Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 3. 2021,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

2

Natisni članek

NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 16. 3. 2021, 6.59

3 leta, 1 mesec

Liga NBA, 15. marec

Dončić na obrambni primež odgovoril s trojnim dvojčkom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

2

Luka Dončić | Luka Dončić je bi obrambna tarča LA Clippers. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je bi obrambna tarča LA Clippers.

Foto: Guliver Image

Nov trojni dvojček, pod katerega se je ob nanj osredotočeni obrambi moštva LA Clippers podpisal slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić (25 točk, 10 skokov, 16 asistenc), je bil v noči na torek premalo za 21. zmago Dallas Mavericks (109:99).

Liga NBA, 14. marec

Ko se je Paule George pol minute pred koncem tekme v napadu znašel iz oči v oči z Luko Dončićem, je uporabil njegovo orožje. Nakazal je prodor, se ustavil, stopil korak nazaj in zadel za tri točke (109:99) ter s tem zabil še zadnji žebelj v krsto Dallas Mavericks. Dončićeva druščina je po tej akciji dokončno dvignila roke. Teksaški neuspešen lov na drugo zmago nad LA Clippers in skupno 21. v sezoni je vzel tudi sijaj novi vrhunski predstavi slovenskega zvezdnika, ki se je podpisal že pod 34. trojnega dvojčka v ligi NBA.

Dončić je v svoji tretji tekmi po All-Star premoru v dobrih 38 minutah igre dosegel 25 točk (met iz igre 9:23, za 3 točke 4:11, prosti meti 3:4), ujel je tudi deset odbitih žog, soigralcem namenil kar 16 asistenc, kar je zanj rekord sezone, ob dveh ukradenih žogah pa jih je tudi kar sedem izgubil.

A bolj kot Ljubljančanove izgubljene žoge in dejstvo, da je na vsej tekmi metal štiri od le petih prostih metov za Dallas, so gostitelje pokopali skromna paleta napadalnih rešitev in slepi naboji v zadnjih minutah. Res je sicer, da sta tudi Kristaps Porzingis (22) in Tim Hardaway (21) presegla mejo dvajsetih točk. Soigralci občutno manj. Po drugi strani so si košarkarji Los Angeles Clippers brez izrazito izstopajočega strelca podajali napadalno štafetno palico in kot po pravilu našli rešitev.  

Dončić se je hitro znašel tudi v težavah z osebnimi napakami. | Foto: AP / Guliverimage Dončić se je hitro znašel tudi v težavah z osebnimi napakami. Foto: AP / Guliverimage Drugačna slika kot decembra

Ob zadnjem srečanju znancev iz končnice je Dallas v nenavadni prednovoletni tekmi košarkarje iz Kalifornije premagal s kar 51 točkami razlike (124:73), ob visoki prednosti in prav zaradi tega hitro odločeni tekmi pa je bil LD77 deležen tudi zajetnega počitka. Tokrat je bila slika povsem drugačna. Ljubljančan je tako že v zgodnji fazi tekme uvidel, da ga čaka zgoščena obramba, v kateri se je ob približevanju raketi počutil kot magnet med kovinskimi opilki.

Igro je bil tako znova prisiljen prilagoditi. V prvi vrsti tako, da se je v še večji meri usmeril v vključevanje soigralcev, ki so prejemali žoge ob obrambnih podvojitvah ali celo potrojitvah, sam pa je poskušal bodisi z meti za tri točke bodisi s telesno igro v (pol)protinapadih. Ob tem je bil tudi sodniški kriterij naravnan tako, da je Ljubljančan redkeje kot sicer napade zaključeval s črte za proste mete.

Dallas v večjem delu tekme ni znal odgovarjati z enako mero obrambne čvrstosti, v napadu pa so v obdobju Dončićeve "odrezanosti" soigralci pokazali premalo stabilnosti in natančnosti. Po trojki razpoloženega Francoza Nicolas Batum so tako LA Clippers že po desetih minuta vodili s 14 točkami naskoka (29:15). V več valovih (v prvem sta se izkazala Brunson in Haraway, v drugem Dončić in Porzingis) so gostitelji v drugi in tretji četrtini zaostanek učinkovito zmanjšali in v treh kratkih odsekih na kratko povedli za točko.

