Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2021,
7.05

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

2

Natisni članek

Denver Nuggets Dallas Mavericks NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 9. 2. 2021, 7.05

3 leta, 2 meseca

Liga NBA, 8. februar

Luka Dončić do nenavadne zmage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

2

Luka Dončić | Luka Dončić se je s soigralci razveselil tretje zmage Dallasa na zadnjih štirih tekmah. | Foto Guliver Image

Luka Dončić se je s soigralci razveselil tretje zmage Dallasa na zadnjih štirih tekmah.

Foto: Guliver Image

Redko se zgodi, da Luka Dončić v nobeni od osrednjih treh statističnih kategorij ni prvo ime Dallasa. Še redkeje pa se zgodi, da moštvo nato takšno tekmo tudi dobi. Ljubljančan (26 točk, 8 skokov, 5 asistenc) je zato po zmagi nad Minnesoto domačo dvorano zapuščal s širokim nasmehom. Znova kot junak, saj je z enajstimi točkami v zadnjih minutah preprečil popoln preobrat (127:122). Le malo pred tem si je že obetal sproščene zadnje minute na klopi ...

Sportal Dončić navdušuje tudi v nogometnem smislu, trener govori o šampionski zasedbi

Osem minut pred koncem obračuna zahodnih moštev, ki sta v dozdajšnjem delu sezone pokazali najmanj, se je Luka Dončić oblekel v trenirko in se udobno namestil na stol domače rezervne klopi, ki je po novih covidnih pravilih pravzaprav mini tribuna. A ko je Minnesota z delnim rezultatom 11:0 ogrozila zanesljivo zmago Dallasa, se je dve minuti pozneje vendarle moral znova sleči in se vrniti na parket. Rutinirano in z uporabo telesne moči je hitro vknjižil enajst točk in zaustavil gostujoči nalet. Tekma se je vseeno prevesila v napeto končnico, v kateri pa je Dallasa po koših Josha Richardsona tehtnico nagnil na svojo stran za zmago z rezultatom 127:122.

Vseeno to ni bil eden od Dončićevih čarovniških večerov. Po sanjski predstavi proti Golden State Warriors, ko je z 42 točkami izenačil svoj rekord v rednem delu, je bil tokrat napadalno manj razpoložen. V dobrih 37 minutah je dosegel 26 točk (met iz igre 9:22, za 3 točke 1:7, prosti meti 7:9), ujel osem odbitih žog, zbral pet asistenc, a tudi kar sedem izgubljenih žog. Zanimivo pa je, da v nobeni od osrednjih statističnih kategorij ni bil na prvem mestu v moštvu Dallasa. Prvi strelec in skakalec je bil tokrat Kristaps Porzingis (27 točk, 13 skokov), z osmimi asistencami pa je tekmo končal Richardson.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Brez načrtovanega počitka za Dončića

Dejstvo, da je Minnesota z vsega šestimi zmagami daleč najskromnejša zasedba zahodne konference in po odstotku zmag (25 odstotkov) primerljiva z Detroitom in Washingtonom, ki sta najslabša v ligi, ni zavedlo tokrat znova zelenega Dallasa. V nasprotju s številnimi predhodnimi tekmami v tej sezoni, ko se je trener Rick Carlisle upravičeno pritoževal nad obrambno omahljivostjo in mehkobo, je tokrat domača vrsta v večjem delu delovala čvrsto in enotno.

Z izjemo rezultata 5:3 je namreč Dallas vodil vso tekmo, vse od devete minute naprej z več kot desetimi točkami naskoka. Že po slabem strelskem odprtju tekme je Dončić napadalno pobudo prepustil soigralcem. Po njegovem košu s strani so Mavericks resda že v drugi četrtini vodili s kar 25 točkami naskoka (69:44), a pri polnjenju tekmečevega koša sta imela vendarle glavno besedo Tim Hardaway in Porzingis. Do odhoda na osrednji odmor sta namreč skupaj dosegla 36 točk, Luka "le" deset.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Prav z nadaljevanjem obrambne intenzivnosti in napadalne razpršenosti je Dallas tudi v drugem polčasu ohranjal popoln nadzor nad tekmo. Jaylen Nowell in Anthony Edwards sta sicer prihajala do priložnosti za mete, a je domači stroj vselej ponujal pravi odgovor, s katerim je ohranjal lepo prednost. Ko je deset minut pred koncem Dončić vendarle zadel tudi svoj prvi met za tri točke, je pri rezultatu 105:82 s širokim nasmehom že zmagoslavno dvignil roke. Izkazalo se je, da nekoliko prezgodaj.

Ko je domači trener Dončiću že namenil počitek, je Dallas povsem popustil in Minnesoti, ki je zadnjo četrtino dobila z rezultatom 45:32, dovolil, da se je vrnila v igro. V igro pa se je moral vrniti tudi Luka, ki je odločno prevzel vajeti in z enajstimi točkami odbil prvi napad. In ko je dve minuti pred koncem kazalo, da možnosti za preobrat ni več, je Minnesota udarila še enkrat. Pod dveh Dončićevih zapravljenih napadih so 50 sekund pred koncem gostje zaostanek zmanjšali na vsega tri točke (120:123), a je nato s košem iz igre in dvema točkama s črte prostih metov Dallasu zmago zagotovil Richardson.  

