Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
23. 5. 2021,
19.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Alen Omić Aleksander Sekulić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić Jonas Valančiunas Domantas Sabonis Litva Tokio 2020 Olimpijske kvalifikacije

Nedelja, 23. 5. 2021, 19.20

2 leti, 11 mesecev

LITVA V OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJAH

Najvišja ovira za Dončićevo Slovenijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Luka Dončić in Jonas Valančiunas | Luka Dončić in Jonas Valančiunas: se bosta srečala tudi v Kaunasu? | Foto Guliver Image

Luka Dončić in Jonas Valančiunas: se bosta srečala tudi v Kaunasu?

Foto: Guliver Image

Selektor Litve, reprezentance, ki jo bo v želji po prvem nastopu na olimpijskih igrah slovenska košarkarska izbrana vrsta najbrž morala premagati, je razkril svoje karte za kvalifikacijski turnir v Kaunasu (29. 6.−4. 7.).

Potem ko je ta teden prejel tudi uradno zeleno luč za vodenje slovenske košarkarske reprezentance, bo selektor Aleksander Sekulić v torek razkril, na katere košarkarje bo računal na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu. Ob tem bo zanimivo slišati predvsem, kakšen je njegov dogovor z Alenom Omićem, edinim kandidatom za naturaliziranega košarkarja, ki v intervjuju za naš medij še ni želel povsem nedvoumno potrditi sodelovanja v poletni akciji. Še kar nekaj časa pa ne bo jasno, ali mu bosta lahko na pomoč iz lige NBA priskočila Luka Dončić in Vlatko Čančar, saj bo njuna razpoložljivost odvisna od (ne)uspešnosti v končnici lige NBA.

Že danes pa je mogoče slutiti, katera bo potencialno najvišja ovira slovenske izbrane vrste na poti v Tokio. To bo Litva, sicer gostiteljica enega od štirih kvalifikacijskih turnirjev. Njeno moč razkriva tudi seznam 15 kandidatov, ki je učinkovita kombinacija kakovosti iz lige NBA ter rutine iz evrolige in EuroCupa, prežeta z večnim litovskim košarkarskim navdihom.

Sabonis in Valančiunas po Riu 2016 naskakujeta nov olimpijski nastop. | Foto: AP / Guliverimage Sabonis in Valančiunas po Riu 2016 naskakujeta nov olimpijski nastop. Foto: AP / Guliverimage

Selektor Darius Maskoliunas je na seznam uvrstil tri košarkarje iz najmočnejše lige na svetu. Krilni center Domantas Sabonis se po odlični individualni sezoni, v kateri je v povprečju dosegal 20,3 točke, 12 skokov in 6,7 asistence, z Indiano Pacers ni prebil v končnico, tako da bo selektorju lahko na voljo. Bolj negotov je status Jonasa Valančiunasa, ki se bo z Memphisom v prvem krogu končnice udaril z moštvom Utah Jazz. Zanj velja, da bo za Litvo zaigral, če se Memphis ne uvrsti v finale konference.

Reprezentanca Litve (15 kandidatov)

Ignas Brazdeikis, Jonas Valančiunas, Domantas Sabonis, Eimantas Bendžius, Arnas Butkevičius, Tomas Dimša, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis, Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavičius, Gytis Maciulis, Tadas Sedekerskis in Edgaras Ulanovas.

Poleg litovskega centrskega dvojčka iz ZDA se je na selektorjevem seznamu znašel še donedavni mladi reprezentant Kanade in član moštva Orlando Magic Ignas Brazdeikis. Mladi krilni košarkar, ki je rojen prav v Kanuasu, je namreč trdno odločen zamenjati košarkarsko državljanstvo.

Ob omenjeni trojici so na seznamu petnajstih kandidatov še številni uveljavljeni košarkarji iz uglednih evropskih klubov, med drugim tudi Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas in Tadas Sedekerskis.

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Za pričakovati je, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 
Luka Dončić
Sportal Dončić zrežiral fantastično predstavo, drama vročega Dragića
Aleksander Sekulič in Luka Dončić
Sportal Zelena luč za novega selektorja
Alen Omić
Sportal "Nihče me ne bo prosil, naj igram za Slovenijo"
Sportal Sanjski scenarij: slovo v Dončićevi družbi
Ne spreglejte