Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
22. 6. 2016,
18.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Dario Šarić Mario Hezonja Ivica Zubac NBA draft Aleksej Nikolić Blaž Mesiček Dragan Bender NBA

Sreda, 22. 6. 2016, 18.02

6 let, 7 mesecev

Nabor NBA

Neverjetna proizvodnja Hrvatov: obeta se jim nov dragulj v ligi NBA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Ben Simmons | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ponoči bo v ligi NBA potekal nabor. Prvo možnost za izbor bo imela Philadelphia 76ers, na vrhu pa bo po napovedih Avstralec Ben Simmons. Blizu vrha bo tudi Hrvat Dragan Bender.

Po vročem koncu finala lige NBA, ki je bil odločen v korist Cleveland Caveliers šele po sedmih tekmah, je čas še za zadnje dejanje sezone oziroma že napoved nove – nabor NBA. 

V ligi NBA se je prvič v zgodovini zgodilo, da so se na žrebu za številke izbora moštva zvrstila po takem vrstnem redu, kot so končale v rednem delu. Torej, najslabša Philadelphia 76ers bo izbirala prva in tako naprej.

Kot glavnega kandidata za prvi izbor se omenja 19-letnega Bena Simmonsa, ki je v zadnji sezoni blestel na univerzi v Louisani. Avstralec igra na položaju krilnega centra, odlikuje pa ga odličen pregled nad igro in je ob tem tudi dober podajalec.

Na letošnjem žrebu

Simmons se pred naborom ni želel udeležiti preizkusa pri Philadelphii, saj si je želel, da bi ga izbrali pri Los Angeles Lakers, ki imajo drugi nabor, vendar se je včeraj vseeno pokazal pri Phillyju, kjer so mu menda že obljubili, da ga bodo izbrali kot prvega.

Lakers bodo kot drugi zelo verjetno izbrali krilnega košarkarja Brandona Ingrama z izrednimi fizičnimi predispozicijami.

Od leta 2013 prvi izbor ni bil ameriški košarkar. V zadnjem letu so kot prvega pri Minnesoti izbrali Karla-Anthonyja Townsa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Od leta 2013 prvi izbor ni bil ameriški košarkar. V zadnjem letu so kot prvega pri Minnesoti izbrali Karla-Anthonyja Townsa. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še četrto leto brez Američana na prvem mestu?

Če se bodo uresničile napovedi z izborom Simmonsa kot prvega na naboru, bo še četrto leto zapored na prvem mestu košarkar, ki ni Američan.

Simmons je Avstralec, lani je bil kot prvi izbran Karl-Anthony Towns, ki prihaja iz Dominikanske republike, predlani in pred tremi leti pa Kanadčana Andrew Wiggins in Anthony Bennett.

Dragan Bender bo nadaljeval tradicijo Hrvatov, ki so v zadnjih dveh letih vedno imeli košarkarja med prvimi 12. nabori. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dragan Bender bo nadaljeval tradicijo Hrvatov, ki so v zadnjih dveh letih vedno imeli košarkarja med prvimi 12. nabori. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nov Hrvat tik pod vrhom

Zelo visoko se bo po mnenju ameriških NBA analitikov zavihtel tudi hrvaški dragulj Dragan Bender, ki je z Maccabijem v lanski sezoni igral proti Olimpiji in izgubil v Ljubljani. V Stožice je takrat privabil številne skavte iz lige NBA, vendar 216 centimetrov visoki in zelo gibljivi Bender ni zaigral. Skupno je na 28 tekmah v izraelskem prvenstvu dosegal 5,5 točke in tri skoke na tekmo.

Bender bo po Mariu Hezonji, ki je bil na lanskem naboru izbran kot peti, še drugi hrvaški košarkar izbran med prvimi desetimi. Pred tremi leti je bil kot 12. izbran tudi Dario Šarić. Član Anadolu Efesa naj bi se prihodnjo sezono preselil v najmočnejšo ligo na svetu.

Ob Benderju naj bi bili med 60 izbranimi košarkarji na letošnjem naboru še deset košarkarjev iz Evrope. Ob Benderju imajo Hrvati dobre delnice še v centru Ivicu Zubcu in najboljšem posamezniku Cibone Anteju Žižiću.

Prijavljena tudi dva Slovenca, a …

Iz lige ABA bo najvišje kotiral Francoz iz Mega Leks Timothe Luwawu, ki naj bi bil izbran okoli 20. mesta, še višje pa kotira Turek Furkan Kormaz iz Anadolu Efesa.

Košarkarji iz Evrope so imeli do 13. julija čas, da svoje ime umaknejo z nabora. Za ta korak se je odločilo 33 od 46 košarkarjev, med njimi tudi dva Slovenca – Aleksej Nikolić, ki igra za nemškega prvaka Brose Baskets in Blaž Mesiček iz Olimpije.

Tako Nikolić kot tudi Mesiček po predvidevanjih ne bi bila izbrana na naboru, zato sta umaknila prijavnico, oba pa imata možnost, da se prijavita na nabor NBA prihodnje leto.
Blaž Mesiček je umaknil svojo prijavnico z nabora NBA. | Foto: Sportida Blaž Mesiček je umaknil svojo prijavnico z nabora NBA. Foto: Sportida

Visok izbor si obeta tudi sin slavnega očeta

Ob Benderju naj bi bil med prvimi desetimi izbran še en Evropejec. To je Domantas Sabonis, sin legendarnega centra Arvydasa. 20-letni Domantas je kot 17-letnik debitiral za špansko Unicajo, vendar z njo nikoli ni sklenil profesionalne pogodbe.

Pred dvema letoma se je Domantas, ki je tako kot njegov oče center, odločil za odhod na ameriški univerzo Gonzaga, kjer je v zadnji sezoni naredil ogromen napredek in bil tudi član srebrne litovske reprezentance na lanskem evropskem prvenstvu.

Kako poteka nabor?

Moštvo, ki je v zadnji sezoni zasedlo zadnje mesto po rednem delu lige NBA, ima po žrebanju mest za izbor na naboru največ žogic v bobnu. Najslabše moštvo ima 25 odstotkov, da bo dobilo prvi izbiro, drugo najslabše 20 odstotkov in tako naprej.

V žrebu sodelujejo samo moštva, ki se niso uvrstila v končnico, ostala (16 moštev) pa se razvrsti tako, kot so zasedla mesta po rednem delu.

Nabor poteka v dveh krogih, v obeh pa se izbere po 30 igralcev, skupaj 60.

Ne spreglejte