Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
6.44

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

3

Natisni članek

Atlanta Hawks Dallas Mavericks Liga NBA NBA

Četrtek, 4. 2. 2021, 6.44

3 leta, 3 mesece

Liga NBA, 3. februar

Dončić se je prebudil iz nočne more #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

3

Luka Dončić | Do novega trojnega dvojčka sta mu "zmanjkala" dva skoka, a  Luka Dončić je bil vesel predvsem zmage v Atlanti. | Foto Guliver Image

Do novega trojnega dvojčka sta mu "zmanjkala" dva skoka, a Luka Dončić je bil vesel predvsem zmage v Atlanti.

Foto: Guliver Image

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je v noči na četrtek novo kakovostno individualno predstavo (27 točk, 8 skokov, 14 asistenc) na gostovanju v Atlanti kronal z zmago Dallasa, ki je tako vendarle prekinil boleč niz porazov. Nočna mora pa se nadaljuje za Gorana Dragića, ki je ob porazu Miamija proti Washingtonu dosegel deset točk.

Ko je ob koncu druge četrtine s svojo prvo trojko (in na koncu tudi edino) v četrtem poskusu za nekaj trenutkov prehitel sireno in vknjižil že 17. točko na tekmi, je Luka Dončić znova spominjal na tistega razigranega in včasih kar malce navihanega napadalca, pri katerem tekmec nikoli ne ve, iz katerega žepa bo potegnil svojega aduta, ne pa na brezvoljnega poraženca s sklonjeno glavo. Predvsem zato, ker se je malo pred tem dvakrat elegantno obrnil okrog svoje osi v raketi Atlante in brezhibno zadel, obenem pa v več predhodnih napadih z očmi iskal globino, v katero je nato potisnil žogo do Kristapsa Porzingisa.

Tudi njegova zaključna statistika je bila znova spoštovanja vredna in predvsem dokaz vsestranskosti (27 točk; met iz igre 8:20, za 3 točke 1:5, prosti meti 10:10, 8 skokov, 14 asistenc, 2 ukradeni žogi in 1 blokada). Toda precej bolj kot polnjenja statističnih stolpcev je bil Ljubljančan, ki bo ob koncu tega meseca dopolnil 22 let, vesel zmage. Prve Dallasove v Atlanti po skoraj osmih letih in predvsem prve po črnem januarsko-februarskem nizu. Zanjo je slovenski reprezentant pripravil odličen temelj, a v zadnji četrtini, ko so se gostitelji v obrambi lepili nanj in ga kot po pravilu podvajali, je stavil na soigralce. In dobil.

Evropski obračun: Dončić vs. Gallinari | Foto: AP / Guliverimage Evropski obračun: Dončić vs. Gallinari Foto: AP / Guliverimage Konec črnega niza

Po petih zaporednih zmagah in šestih na sedmih tekmah se je za Dallas črni niz začel 16. januarja, ko je bil Dončićev trojni dvojček premalo za zmago nad Milwaukeejem. Vključno s tisto tekmo so LD77 in soigralci izgubili kar devet od enajstih tekem. Vmes so sicer premagali San Antonio in Indiano (21. in 23. 1.), nato pa nanizali šest bolečih zaporednih porazov.

To so bile tekme, na katerih je Luka večinoma že pred zadnjimi sekundami namesto proti semaforju, na katerem so bile ob njegovem imenu sicer zapisane lepe individualne številke, nemočno pogledal v tla, kjer je sicer videl kaplje svojega znoja, ne pa tudi, v duhu Winstona Churchilla, krvi in solz. Tokrat je v slačilnico odkorakal z nasmehom. Pa čeprav brez novega trojnega dvojčka, od katerega sta ga ločila dva skoka.

Dončića in soigralce nova preizkušnja čaka že v noči na petek. Tekmec bo Golden State. | Foto: AP / Guliverimage Dončića in soigralce nova preizkušnja čaka že v noči na petek. Tekmec bo Golden State. Foto: AP / Guliverimage

Brez drame ne gre ...

Dallas je tokrat dobro odprl tekmo, si hitro priboril devet točk naskoka (13:4) in tekmecu prvo priložnost za vodstvo ponudil šele na sredini druge četrtine (33:35). Takrat je Atlanta prevzela pobudo in prešla v vodstvo, ki ga je pred odhodom na odmor omilil prav Luka. Dallas je nato nekaj učinkovitih akcij navezal tudi v tretji četrtini, predvsem ob delnem rezultatu 12:3, ob koncu katerega je bil rezultat 65:61. Naslednji uspešen niz je Teksašanom, pri katerih je bil razigran Tim Hardaway Jr., uspel na prelomu med zadnjima četrtinama. Tako so deset minut pred koncem prvič vodili z desetimi točkami prednosti (95:85). Ko je tri minute pozneje Dončić podal Porzingisu za agresivno zabijanje, je bil na semaforju že rezultat 103:91.

Vrhunci dvoboja v Atlanti:

A Atlanta ni popuščala, za borbenost pa je bila nagrajena z znova odprto tekmo v zadnjih minutah. Vsega 42 sekund pred koncem je Trae Young zadel trojko in ekipo pripeljal na tri točke zaostanka (112:15). V naslednji akciji je Dončić po bliskovitem preboju v raketo zgrešil polaganje, odbitek pa je skozi obroč pospravil Porzingis (117:112). Domači vrsti je tako preostala le še taktika osebnih napak, ki pa se ob natančnosti tekmecev ni obrestovala.

