Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2021,
6.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

3

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Petek, 5. 2. 2021, 6.15

3 leta, 2 meseca

Liga NBA, 4. februar

Blamaža Dončićeve druščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

3

Luka Dončić | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Po skrb vzbujajoči obrambni predstavi so košarkarji Dallas Mavericks v noči na petek proti GS Warriors doživeli že štirinajsti poraz v sezoni (147:116), ob katerem je zbledela tudi ponovna dobra individualna predstava, pod katero se je podpisal slovenski zvezdnik Luka Dončić (27 točk, 6 skokov, 6 asistenc). Vlatko Čančar je pobral drobtinice ob porazu njegovega Denverja proti LA Lakers, pri katerih je do trojnega dvojčka prišel zvezdnik LeBron James.

"Ni bilo popolno, a kar za nas trenutno šteje, je krvavo potrebna zmaga," je po tem, ko je z Dallasom na gostovanju v Atlanti prekinil niz šestih porazov ali kar devetih na enajstih tekmah, dejal Luka Dončić. Sprva je sicer kazalo, da bi bil lahko 24 ur pozneje Golden State tekmec za odpravo vsega tistega, kar "ni bilo popolno". Luka je namreč zadel dve trojki z velike oddaljenosti, pokazal živahnost v raketi in v igro vključeval soigralce.

A tudi v najbolj blestečih trenutkih je bilo jasno, da je Dallas tokrat stavil izključno na učinkovitost strelskega stroja. Ko je ta deloval, je so bili Teksašani v prednosti. Ko se je zaustavil, je bila z vsemi reflektorji osvetljena katastrofalna obramba. Ta je na koncu gostitelje pripeljala do prave blamaže. Oslabljeni Golden State jim je namreč igraje natresel kar 147 točk, pa čeprav si je lahko ostrostrelec Stephen Curry že krepko pred koncem privoščil oddih, in tekmo dobil z 31 točkami prednosti.

Met za tri tokrat 3:7 | Foto: AP / Guliverimage Met za tri tokrat 3:7 Foto: AP / Guliverimage Luka Dončić je po dobrih 32 minutah na parketu sicer dosegel 27 točk (met iz igre 8:20, za 3 točke 3:7, prosti meti 8:9) ter zbral po šest skokov in asistenc. A osebne številke so šle ob pravem ekipnem polomu hitro v pozabo. Ljubljančan se je tako ekspresno vrnil v stari film, v kateri mu sicer v uspešnih odsekih tekme uspe prilesti do zgledne statistike, medtem ko prave ekipne igre ne dočaka. Dallas tako ostaja pri devetih zmagah, na svojem računu pa ima zdaj že 14 porazov, kar ga uvršča med najskromnejša moštva lige. 

Dallas je že na začetku tekme tekmecu iz Kalifornije prepustil pobudo, nato pa v pravem strelskem obračunu, v katerem sta bili obe obrambi povsem drugotnega pomena, vendarle prestavil v višjo prestavo. Delni rezultat 8:0 z vodstvom 42:36 je naznanil igro valov. Pri GS Warriors sta izstopala Stephen Curry in v tekmi kariere Kelly Oubre (na koncu 40 točk), pri gostiteljih sta odločno odgovarjala Dončić in razpoloženi Jalen Brunson.

Štirinajsti poraz v v sezoni | Foto: AP / Guliverimage Štirinajsti poraz v v sezoni Foto: AP / Guliverimage

V tretji četrtini je LD77 sprva dokončno prebudil Porzingisa, ki pa je bolj kot to, da bi v raketi s svojo višino in gibljivostjo izkoriščal popolno centrsko opustošenje pri Bojevnikih (manjkali so James Wiseman, Kevon Looney …), preizkušal strelsko natančnost z razdalje. Toda po vodstvu gostiteljev z rezultatom 85:83 je Dallas izgubil napadalno rdečo nit, s katero je do takrat uspešno prekrival katastrofalne obrambne vrzeli, Golden State pa se je dokončno razigral. Moštvo, ki ga vodi Steve Kerr, je tretjo četrtino dobilo z rezultatom 36:20 in tako v zadnji del vstopilo s prednostjo 14 točk (110:96).   

V nedeljo znova proti GS Warriors | Foto: AP / Guliverimage V nedeljo znova proti GS Warriors Foto: AP / Guliverimage Zgodba o razglašenem Dallasu z razstavljeno obrambo se je nadaljevala tudi v zadnji četrtini. Kerr si je ob tem lahko privoščil celo daljše obdobje igre z rezervisti. In ko je šest minut in pol pred koncem Rick Carlisle pri rezultatu 103:127 zahteval minuto odmora, je bilo jasno, da bo poskušal svoje izbrance prepričati o zadnjem lovu. Da pravih besed ni našel, je bilo jasno že minuto pozneje. Znak dokončne predaje je bilo vabilo Dončiću na klop za rezervne igralce s pripadajočo trenirko.

Junak visoke kalifornijske zmage je bil predvsem Kelly Oubre (met iz igre 14:21, za 3 točke 7:10), ki je v izjemni strelski predstavi dosegel kar 40 točk. Dvanajst manj jih je prispeval Curry. Pri Dallasu so ob Dončiću dvomestno število točk presegli še Porzingis (25), Tim Hardaway (19) in Jalen Brunson (18). Edina tolažba poražencev je podatek, da bo priložnost za povratni dvoboj prišla prav kmalu. Tekmeca se bosta namreč udarila tudi v noči na nedeljo (2.30).

Čančar pobral drobtinice, James do trojnega dvojčka

V noči na petek je bil na delu tudi Vlatko Čančar. Denver Nuggets so nasproti stali LA Lakers z zvezdnikom LeBronom Jamesom na čelu. Po prvem polčasu je moštvu slovenskega košarkarja odlično kazalo, saj so vodili z 58:48, a je bilo treba odigrati še drugi del tekme.

Vlatko Čančar je igral tri minute. | Foto: Gulliver/Getty Images Vlatko Čančar je igral tri minute. Foto: Gulliver/Getty Images

In v tem so se domačini razigrali. Tretjo četrtino so dobili s kar 37:17, zadnjo pa z 31:18 in zmaga je tako ostala v Kaliforniji. James se je lahko pohvalil s trojnim dvojčkom (27 točk, 10 skokov in 10 asistenc), košarkarjem LA Lakers pa je uspelo zaustaviti osrednjega igralca Denverja Nikolo Jokića. Srb je dvoboj končal pri 13 točkah.

Čančar je spet pobiral drobtinice, saj je dobil le tri minute priložnosti za igro. V tem času mu ni uspelo vreči žoge na koš, zato pa je pobral eno odbito žogo pod lastnim košem.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić gleda v hrbet le enemu

Liga NBA, 4. februar:

Dallas Mavericks : Golden State Warriors 116:147
Dončić 27 (6, skokov, 6 asistenc), Porzingis 25; Ourbe 40, Curry 28

Atlanta Hawks : Utah Jazz 91:112
Collins 17; Clarkson 23, Bogdanović 21

Philadelphia 76ers : Portland Trail Blazers 105:121
Embiid 37; Trent jr. 24, Anthony 22, Kanter 17, 18 sk.

Memphis Grizzlies : Houston Rockets 103:115
Bane 16; Wall 22, 8 as., Gordon 20

Los Angeles Lakers > Denver Nuggets 114:93
James 27, 10 sk., 10 as., Schröder 21; Murray 20, Jokić 13, 10 sk., 6 as., Čančar skok v 3 min.

Lestvica:

Ne spreglejte