SiolNET. Sportal Košarka
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji slovenski reprezentant novi hrvaški selektor?

4

termometer

Hrvaško razočaranje po slovesu od EuroBasketa 2015, na katerem so naši sosedje sanjali celo o kolajni, vključuje tudi "iskanje" novega selektorja.

Slovenska in hrvaška reprezentanca, ki sta skupaj nastopali že v skupinskem delu, sta se od evropskega košarkarskega prvenstva poslovili skorajda sočasno – v osmini finala. A sosedski zgodbi sta vendarle zelo različni. Medtem ko se je v slovenskem prostoru kljub tezi o neizkoriščenem ugodnem razporedu in premagljivosti Latvije uveljavilo mnenje o igralski omejenosti kadra ter dobrem delu selektorja Jureta Zdovca, pa je hrvaško razočaranje občutno večje. To niti ne preseneča, saj je ekipa odličnih posameznikov vlivala upanje na veliki met – naskok na eno od kolajn, na katero sosedje čakajo že debeli dve desetletji.

Zdaj le kandidati

"Prevzemam odgovornost. Moj selektorski mandat je končan," je kmalu po porazu proti Češki v osmini finala evropskega prvenstva v Lillu dejal hrvaški selektor Velimir Perasović. Njegova poteza je ob kritikah na račun hrvaške predstave v Franciji sprožila tudi plaz ugibanj o njegovem nasledniku.

Priljubljeni spletni medij 24sata kot kandidata "ponuja" Grka Dimitrisa Itoudisa, ki vodi moskovski CSKA, svoje košarkarske izkušnje pa je kot študent nabiral tudi na Hrvaške. Kot domačega aduta isti medij omenja Slavena Rimca.

Še bolj neposredna je Slobodna Dalmacija. Splitski časnik se sklicuje na več kot verodostojen vir, ki naj bi bil blizu reprezentančnemu taboru. Po tej različici bi lahko hrvaški selektor postal strokovni komentator hrvaške državne televizije, Rimčev pomočnik pri zagrebški Ciboni ter nekdanji košarkar Olimpije, Slovana in Krke Jurica Golemac, ki ima v žepu tudi slovenski potni list. Še več, na reprezentančni ravni je bil slovenski košarkar. Med drugim je nastopil na evropskih prvenstvih 2003 in 2009.

Predsednik umirja žogo

Postopek imenovanja novega selektorja hrvaške košarkarske reprezentance pa bo vendarle nekoliko dolgotrajnejši. Predsednik panožne zveze Ivan Šuker je v pogovoru za državno televizijo HRT napovedal poglobljeno analizo in pogovor s številnimi velikimi imeni hrvaške košarke. Med drugim načrtuje pogovor tudi s Perasovićem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin