Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 2. 2021,
6.31

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

5

Natisni članek

Nikola Jokić Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Golden State Warriors Stephen Curry Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA NBA

Nedelja, 7. 2. 2021, 6.31

3 leta, 2 meseca

Liga NBA, 6. februar

Nepozabna predstava čarovnika Dončića, Curryju ni pomagalo niti 57 točk! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

5

Luka Dončić | Dallas je dočakal šele drugo zmago na zadnjih devetih tekmah. | Foto Reuters

Dallas je dočakal šele drugo zmago na zadnjih devetih tekmah.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v napetem srečanju premagali Golden State Warriors (134:132), dvoboj pa je zaznamoval vroč strelski obračun Luke Dončića (42 točk) in Stepha Curryja (57 točk). Slovenski as je izenačil svoj strelski rekord v rednem delu lige NBA, Dallas pa dočakal deseto zmago, s katero je popravil klavrn občutek po nedavnem ponižanju proti Golden Statu. Denver je kljub rekordnim 50 točkam Nikole Jokića ostal praznih rok v Sacramentu. Vlatko Čančar se ni vpisal med strelce.

Dallas Mavericks : Golden State Warriors 134:132 (106:101, 70:64, 35:31)

Učinek Luke Dončića: 42 točk (met za tri 7/12, met za dve 5/11, prosti meti 11/14), 7 skokov, 11 asist., 7 izg. žog, 1 ukr. žoga v 38 minutah in 11 sekundah

Košarkarji Golden State Warriros so pred dvema dnevoma v Dallasu z oslabljeno zasedbo ponižali Mavericks (147:116) in dali misliti tekmecu, pri katerem ni bilo občutiti pozitivne energije. Luka Dončić ter ekipa sta se znašla na eni najnižjih točk v tej sezoni, iz katere pa so se igralci hitro povzpeli. Že na naslednji tekmi so se maščevali Bojevnikom iz Kalifornije. Ni šlo gladko, Golden State se je znova, čeprav je tudi tokrat pogrešal večino najvišjih košarkarjev, izkazal za zelo zahtevnega in žilavega tekmeca, ki je Dallasu paral živce zlasti z natančnimi meti izza velike črte.

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Golden Statom:

Napeto je bilo do zadnje sekunde, na koncu pa so Mavericks po epskem srečanju, v katerem sta najboljša strelca na obeh straneh, Luka Dončić in Stephen Curry, skupno dosegla kar 99 točk, zmagali s 134:132 in dočakali okroglo deseto zmago v tej sezoni. Ker imajo tudi 14 porazov, se še vedno nahajajo pri dnu zahodne konference, a bi jim lahko zmaga ob dejstvu, da jih čaka pet zaporednih tekem na domačem parketu, dvignila krila in pomagala do boljšega izkupička v nadaljevanju sezone.

Curry zadel kar 11 trojk, Dončić pa sedem!

Dončić je bil na tekmi z GSW bolj natančen pri metu za tri kot pa za dve točki. | Foto: Reuters Dončić je bil na tekmi z GSW bolj natančen pri metu za tri kot pa za dve točki. Foto: Reuters Telički so po četrtkovem ponižanju (116:147) zaigrali bolje, zlasti v napadu, kjer je znova prišla do izraza raznovrstnost igre in nesebičnost Dončića. Vsaj 10 točk je doseglo šest košarkarjev Dallasa, največ pa mladi Ljubljančan, ki v tej sezoni še ni dosegel tako veliko točk. Na koncu jih je zbral kar 42 in s tem izenačil rekord kariere, kar zadeva dvoboje v rednem delu lige NBA. V končnici jih je dosegel že 43 (na nepozabni lanski četrti tekmi proti LA Clippers), tokrat pa jih je za še kako potrebno zmago nad Golden State Warriors, po kateri je v slačilnici Dallasa zapihal prijetnejši veter, ob dobrem metu za tri točke (zadel je 7 od 12 metov), dal 42. S tem pa še zdaleč ni bil najboljši strelec tekme.

Na drugi strani je v zvezdniškem obračunu blestel Stephen Curry. Izkušeni ostrostrelec je ob spoznanju, da Bojevniki znova ne morejo računati na večino centrov, vrgel 19 trojk, zadel pa jih kar 11! Na koncu je zbral neverjetnih 57 točk, kar je drugi najboljši dosežek v tej sezoni, a vseeno ostal brez zmage.

