Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2020,
12.52

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Kitajska NBA

Četrtek, 23. 7. 2020, 12.52

3 leta, 9 mesecev

NBA prekinila sodelovanje s trening centrom v provinci Xinjiang

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

NBA Kitajska | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Severnomeriška košarkarska liga NBA je prekinila vse stike s trening centrom v kitajski provinci Xinjiang, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Liga NBA je od lanskega leta po številnih nesoglasjih s kitajskimi nosilci televizijskih pravic in posledični ukinitvi prenosov tekem izgubila že več sto milijonov dolarjev prihodka.

Dodatno je odnos med Kitajsko in ZDA v zadnjih tednih zaostrilo tudi poročanje o hudih zlorabah človekovih pravic pripadnikov muslimanske manjšine Ujgurov v omenjeni provinci.

Tudi predsednik ZDA Donald Trump redno kritizira ravnanje kitajskih oblasti z Ujguri, ki jih po navedbah humanitarnih organizacij zapirajo v posebna prevzgojna taborišča, kjer naj bi jih odvrnili od njihove vere in prepričali v komunizem, dogajajo pa se tudi številne druge zlorabe.

Še pred tem je lani spor med Kitajsko in ZDA dodatno izzval generalni menedžer moštva Houston Rockets Daryl Morey, ki je na Twitterju podprl demokratične proteste v Hongkongu.

NBA Kitajska | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

ZDA so proti Kitajski v zadnjih tednih uvedle sankcije proti več uradnikom kitajske komunistične partije, liga NBA pa je po poročilu, poslanem senatorki Marshi Blackburn, prekinila vse vezi v sodelovanju s provinco Xinjiang.

"Liga NBA ni imela stikov s košarkarsko akademijo Xinjiang že več kot leto dni, sodelovanje pa je zdaj prekinjeno," so v vodstvu lige s podpisom namestnika komisarja Marka Tatuma zapisali v poročilu.

Kitajska in liga NBA imata sicer v veljavi največjo pogodbo televizijskih pravic in prodaje uradnih izdelkov zunaj ZDA, usoda nadaljnjega sodelovanja pa po velikem finančnem izpadu še vedno ni jasna.

Liga NBA se bo z zadnjimi osmimi tekmami rednega dela po koronski krizi nadaljevala v noči na 31. julij. Trenutno tam potekajo pripravljalna srečanja.

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Liga NBA je (skoraj) nazaj: Dragić na prvi pripravljalni tekmi v 'mehurčku' do zmage #video
Ne spreglejte