Dallas se zdaj vrača domov, kjer bo odigral kar sedem tekem zapored, tako da se mu ponuja lepa priložnost za izboljšanje razmerja zmag in porazov.

Goran Dragić je vknjižil nov poraz z Miamijem. Dosegel je deset točk, a tudi izgubil šest žog. | Foto: AP / Guliverimage Goran Dragić je vknjižil nov poraz z Miamijem. Dosegel je deset točk, a tudi izgubil šest žog. Foto: AP / Guliverimage

Gogijevi druščini (še naprej) ne gre

Drugačni občutki pa so pol ure po Dallasovi zmagi prevevali Gorana Dragića. Ta se z Miamijem nikakor ne more izvleči iz kriznega položaja in se približati predstavam iz "mehurčka" v Orlandu. Podprvaki so tokrat po tesni končnici klonili pred Washingtonom (103:100), pa čeprav so vodili večji del tekme (največ za +13). Toda razigrani Bradley Beal (32 točk) in soigralci so v zadnji četrtini prelomili tekmo in jo v napeti končnici tudi dobili.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Dragić, ki se je znova predstavil v vlogi aduta s klopi, je tokrat v 28 minutah dosegel deset točk (met iz igre 4:11, za tri točke 1:4, prosti meti 1:1), ujel dve odbiti žogi in se podpisal pod štiri asistence, a podobno kot Jimmy Butler (19 točk), Bam Adebayo (17 točk, 11 skokov) in Tyler Herro (20) v končnici ni našel pravega odgovora na igro tekmeca iz prestolnice.

Sekundo pred koncem je met za podaljšek zgrešil Herro. Pred tem je bil dvakrat nenatančen tudi Dragić. Miami je tako zabeležil drugi zaporedni poraz, sedmega na zadnjih osmih tekmah in desetega na zadnjih trinajstih.

All Star NBA 2020
Sportal Znano je, kje in kdaj bi se Dončić lahko "družil z zvezdami"

Grški zvezdnik se je kratkočasil s fotoaparatom

V pestrem večeru lige NBA so se izkazali košarkarji Milwaukeeja. Proti Indiani so si že v tretji četrtini priigrali kar 40 točk prednosti, tako da so si najboljši igralci v zadnji četrtini prislužili počitek. Tudi Giannis Antetokounmpo, ki se je v zadnjem delu srečanja kratkočasil s fotoaparatom v roki in fotografiral dogajanje na parketu. Tam njegovim soigralcem ni več šlo tako dobro, tako da so gostje iz Indianapolisa razpolovili zaostanek in na koncu izgubili za -20.

Grški zvezdnik je sicer v dvorani Fiserv Forum odigral dobrih 30 minut in se izkazal z novim trojnim dvojčkom. Dosegel je 21 točk (dodal je še 14 skokov in 10 asistenc), kar je zadoščalo za status najboljšega strelca v vrstah zmagovalcev. Najbolj se mu je približal rezervist Bryn Forbes (20), pri Indiani pa je znova izstopa Litovec Domantas Sabonis (33 točk, 12 skokov in 6 asistenc), ki bo poleti tekmec Slovenije na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Sin slovitega Arvidasa Sabonisa je poskrbel za osebni točkovni rekord v ligi NBA.

Liga NBA, 3. februar:

Atlanta Hawks : Dallas Mavericks 116:122
Collins 35, 12 sk., Huerter (10 asist.) in Young (9 asist.) 21; Dončić 27, 14 asist., 8 sk., Porzingis 24, 11 sk., Hardaway Jr. 22

Miami Heat : Washington Wizards 100:103
Herro 20, Butler 19, Dragić 10, 4 asist., 2 sk.; Beal 32, Avdija 13

Charlotte Hornets : Philadelphia 76ers 111:118
Hayward (9 asist.) in Ball 22; Embiid 34, 11 sk., Harris 26

Milwaukee Bucks : Indiana Pacers 130:110
Antetokounmpo 21, 14 sk., 10 asist., Forbes 20; Sabonis 33, 12 sk., Holiday 15

Chicago Bulls : New York Knicks 103:107
LaVine 24, Young 19; Randle 27, Payton 20

Cleveland Cavaliers : Los Angeles Clippers 99:121
Sexton 27, Garland 23; George 36, Leonard 24

Oklahoma City Thunder : Houston Rockets 104:87
Williams 19, Bazley 18, 12 sk.; Gordon 22, Oladipo 19

San Antonio Spurs : Minnesota Timberwolves 111:108
DeRozan 30, Pöltl 19; Beasley 29, Russell 20

New Orleans Pelicans : Phoenix Suns 123:101
Williamson 28, Ingram 23; Booker 25, Ayton 13, 11 sk.

Sacramento Kings : Boston Celtics 116:111
Fox 26, 11 asist., Barnes 24, Haliburton 21; Tatum 27, 10 asist., 9 sk., Brown 21

Lestvica:

Ne spreglejte