Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2022,
6.32

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

Natisni članek

Miami Heat Philadelphia 76ers Chris Paul Phoenix Suns Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks končnica Liga NBA

Torek, 3. 5. 2022, 6.32

1 leto, 11 mesecev

Končnica lige NBA, 2. krog (2. maj)

Razočaranje za fantastičnega Dončića, ki je dosegel nov zgodovinski mejnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45
Dallas Mavericks Phoenix Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel kar 45 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel kar 45 točk.

Foto: Reuters

Luka Dončić je na svoji prvi zgodovinski tekmi konferenčnega polfinala lige NBA prikazal odlično predstavo (45 točk, 12 skokov, 8 asistenc), a je bilo to ob bolj bledi moštveni predstavi Dallas Mavericks, ki so se prebudili šele ob koncu srečanja, premalo za uspeh nad Phoenix Suns. Najuspešnejša ekipa rednega dela lige je bila pred domačimi gledalci boljša s 121:114 in v seriji povedla z 1:0 v zmagah.

Milwaukee Boston Giannis Antetokounmpo
Sportal Giannis s trojnim dvojčkom in podajo samemu sebi za zabijanje #video

Slovenski košarkar Luka Dončić je vendarle dočakal svojo prvo tekmo v drugem krogu končnice lige NBA, a jo bo kljub odlični individualni predstavi verjetno želel čim prej pozabiti. Dončić je sicer obračun s Phoenixom končal s fantastičnim izkupičkom - 45 točk, 12 skokov, osem asistenc, a to ni bilo dovolj za prvi uspeh v boju za finale zahoda. Dončić je s tem izkupičkom dosegel svoj strelski rekord v končnici, hkrati pa se je s povprečjem 33,4 točke na tekmo v play-offu na lestvici povprečno doseženih točk izenačil z vodilnim Michaelom Jordanom. Ob tem je 23-letni Ljubljančan po Kobeju Bryantu leta 2001 postal najmlajši košarkar, ki je dosegel mejo 45 točk in desetih skokov.

To je bila sploh prva tekma konferenčnega polfinala po letu 2011 za Mavericks, ki so pozneje tudi osvojili šampionske prstane. Phoenix je nad Dallasom zmagal še na deseti zaporedni tekmi, Dallas je nazadnje slavil 19. novembra 2019. Tudi tokrat so bili Mavs, razen zaključka tekme, daleč od uspeha, o čemer priča tudi podatek, da niso vodili niti enkrat na celotnem obračunu.

Učinek Luke Dončića: 45 točk (11/19 za 2, 4/11 za 3, 11/14 prosti meti), 12 sk., 8 as., 1 blk., 5 izg. žog v 44:23

Strateg Mavericks Jason Kidd, ki je leta 2011 Dallas vodil na igrišču, je na prvi tekmi z najboljšo ekipo rednega dela v uvodnih minutah v ogenj poslal zasedbo Dončić, Jalen Brunson, Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith in Dwight Powell. Na drugi strani je Devin Booker na drugi tekmi po vrnitvi po poškodbi hitro pokazal, da je njegova poškodba že preteklost, najboljša ekipa rednega dela lige pa je z atomskim začetkom šokirala goste. Phoenix je po slabih dveh minutah in pol igre vodil že z 9:0, prvi koš za Dallas pa je v naslednjem napadu dosegel Dončić.

Luka Dončić je bil spet odlično razpoložen. | Foto: Reuters Luka Dončić je bil spet odlično razpoložen. Foto: Reuters

Dončić in Kleber držala stik z gostitelji

Ta je imel sicer v napadu ogromno dela, saj je zanj skrbel Mikal Bridges, sicer finalist izbora za najboljšega obrambnega igralca lige. Phoenix je v prvi četrtini vodil z največ 15 točkami naskoka, pri Mavs pa sta v prvih 12 minutah kar 23 od 25 točk skupaj dosegla Dončić in Maxi Kleber, ki je dosegel tri trojke iz treh poskusov. Luka je prvo četrtino, ki so jo Suns dobili s 35:25, sklenil s 14 točkami (met iz igre 5/9), štirimi skoki in dvema asistencama.

Tudi na uvodu v drugo četrtino so bili domači ves čas vsaj korak pred tekmeci iz Teksasa. Dallas sta v koraku s tekmeci tako kot v prvi četrtini držala predvsem Dončić in Kleber, ki je zadel pet trojk iz šestih poskusov. Gostitelji so poskušali Dončića ustaviti na različne načine, tako je Slovenec prejel tudi neprijeten udarec Jaeja Crowderja v mednožje.