Kar nekaj pozornmosti je LD77 znova namenil sodnikom. | Foto: AP / Guliverimage Kar nekaj pozornmosti je LD77 znova namenil sodnikom. Foto: AP / Guliverimage

Po zabijanju hrvaškega reprezentanta Ivice Zubca je v zgodnji fazi zadnje četrtine moštvo, ki ga vodi Tyronn Lue, vodilo z dvanajstimi točkami prednosti (90:78). Gostje so z delim rezultatom 6:0 hitro preprečili odločilni pobeg, toda šest minut pred koncem je bilo vodstvo LA Clippers znova dvomestno (101:90). Dallas se je še enkrat približal (103:99, tri minute pred koncem), a so tekmeci znova našli rešitev. Deloma tudi zato, ker je Dončić že pred zaključkom prejel peto osebno napako in bil na račun tega lažja napadalna tarča.

Trojni dvojček brez pike na i | Foto: AP / Guliverimage Trojni dvojček brez pike na i Foto: AP / Guliverimage

Že v četrtek znova z LA Clippers

Čeprav je zasedba, ki jo je v ogenj poslal trener Rick Carlisle, vse do pol minute pred koncem poskušala spremeniti smer dogodkov, pa so gostje iz Los Angelesa dajali vtis, da imajo vse pod nadzorom. Ob prekinjenem kratkem nizu zmag bo imel Dallas kmalu priložnost za povračilni udarec. Tekmeca se bosta namreč znova soočila že v noči na četrtek. Dončića in druščino nato ob koncu tedna čakata še zaporedna obračuna s Portland Trail Blazers.

Na delu so bili tudi Denver Nuggets, ki so zadnjo tekmo izgubili prav proti Dallasu. Po zaslugi Nikole Jokića (32 točk) so hitro našli pot na zmagovalne tirnice in premagali Indiano. Za vsega minuto je na parket stopil tudi Vlatko Čančar, vendar je njegova statistika ostala prazna.

Tako kot Dončić pa so trojne dvojčke spisali še nekateri drugi zvezdniki lige NBA. Giannis Antetokounmpo je za zmago Milwaukeeja nad Washingtonom prispeval 31 točk, 15 skokov in 10 asistenc, James Harden je bil z 21 točkami, 15 skoki in 15 asistencami raznovrsten ob zmagi Brooklyna, nov trojni dvojček pa je vknjižil tudi LeBron James za zmago LA Lakers nad Golden State Warriors (22 točk, 11 asistenc, 10 skokov).

Liga NBA, 15. marec:

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 99:109
Dončić 25 (10 skokov, 16 asistenc), Porzingis 22; Leonard 22, George in Zubac 15 

Charlotte Hornets :  Sacramento Kings 122:116
Rozier 26, Hayward 25, 8 sk.; Fox 29, 8 as., Hield 23, Holmes 17, 15 sk., 6 as., 4 bl.

Washington Wizards :  Milwaukee Bucks 122:133
Beal 37, 6 sk., 5 as., Westbrook 23, 17 as..; Antetokounmpo 31, 15 sk., 10 as., Middleton 23 

Brooklyn Nets :  New York Knicks 117:112
Irving 34, Harden 21, 15 sk., 15 as., 7 izg. žog; Randle 33, 12 sk., 6 as., Barrett 23

Detroit Pistons :  San Antonio Spurs 99:109
Jackson 15, Grant 14; Murray 19, 10 sk., 6 as, Pöltl 14, 12 sk.

Denver Nuggets :  Indiana Pacers 121:106
Jokić 32, 14 sk., Barton in Porter Jr. 20, Čančar 0 v 1 min.; Brogdon 24, Holiday 19

Phoenix Suns : Memphis Grizzlies 122:99
Booker 27, Paul 18; Valančiunas 24, 17 sk., Morant in Allen 15

Golden State Warriors : Los Angeles Lakers 97:128
Curry 27, Wiggins 15; Harrell 27, James 22, 11 as., 10 sk.
Lestvice 

 

Ne spreglejte