednji heroj pa Trey Thompkins, ki je najprej rešil Real poraza, na koncu pa ga popeljal do zmage in razveselil soigralce in navijače. Jaka Blažič je prišel do dvojnega dvojčka. V regionalni ligi ABA je blestel mladi Vlatko Čančar.

Legionarji prejšnji teden

Že na začetku tekme je bilo videti, da bo imel Real Madrid težave. Po dobrih štirih minutah se je namreč poškodoval organizator igre Facundo Campazzo. Z zvitim gležnjem je odšepal iz dvorane in se ni več vrnil.

Glavni trener Pablo Laso je slovenskega košarkarskega bisera Luko Dončića pustil na klopi vse do izteka osme minute. Tudi ob njegovi prisotnosti pa sprva Realu ni kazalo dobro. Murcia je sredi druge četrtine vodila že za deset točk.

Real je kar lep čas zaostajal, do novega vodstva pa se je dokopal šele sredi tretje četrtine, ko je bil z metom za 42:41 uspešen Tray Thompkins. A gostov to ni zmotilo, na začetku zadnje četrtine so se odlepili na +9.

Ko je Dončić pri 62:61 košarkarje v beli opravi spet popeljal v vodstvo in ko je Jeffery Taylor zadel za 67:61, so bili navijači Reala že na nogah in slavili zmago. Tudi to ni zamajalo gostov, ki so se 27 sekund pred koncem najprej z neverjetno trojko Brada Olesona prek dveh košarkarjev odlepili na 72:69.

Luka z najboljšim statističnim indeksom

Takrat je na sceno prišel 18-letni Luka in s prostima metoma znižal na točko zaostanka. Ko je 13 sekund pred koncem spet stal na črti za proste mete, je prvega nehote zgrešil, drugega pa namenoma, saj je Real reševala le trojka.

Košarkarji Murcie so imeli dve sekundi pred koncem velikansko priložnost, da zapečatijo usodo domačih, a je Sadiel Rojas zgrešil oba prosta meta.

Met Tompkinsa za zmago Real Madrida

Zato pa je bil na mestu Tompkins, ki je ob zvoku sirene zadel za podaljšek. Tudi v dodatnih petih minutah je Američan igral ključno vlogo. Najprej je dve sekundi pred iztekom časa zadel novo trojko za 87:85, v obrambi pa je nato še blokiral met Vitorja Beniteja.

Čeprav je bil Tompkins osrednji junak tekme, pa je statistično spet najbolj izstopal Dončić. Dosegel je 16 točk (met za tri 2/6, za 2 1/3, prosti meti 8/10), v statistiko dodal sedem skokov, štiri asistence, nad njim je bilo storjenih 11 prekrškov, kar je znašalo za statistični indeks 22.

Dvojni dvojček Blažiča, razpoložen Nikolić

Zmage s 64:60 se je v Španiji veselil tudi Jaka Blažič, ki je z Andorro gostoval v San Sebastianu. Jaka je tudi tokrat odigral dobro in dosegel dvojni dvojček. 13 točkam (met za 3 0/3, za 2 3/7, prosti meti 6/13) je dodal 11 skokov.

Jaka Blažič je dosegel dvojni dvojček. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Blažič je dosegel dvojni dvojček. Foto: Vid Ponikvar

Tako kot Dončić je tudi Luka Rupnik igral podaljšek. In tudi on se je na koncu veselil zmage. Fuenlabrada je s 83:78 namreč premagala Joventut. Rupa je v desetih minutah in pol igre dosegel točko.

Dobro igro je v Nemčiji prikazal tudi mladi Aleksej Nikolić, ki je spet začel v prvi postavi evroligaškega Brose Bamberga. Science City Jena je padla z 71:80, Nikolić pa je v 26. minutah k zmagi prispeval deset točk, štiri asistence in dva skoka.

Izvrstni Čančar

Vlatko Čančar Mega | Foto: ABA liga Foto: ABA liga Izvrstno predstavo je v regionalni ligi ABA spisal mladi Vlatko Čančar. Z 21 točkami je bil najboljši strelec njegovega Mege Bemaxa, ki je premagal Igokeo z 89:82. Ob tem se je lahko pohvalil še s petimi skoki.

Nov poraz v francoskem prvenstvu je zabeležil Klemen Prepelič. Njegov Paris Levallois je po 12. krogih pri vsega štirih zmagah. Tokrat je moral priznati premoč Pau Orthezu (79:93), dosegel pa je 12 točk in zbral pet asistenc ter dva skoka.

V Turčiji smo spremljali slovenski derbi med Banvitom Gašperja Vidmarja in Saša Filipovskega ter Istanbul BBSK, katerega član je Jaka Klobučar. Tesne zmage z 72:69 se je razveselil slednji, ki je v 18 minutah igre zbral 9 točk, 5 asistenc in štiri skoke. Pri poražencih je kapetan slovenske reprezentance igral 24 minut, v tem času pa prišel do štirih točk, treh skokov in dveh asistenc.

Anadolu Efes Zorana Dragića in Eda Murića bo aktiven danes, nasproti pa bo stala Sakarya.

Vujačić do evroligaškega skalpa

Vujačić se je s soigralci veselil zmage na Olimpio Milanom. | Foto: Getty Images Vujačić se je s soigralci veselil zmage na Olimpio Milanom. Foto: Getty Images Na Apeninskem polotoku je Blaž Mesiček z Brindisijem izgubil proti Trentu (72:77). Dobil je veliko priložnosti za igro, saj je na parketu prebil 31 minut, v tem času pa prišel do 10 točk, skoka in asistence.

Velike zmage se je v Torinu veselil Saša Vujačić, ki je s soigralci preskočil evroligaško Olimpio Milano. Nekdanji košarkar lige NBA je k zmagi prispeval 10 točk, tri asistence in skok.

Slast zmage je v Rusiji okusil tudi Matic Rebec. Slovenski organizator igre je z Enisejem na kolena spravil Parmo (96:77). Čeprav je bila zmaga visoka, pa Rebec ni veliko igral. V devetih minutah je tako prišel do dveh točk, dveh asistenc in skokov.

Zato pa nikakor ne cvetijo rožice Sopronu našega Saše Zagorca. V devetem krogu madžarskega prvenstva je moral še osmič priznati premoč tekmecu. Tokrat Albi, ki je zmagala s kar 96:72. Izkušeni slovenski košarkarje v 24 minutah dosegel devet točk in trikrat uspešno skočil za žogo.

Ne spreglejte