Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
5.02

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

Dereck Lively II Dallas Mavericks San Antonio Spurs Victor Wembanyama nabor NBA draft

Petek, 23. 6. 2023, 5.02

10 mesecev, 1 teden

Nabor lige NBA 2023

Novi zvezdnik lige NBA ni mogel zadržati solz. Kaj pa Dallas? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
Victor Wembanyama | Victor Wembanyama je pričakovano postal prvi letošnji izbor na naboru lige NBA. | Foto Reuters

Victor Wembanyama je pričakovano postal prvi letošnji izbor na naboru lige NBA.

Foto: Reuters

Letošnji nabor lige NBA ni postregel z nobenim večjim presenečenjem, saj je v Barclays Centru prvi izbor San Antonio Spurs pričakovano postal 19-letni Victor Wembanyama, za katerega v ligi NBA že nekaj časa pričakujejo, da bo novi veliki superzvezdnik. Slovenija letos na naboru ni imela svojega predstavnika, prvotno je bil sicer na nabor prijavljen Saša Ciani, a je svojo prijavo nato umaknil.

Letošnja loterija v ligi NBA je sredi maja največ sreče namenila San Antonio Spurs, ki so v Brooklynu lahko izbirali prvi. Že pred naborom je bilo bolj ali manj jasno, da bo francoski košarkar, 219 centimetrov visoki Victor Wembanyama, skoraj zagotovo njihova prva izbira, kar se je na koncu tudi uresničilo. Član francoskega Metropolitansa je v tej sezoni v francoskem prvenstvu povprečno dosegal 21,6 točke, 10,4, skoka in 2,4 asistence na tekmo. Večina NBA-poznavalcev Francoza že označuje za naslednjo veliko zvezdo najboljše košarkarske lige na svetu, nekateri so šli celo tako daleč, da so ga postavili ob bok uveljavitvi LeBrona Jamesa pred približno dvema desetletjema.

Francoski reprezentant se je že lani oktobra s svojo ekipo mudil v ZDA, kjer ga je v Las Vegasu opazovalo okoli 200 NBA-skavtov in strokovnjakov lige NBA. Mladi Francoz je namreč z ekipo Metropolitansa, s katerim je sodelovanje sklenil lani poleti, gostoval pri ekipi razvojne G-lige Ignite v Nevadi, kjer sta moštvi odigrali dve pripravljalni tekmi. Wembanyama je takrat navdušil, od takrat je bil še pod večjim drobnogledom ameriških ljubiteljev košarke, vloga prvega zvezdnika pa mu je brez konkurence pripadla tudi na naboru.

Wembanyama se je kot številka 1 na naboru v zgodovini franšize San Antonia pridružil Davidu Robinsonu in Timu Duncanu. Mladi Francoz je bil ob zgodovinskem trenutku zelo čustven, ob izboru ni mogel zadržati solz. "Dosegel sem nekaj, o čemer sem sanjal vse svoje življenje. Ko sem slišal svoje ime, nisem mogel zadržati solz. V tej ligi je težko zmagati, a pripravljen sem se učiti in loviti sanje ter šampionski prstan," je v prvih besedah po izboru povedal Wembanyama, ki ga je na naboru spremljala družina, postal pa je prvi Francoz, ki je bil na naboru izbran kot prvi. In kaj ga najbolj veseli ob selitvi v San Antonio? "Takosi za zajtrk," je v smehu odvrnil mladi Wembanyama.

Amen Thompson in Ausar Thompson | Foto: Reuters Amen Thompson in Ausar Thompson Foto: Reuters Med peterico tudi dvojčka

San Antoniu so na naboru z izbori sledili Charlotte Hornets, Portland Trail Blazers, Houston Rockets in Detroit Pistons. Tudi njihovi izbori niso postregli z nobenim večjim presenečenjem. Charlotte je kot drugega izbral Brandona Millerja, Portland je v svoje vrste dodal Scoota Hendersona, pod številko štiri in pet pa sta se zvrstila dvojčka Amen Thompson, ki bo igral za Houston, in Ausar Thompson, ki je postal član Detroita. 20-letna Američana sta postala prva dvojčka v zgodovini, ki sta bila izbrana v prvi deseterici. Kar pet od prvih desetih izborov sicer ne prihaja z ameriških univerz, dva sta igrala v Franciji, eden je igral v NBA razvojni G-ligi in dva sta bila del razvojne ameriške elitne lige.