Vrhunci predstave Luke Dončića:

Golden State je bil prekratek za dve točki, o tem, kateri zvezdnik je bil na napetem srečanju v Teksasu pomembnejši za svojo ekipo, pa priča podatek, kako je Dallas v dobrih 38 minutah, ko je bil na parketu Dončić, boljši za +18, Golden State pa v 37 minutah s Curryjem le za +7. Ljubljančan, ki bo konec meseca dopolnil 22 let, je v veliki želji po razigravanju soigralcev resda storil nekaj napak in izgubil sedem žog, a vse skupaj nadoknadil z izjemnim strelskim učinkom, pa tudi 11 asistencami in 7 skoki. Šestič v karieri je tekmo končal z vsaj 40 točkami in 10 asistencami, s tem pa postavil nov klubski rekord.

Curry zaplesal po "trojki in pol"

Da bo dvoboj minil v neverjetnem strelskem obračunu asov, ki nosita dresa s številkami 77 in 30, je nakazal že prvi polčas. Po začetnem naletu Dallasa, pri katerem je imel prste vmes tudi mladi Ljubljančan, so gostitelji hitro povedli za +16 (18:2), a so nato gostje iz Kalifornije začeli zadevati iz igre. Prednjačil je Curry, ki je že v prvem polčasu nasul Dallasu 30 točk, kaj dosti pa ni zaostajal tudi Dončić, saj se je ustavil pri številki 21.

Kako si je dal duška Curry:

V drugem polčasu je izkupiček podvojil, na drugi strani je še naprej vroče zadeval Curry, a to ni bilo dovolj za drugo zaporedno zmago v dvorani American Airlines Center. Mavericks so ohranjali vodstvo vse do tretje četrtine. Takrat so gostje opozorili nase in se s spektakularno trojko Curryja, ki jo je v svojem prepoznavnem slogu s hitrim izmetom zadel z ogromne oddaljenosti, približali na 85:86. Ostrostrelec Golden Stata je zaplesal od sreče in ponosno pomigal z rameni, gostje so začutili svoj trenutek in v nadaljevanju povedli s 96:95, Curry pa je dočakal že 16. tekmo v karieri, na kateri je zadel dvomestno število trojk.

Dončić zaposlil Kleberja, Dallas odšel na +4

Ker pa je vseskozi marljivo in spretno polnil koš tudi Dončić, za razliko od četrtkove tekme pa so mu dokaj konkretno priskočili na pomoč tudi soigralci, si je Dallas ob vstopu v zadnje minute pripravil manjšo, a dragoceno prednost. Po predzadnji od sedmih trojk slovenskega reprezentanta so Mavericks štiri minute pred koncem vodili 126:118, a se gostje niso predali. S pomočjo Curryja, še nekaterih dokaj vročih soigralcev, omeniti pa je treba tudi znova zelo bojevitega Draymonda Greena (dal je le 2 točki in izgubil 7 žog, a zbral kar 15 asistenc, prispeval pa tudi 6 ukradenih žog, 6 skokov in 4 blokade), so držali priključek. V zadnjo minuto je Dallas vstopil s tesno prednostjo +4, nato pa je Dončić s sedmo trojko na tekmi 43 sekund pred koncem popeljal domače do 131:124! Lastnik Dallasa Marc Cuban po novi mojstrovini Ljubljančana ni skrival veselja, a se gostje niso predali.

Navdušenje Marca Cubana po trojki Luke Dončića za 131:124:

Razigrani Curry je hitro ''vrnil trojko'', nato je žogo izgubil Josh Richardson, Curry pa je prodrl pod koš, zadel in še izkoristil prosti met, saj je bil nad njim storjen prekršek. Do konca je ostalo še 28 sekund, Dallas pa je vodil le še za točko (131:130). Mavericks so se odločili za dolg napad, Dončić pa je v izdihljajih napada izvrstno našel Maxija Kleberja, ki v tej sezoni blesti z najboljšim odstotkom meta za tri točke v svoji ekipi. Tudi tokrat je bil natančen. Dallas je dobrih pet sekund pred koncem povedel za štiri točke! To je bilo dovolj, gostje so v zadnji sekundi le znižali rezultat, dlje pa ni šlo.

Mavericks so tako dočakali 10. zmago v tej sezoni, šele tretjo na domačem parketu, in nakazali, da bi jim lahko šlo v nadaljevanju rednega dela lige bolje. Naslednjič se bodo predstavili v noči na torek, ko bodo pričakali Minnesoto.

