Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
5.20

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Miami Heat NBA

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 5.20

3 leta, 1 mesec

Liga NBA, 21. marec

Nova Dončićeva čarovnija za visoko zmago Dallasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33
Luka Dončić | Luka Dončić je bil protagonist visoke zmage Dallasa v Portlandu. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je bil protagonist visoke zmage Dallasa v Portlandu.

Foto: Guliver Image

Medtem ko sta Goran Dragić in Vlatko Čančar ob porazih svojih moštev počivala, je Luka Dončić (37 točk, sedem skokov, pet asistenc) z izjemno strelsko predstavo v prvih treh četrtinah popeljal Dallas do visoke zmage v Portlandu. Ob tem si je lahko privoščil tudi počitek v zadnjem delu tekme.

LaMelo Ball
Sportal Velika smola najstnika v ligi NBA, ki se mu nasmiha prestižna nagrada

Ko je dve minuti pred koncem tretje četrtine Luka Dončić sprožil met izza črte za tri točke, se je žoga od obroča odbila v tekmečeve roke. Glede na njegov odstotek meta v tej sezoni (35 odstotkov) - nič senzacionalnega. A to je bil ta večer njegov deveti poskus meta za tri točke in prvi zgrešeni. Edini.

Če Dallas ne bi vseh dvomov o zmagovalcu tekme razblinil že po treh četrtinah igre, zaradi česar si je Dončić lahko že dvanajst minut pred koncem oblekel trenirko in na obraz potegnil obvezno zaščitno masko, bi se bržčas podal v lov na svoj osebni strelski rekord. Ta tako še naprej ostaja 46. Toliko jih je namreč pred petimi tedni natresel proti New Orleansu. A tudi tokratna statistika je bila bleščeča. V manj kot 30 minutah igre je 22-letni slovenski reprezentant dosegel kar 37 točk (met za tri točke 8:9, za dve točki 5:10, prosti meti 3:6). Ob tem je ujel še sedem odbitih žog. 

Že na tretji zaporedni tekmi je krepko presegel mejo 30 točk. To je bil še eden od tistih večerov, ko obramba nasprotnega moštva, v tem primeru Portland Trail Blazzers, ni našla pravega recepta za Dallasovo številko 77. S koraki nazaj ali v stran je igraje prihajal do metov z razdalje. Če je bilo treba, se je podal tudi v raketo. Deset točk je namreč dosegel neposredno pod košem.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

"Moral bi zadeti tudi tisti zadnji met za tri točke," se je v prvem odzivu po zmagi pošalil Dončić. "Moja priprava na tekmo sicer ni bila kaj dosti drugačna od predhodnih. Smo se pa v ekipi zelo dobro zavedali, da moramo več pokazati v obrambi. To nam je uspelo. Dvigujemo se. V tem slogu moramo nadaljevati," je še dodal.

Korak proti končnici

Dodatno razsežnost nori strelski noči ljubljanskega zvezdnika je dalo prav gibanje rezultata. Z dobrim strelskim nizom je namreč do polovice druge četrtine preprečeval, da bi se Portland, ki je večinoma vodil (nikoli za več kot sedem točk) odlepil. Ko pa je prestavil v še višjo prestavo, je bil kot vodja teksaške konjenice, ki se je podala v beg. Dallas je namreč drugo četrtino dobil s 14, tretjo pa s kar 23 točkami prednosti. Na začetku tretje četrtine so gostje vodili že z 38 točkami prednosti (107:69). Tudi ob vstopu rezervistov se razmerje moči ni spremenilo. Še več, košarkarji s klopi so gostom priigrali celo 45 točk naskoka. Na koncu pa je razlika znašala 40 (132:92).

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Dallas se je tako Portlandu oddolžil za sobotni poraz (125:119). Prišel je do 22. zmage v sezoni (na 41. tekmi sezone). S tem nadaljuje vzpon proti območju ekip, ki si bodo zagotovila neposredno mesto v končnici. Na tej poti po pomemben niz tekem v tem tednu. V noči na četrtek namreč Dončića in soigralce čaka Minnesota, v soboto Indiana, v nedeljo pa še New Orleans.

Goran Dragić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dragić na prisilnem počitku

Finalisti prejšnje sezone lige NBA, košarkarji Miami Heat, so morali drugič v dveh dneh priznati premoč Indiani. Prvič so izgubili s 27 točkami razlike, tokrat pa po podaljšku s 106:109. Goran Dragić ni nastopil; počival je zaradi bolečin v hrbtu.

To je bil tretji zaporedni poraz Miamija in 21. v sezoni, kar pomeni, da so podprvaki trenutno peta ekipa na vzhodu s komaj 51,2-odstotnim izkupičkom.

Ob Dragićevi odsotnosti sta za Heat največ točk dosegla Bam Adebayo (29 točk, deset skokov) in Jimmy Butler (21 točk, 15 skokov). Pri Indiani je kar sedem igralcev doseglo več kot deset točk, največ med njimi sta jih zbrala Litovec Domantas Sabonis (17) in Myles Turner (16).

Miami bo tudi naslednji dve tekmi igral doma, in sicer v sredo proti Phoenix Suns in v petek proti Portland Trail Blazers.

Denver New Orleans | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Čančar ni dočakal svojih minut

Poražen je bil tudi Denver, moštvo tretjega slovenskega zlatega reprezentanta z EuroBasketa 2017 Vlatka Čančarja. Za košarkarje iz Kolorada je bila usodna zasedba New Orleans Pelicans (113:108). 

Koprčan sicer tokrat ni dobil priložnosti za igro. Pred tem je zaigral na treh tekmah zaporedoma in na osmih od devetih. Od tega je bil kar trikrat deležen več kot 15 minut.

Tokrat je lahko s klopi spremljal, kako se je njegov soigralec Nikola Jokić podpisal pod novega trojnega dvojčka (29 točk, deset skokov, deset asistenc), kar pa je bilo premalo za zmago.  Le to sta NO Pelicans priigrala Brandon Ingram in Zion Williams, ki sta skupaj dosegla kar 60 točk, vsak po 30.

Liga NBA, 21. marec:

Miami Heat : Indiana Pacers 106:109*
Sabonis 17, Turner 16; Adebayo 29, Butler 21 in 15 skokov
Goran Dragić za Miami ni igral zaradi poškodbe hrbta.

Portland Trail Blazers : Dallas Mavericks 92:132
Dončić 37 (7 skokov, 4 asistence), Richarldsn 21; Lillard 19, Trent 16

Houston Rockets : Oklahoma City Thunder 112:114
Wood 27, Wall 24; Dort 23, Roby 18

Denver Nuggets :New Orleans Pelicans 108:113
Jokić 29 (10 skokov, 10 asistenc), Murray 23; Ingram in Williamson 30

Boston Celtics : Orlando Magic 112:96
Brown 34, Tatum 23; Vučević 22, Fournier 16

Brooklyn Nets : Washington Wizards 113:106
Irving 28, Harden 26; Westbrook 29, Len 20

Cleveland Cavaliers : Toronto Raptors 116:105
Sexton 36, Alten 17; VanVleet 23, Lowry 18

Detroit Pistons : Chicago Bulls 86:100
Grant 26, Jackson 12; LaVine 18, Markkanen 16

New York Knicks : Philadelphia 76ers 100:101
Milton 21, Harris 20; Randle 24, Burks 20

Phoenix Suns : Los Angeles Lakers 111:94
Bridges 25, Croder 22; Harrell 23, Schroeder 22

*po podaljških

Lestvice 
Ne spreglejte