Kristaps Porzingis: tokrat prvi strelec in skakalec Dallasa | Foto: AP / Guliverimage Kristaps Porzingis: tokrat prvi strelec in skakalec Dallasa Foto: AP / Guliverimage

Nadaljevanje domačega niza

Dallas je tako na 25. tekmi sezone osvojil enajsto zmago - drugo zapored in tretjo na zadnjih štirih tekmah. Z njo je ob vstopu v drugo tretjino letos nekoliko skrajšanega rednega dela (72 tekme) naredil nov korak s predzadnjega mesta v konferenci proti ekipam, ki naskakujejo mesto v končnici (neposredno se bo vanjo uvrstilo po šest ekip iz konference), ali pa vsaj četverici kvalifikantov. Ob relativno majhnih razlikah v srednjem delu lestvice bi lahko Teksašani marsikaj nadoknadili že v nadaljevanju niza domačih tekem. V desetih dneh bodo namreč Dončića in druščino v American Airlines Centru, kamor se postopoma vračajo tudi gledalci, obiskali še Atlanta, New Orleans, Portland in Detroit.

Middleton jih toliko še ni zbral

Košarkarji Denver Nuggets so na domačem parketu ostalih praznih rok proti Milwaukeeju, pri katerem ni izstopal le grški zvezdnik Giannis Antetokounmpo (30 točk), ampak tudi Khris Middleton. Do trojnega dvojčka sta mu zmanjkala le dva skoka, ob 29 točkah pa se je lahko pohvalil tudi z 12 asistencami, kar je njegov najboljši dosežek v karieri.

Vrhunci dvoboja v Denverju:

Bucks so navkljub neigranju Jrueja Holidaya zmagali že petič zapored, moštvo iz Kolorada, ki je še tretjo tekmo zapored pogrešalo Garyja Harrisa (poškodba mišice), pa je plačalo davek slabemu strelskemu izkupičku Jamala Murrayja. Iz igre je zadel le štiri od 17 metov in končal dvoboj pri 11 točkah. Največ jih je v taboru poražencev pričakovano dosegel Nikola Jokić. Srbski center se je ustavil pri 35 točkah, 12 skokih in 6 asistencah, Will Barton pa je dodal 24 točk, kar je največ v tej sezoni. Denver je izgubil tretjič zapored, pri novem porazu pa je aktivno sodeloval tudi Vlatko Čančar. Odigral je slabih šest minut, v tem času enkrat neuspešno vrgel za tri točke in zbral en skok. Tako je znova končal dvoboj brez točk.

Branilci naslova Los Angeles Lakers so po podaljšku ugnali Oklahoma City Thunder. Prvaki so igrali brez Anthonyja Davisa, prvi junak srečanja pa je postal LeBron James, ki je dosegel nov trojni dvojček.

Liga NBA, 8. februar:

Dallas Mavericks : Minnesota Timberwolves 127:122
Porzingis 27, 13 sk., Dončić 26 (met za tri 1/7, met za dve 8/15, prosti meti 7/9), 8 sk., 5 asist., 7 izg. žog, 1 ukr. žoga v 37 minutah in 6 sekundah, Hardaway Jr. 24, Richardson 18, 8 asist.; Beasley 30, 9 sk., Edwards 22, Nowell 18

Denver Nuggets : Milwaukee Bucks 112:125
Jokić 35, 12 sk., 6 asist, Barton 24, Čančar 0 (met za tri 0/1), 1 sk. v 5 minutah in 45 sekundah; Antetokounmpo 30, 9 sk., Middleton 29, 12 asist., 8 sk., Forbes 15

Charlotte Hornets : Houston Rockets 119:94
Ball 24 (10 asistenc), Hayward 19; Oladipo 21, McLemore 15

Chicago Bulls : Washington Wizards 101:105
LaVine 35, Young 14; Beal 35, Hachimura 19, 10 sk. 

Memphis Grizzlies : Toronto Raptors 113:128
Valančiunas 27, 20 sk., Brooks 22, Morant 18, 9 asist., Anderson 15; VanVleet (9 asist.) in Siakam 32, Powell 29

San Antonio Spurs : Golden State Warriors 105:100
Murray 27, 10 sk., 8 ukr. žog, DeRozan 21, 10 asist., Pöltl 14, 11 sk.; Curry 32 (met za tri 6/11), Oubre Jr. 24

Phoenix Suns : Cleveland Cavaliers 119:113
Booker 36, 8 asist., Bridges 22, Moore 17, Ayton 15, 16 sk.; Sexton 23, Garland 17, Drummond 15, 14 sk.

Los Angeles Lakers : Oklahoma City Thunder 119:112*
James 28, 14 sk., 12 asist., Harrell 21, 8 sk., Schröder 19, Matthews 16; Gilgeous-Alexander 29, 10 asist., 7 sk., Bazley 21, 16 sk., Diallo 20, 11 sk.

* po podaljšku

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Zvezdniki nasprotujejo, Dončić nevtralen
Luka Dončić
Sportal Nepozabna predstava čarovnika Dončića, Curryju ni pomagalo niti 57 točk! #video
Ne spreglejte