Luka Dončić
Sportal Blamaža Dončićeve druščine

Jokić dosegel 50 točk, a ostal brez zmage

Na srečanju v Sacramentu je ostala zmaga doma. Kralji so premagali Denver, za katerega je Vlatko Čančar odigral dobrih pet minut in znova ostal brez točke (zgrešil je met za tri točke, a tudi zbral dva skoka, eno blokado in ukradeno žogo), po tekmi pa je najbolj odmeval dosežek srbskega zvezdnika Nikole Jokića. Srbski center je bil vroč kot še nikoli. Dosegel je kar 50 točk, prispeval še 12 asistenc, do novega trojnega dvojčka sta mu zmanjkala le dva skoka. Nuggets pa so kljub njegovemu strelskemu rekordu ostali prekratki in v glavnem mestu Kalifornije izgubili s 114:119.

Jokić je postal prvi košarkar s področja nekdanje Jugoslavije, ki se je čez veliko lužo vpisal v ''klub 50''. Že pred tem si je lastil rekord (47 točk), zdaj pa ga je še izboljšal. Postal pa je tudi prvi košarkarski center v zgodovini lige NBA, ki je v obdobju, odkar se lahko meče tudi za tri točke (od leta 1980), prebil mejnik vsaj 50 točk in 10 asistenc. Pred tem je bil zadnji, ki se je lahko pohvalil s takšnim podvigom, legendarni center Kareem Abdul Jabbar (1975). Denver je po desetih letih dočakal košarkarja, ki je na eni tekmi dosegel vsaj 50 točk. Zadnji je bil to leta 2011 Carmelo Anthony.

Jokić bi za moštveni uspeh potreboval še katerega od razigranih soigralcev, a tega ni dočakal. Tudi zato, ker sta se Jamal Murray in Facundo Campazzo na seznamu poškodovanih igralcev pridružila Garyju Harrisu, PJ Dozierju in Gregu Whittingtonu. Pri Sacramentu je največ točk dosegel Harrison Barnes (28), razigrani pa so bili tudi njegovi soigralci De'Aaron Fox, Richaun Holmes in Tyrese Haliburton, ki so prav tako presegli mejo 20 točk.

Liga NBA, 6. februar:

Dallas Mavericks : Golden State Warriors 134:132
Dončić 42 (met za tri 7/12, met za dve 5/11, prosti meti 11/14), 7 skokov, 11 asist., 7 izg. žog, 1 ukr. žoga v 38 minutah in 11 sekundah, Porzingis 18, 10 sk., Richardson 17, Kleber 16, 8 sk.; Curry 57 (za tri 11/19), Wiggins 22, Bazemore 20

Sacramento Kings : Denver Nuggets 119:114
Barnes 28, Fox 24, Haliburton 23, Holmes 21, 10 sk.; Jokić 50 (met iz igre 20/33), 12 asist., 8 sk., Millsap 14, Čančar 0 (0/1 za tri točke), 2 sk., 1 blok., 1 ukr. žoga v 5 minutah in 26 sekundah

New York Knicks : Portland Trail Blazers 110:99
Randle (11 sk.) in Payton 22; Lillard 29, 9 asist., Trent Jr. 19

Orlando Magic : Chicago Bulls 92:118
Vučević 17, 8 sk., Bacon 16; LaVine 39, Valentine 20

Atlanta Hawks : Toronto Raptors 132:121
Young 28, 13 asist., Capela 23, 16 sk., Collins 19; Boucher 29, 10 sk., VanVleet 25, 10 asist., Powell 20

Cleveland Cavaliers : Milwaukee Bucks 99:124
Drummond 28, Garland (9 asist.) in Sexton 17; Antetokounmpo 24, 11 sk., Holiday (8 asist.) in Middleton 20

Houston Rockets : San Antonio Spurs 106:111
Wall 27, Gordon 26; DeRozan 30, 8 sk., 7 asist., White in Gay 14

Oklahoma City Thunder : Minnesota Timberwolves 120:118
Gilgeous-Alexander 31, 9 sk., 7 asist., Muscala 22; Reid 29, Edwards 20

Philadelphia 76ers : Brooklyn Nets 124:108
Embiid 33, 9 sk., Harris 21, 12 sk., Simmons 16, 12 sk., 8 asist.; Harden 26, 10 asist., 8 sk., Shamet 22

New Orleans Pelicans : Memphis Grizzlies 118:109
Williamson 29, Ingram 27, 12 sk., Bledsoe 21; Valančiunas 23, Anderson 21

Los Angeles Lakers : Detroit Pistons 135:129*
James 33, 11 asist., Davis 30, Schröder 22, 8 asist.; Grant 32, Jackson 28, 8 sk., Wright 22, 10 asist.

* po dveh podaljških

Charlotte Hornets – Portland Trail Blazers /preložena/

Lestvica:

Ne spreglejte