Dallas v menjavi dobil centra

Pod posebnim drobnogledom so bili tudi pri Dallas Mavericks. Imeli so možnost desetega izbora, Luka Dončić pa je tako dobil novega soigralca. Pri Dallasu so se takoj po izboru Casona Wallacea dogovorili za menjavo z Oklahomo City Thunder, v kateri so dobili pravice za 12. izbor nabora, centra Derecka Livelyja II, medtem ko je Oklahoma v menjavi dobila njihovega Wallacea in tudi Davisa Bertansa, ki tako zapušča Dallas. Lively se v Dallas seli z univerze Duke, kjer je v povprečju dosegal 5,2 točke in 2,4 blokade na tekmo.

Derecka Livelyja II je kot 12. izbrala Oklahoma City Thunder, a ga je nato v menjavi dobil Dallas. | Foto: Reuters Derecka Livelyja II je kot 12. izbrala Oklahoma City Thunder, a ga je nato v menjavi dobil Dallas. Foto: Reuters

Dallas je imel 17. v zgodovini možnosti izbora med najboljšimi desetimi, a prvič po letu 2018, ko so kot številko pet izbrali Traeja Younga, nato pa opravili menjavo z Atlanto, s katero so dobili številko tri tistega izbora Dončića. 216 centimetrov visoki Lively je že pred dnevi govoril o Dallasu, saj je pri Mavericks opravil tudi preizkus, na katerem je prepričal njihove oglednike. "Dallas je odlična ekipa, celotna franšiza ima ustvarjeno odlično okolje, zelo so prijazni in imel sem občutek, da jim je všeč moja energija," je dejal Američan, ki je spregovoril tudi o morebitnem sodelovanju z Dončićem in Kyriejem Irvingom. Drugi bo sicer s 1. julijem prost igralec, a pri Dallasu upajo, da bodo dosegli nov dogovor. "Luka in Kyrie sta odlična igralca, verjamem da bi lahko odlično sodelovali v igri pick and roll ali pick and pop, možnosti bo ogromno," samozavesti ne primanjkuje leta 2004 rojenemu košarkarju.

Dallas je nato od Sacramento Kings dobil še krilnega igralca Richauna Holmesa in 24. izbor, s katerim je izbral še enega krilnega igralca, in sicer Oliviera-Maxencea Prosperja.

Brez slovenskega pridiha  Saša Ciani se je od nabora odjavil. | Foto: Vid Ponikvar Saša Ciani se je od nabora odjavil. Foto: Vid Ponikvar

Kot edini Slovenec je bil na letošnji nabor prijavljen 20-letni in 206 centimetrov visoki krilni košarkar Saša Ciani, ki je letos prvič zaigral v slovenski reprezentanci, sicer pa je član Cedevite Olimpije. To sezono je kot posojen košarkar igral pri Cedeviti Junior v hrvaškem prvenstvu, v katerem je v povprečju dosegal 11,1 točke, 6,9 skoka in 1,3 asistence na tekmo. Mladi Slovenec si je naknadno premislil in se z nabora odjavil.

Slovenija tako v ligi NBA na naborih ostaja pri 12 izborih, v ligi NBA pa je do zdaj zaigralo 11 Slovencev. Prvega so leta 1997 na naboru kot 33. izbrali Marka Milića, nato pa so mu v naslednjih letih sledili Radoslav NesterovićPrimož BrezecBoštjan NachbarSani BečirovićSaša VujačićBeno Udrih, Erazem LorbekUroš SlokarGoran DragićVlatko Čančar in kot zadnji leta 2018 še Luka Dončić

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić sprejel dokončno odločitev
Valencia Klemen Prepelič
Sportal Klemen Prepelič išče novega delodajalca, Madžar zapušča Real
Jokić
Sportal V trenutku, ki mu je za vedno spremenil življenje, je ... Spal.
Ne spreglejte