Dallas je nato vendarle nekoliko strnil svoje vrste, pri zaostanku z 38:51 so naredili delni izid 9:0 in se vrnili med žive. Bullock je imel možnost priti le na dve točki zaostanka, a je svoj poskus zgrešil. Phoenix je za tem spet dodal plin in se hitro vrnil na dvomestno prednost. Dončić je bil v prvem polčasu izjemno razpoložen, dosegel je kar 26 točk, razen Kleberja, ki jih je dosegel 16, pa Ljubljančan ni imel prave pomoči soigralcev. Ob tem je bil Dallas premalo agresiven v obrambi. Velik dolžnik je v prvem polčasu v napadalnih akcijah ostal predvsem Brunson, ki je v prvih 24 minutah dosegel le tri točke, ob tem pa še hitro obsedel, saj si je nabral tri osebne napake. 

Deandre Ayton je dosegel 25 točk. | Foto: Reuters Deandre Ayton je dosegel 25 točk. Foto: Reuters

Iskrica v zaključku tekme

Tretja četrtina v Arizoni je bila praktično preslikava prvih dveh. Phoenix je z raznovrstno igro v napadu, o čemer priča tudi podatek, da je šest košarkarjev Suns preseglo dvomestno število točk, in ob slabi obrambni predstavi Dallasa polnil koš Mavs. Nekaj optimizma je kljub temu taboru Dallasa prinesla vrnitev Franka Ntilikine, ki se je po poškodbi in sedmih tekmah odsotnosti vrnil na parket.

Slabih devet minut pred koncem obračuna je Phoenix prvič na tekmi povedel s +21 (106:85) in Dallasova barka je bila že na pol potopljena. A gostje se kljub temu niso predali. Ekipa iz Teksasa se je vendarle prebudila ter se tri minute in pol pred koncem po trojki Dončića približala na -11, po trojki Spencerja Dinwiddieja in zabijanju Dončića pa se je prednost domačih dobrih 53 sekund pred koncem stopila le na šest točk zaostanka (113:107). Na drugi strani je dva prosta meta 47 sekund pred koncem izkoristil Booker (115:107), Dallasu pa nato do konca ni uspelo pripraviti presenečenja.

Grd padec Kleberja:

V zasedbi Dallasa je Dončiću z 19 točkami sledil Kleber, ki je na začetku zadnje četrtine ob zabijanju grdo padel, a je lahko nadaljeval srečanje. Finney-Smith je dodal 15 točk. Pri domačih je s 25 točkami in osmimi skoki prednjačil Deandre Ayton, Booker je bil s 23 točkami, devetimi skoki in osmimi asistencami na koncu blizu trojnega dvojčka.

Dallas naslednja tekma proti Phoenixu čaka v noči na četrtek (4.00), ko bo zasedba Jasona Kidda poskušala izenačiti v zmagah na 1:1.

Vrhunci tekme:

Dončić in Powell na ogrevanju:

Na jutranjem treningu meta, ko so se košarkarji Mavs spoznavali s parketom dvorane Sunsov Footprint Arena, je Dončić že izvajal svoje običajne trike. Tokrat je metal z roba igrišča, stal je ob klopi. 

Miami povedel

Večer sta sicer odprla Miami in Philadelphia, ki je bila brez prvega zvezdnika in kandidata za MVP sezone Joela Embiida nemočna. Heat so po boljšem drugem polčasu drugi krog končnice odprli z zmago 106:92. Pri Miamiju je Tyler Herro dosegel 25 točk (4/6 za 3) in sedem asistenc, Bam Adebayo je vknjižil dvojnega dvojčka (24 točk, 12 skokov). Pri Philadelphii je bil s 27 točkami najučinkovitejši Tobias Harris

Vrhunci tekme:

Luka Dončić
Sportal Dončić tekmovalen že na treningu: "Mi smo že zmagali."
Luka Dončić
Sportal Dončić odpira novo poglavje
Luka Dončić, Dallas Mavericks
Sportal Ni želel biti nespoštljiv: Odsotnost Dončića je bila nekaj najboljšega za Dallas

Končnica lige NBA, 2. krog (2. maj):

Vzhod:
Miami Heat : Philadelphia 76ers 106:92   /1:0/
Herro 25 (7 as.), Adebayo 24 (12 sk.), Butler 15 (9 sk.); Harris 27, Maxey 19, Harden 16 (9 sk.)

Zahod:
Phoenix Suns : Dallas Mavericks 121:114   /1:0/
Ayton 25 (8 sk.), Booker 23 (9 sk., 8 as.), Paul 19; Dončić 45 (11/19 za 2, 4/11 za 3, 11/14 prosti meti), 12 sk., 8 as., 1 blk., 5 izg. žog v 44:23, Kleber 19, Finney-Smith 15, Brunson 13

// Skupni rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.
Ne spreglejte