Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 4. 2016,
15.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

KZS FibaEurope Fiba suspenz

Sreda, 20. 4. 2016, 15.35

6 let, 7 mesecev

Na KZS so žogico odbili, zdaj pa pričakujejo eno od treh možnosti Fibe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je, potem ko je na FIBA Europe naslovil pismo, v katerem odgovarja na izrečen suspenz, spregovoril še pred sedmo silo. "V odgovoru Fibi nismo bili ostri, smo pa bili neposredni," izpostavlja.

Že nekaj dni na dolgo in široko premlevamo, da je v evropski košarki napeto ozračje. Tega je FIBA Europe zaostrila s suspenzi 14 reprezentanc z EuroBasketa 2017, ker so njihovi klubi oziroma lige podpisale pogodbo z organizacijo ECA za sodelovanje v Eurocupu, ki je za elitno evroligo drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje.

 

Fiba je imela pri vsem tem dvojna merila, saj je tiste klube oziroma njihove zveze, ki so podpisali dogovor z evroligo, pustila pri miru, zmotilo pa jih je, če so se odločili za igranje v Eurocupu. A tudi pri tem niso kaznovali vseh, kar je dodatno sporno. Ker bo FIBA Europe od začetka prihodnje sezone v košarkarski koledar vpeljala ligo prvakov, želi imeti na svoji strani prav tako kakovostno tekmovanje. Zato so vodilni po Evropi začeli streljati vsepovsod, do 20. aprila pa dali kaznovanim možnost, da na suspenz podajo odgovor.

 

"Najboljše bi bilo, če bi ugotovili svojo zmoto"

 

Kaj so napisali na Košarkarski zvezi Slovenije, smo zapisali v tej novici, zato pa je prisotne na novinarski konferenci zanimalo, kakšen odgovor pričakujejo od Fibe. "Najboljše bi bilo, če bi ugotovili svojo zmoto, ker so nas suspendirali. Druga možnost je, da bodo na skupščini obravnavali odgovore in nič sprejeli. Najhujše pa bi bilo, da bi vztrajali in hkrati argumentirali," odgovarja predsednik KZS Matej Erjavec, ki je prepričan, da zveza pri tej stvari ni nič kršila. V pismu Fibi so dali vedeti, če je kdo kršil dogovore, je to liga ABA, ki pa je samostojen subjekt.

 

V čakanju na odgovor Fibe, ki bo zasedala v petek. | Foto: V čakanju na odgovor Fibe, ki bo zasedala v petek.

 

Odločitev, da bi se na naši krovni organizaciji odločili tako kot recimo v Srbiji in na Hrvaškem, kjer bodo suspendirali klube, ki bodo nastopili v Eurocupu, še ni med možnostmi, čeprav bodo pri vsaki nadaljnji odločitvi pretehtali, kaj je v interesu slovenske košarke. Se pa utegne to zgoditi, izpostavlja Erjavec.

 

V zadnjih dneh so se vodilni na naši košarkarski zvezi slišali s številnimi predstavniki zvez, ki so prav tako suspendirane. Tega, da bi nastopili enotno, pa na koncu tega niso dočakali. "Prvi odziv je bil povsod enak. Ko se začne vsak poglabljati, imajo Srbi svoje videnje, Črnogorci svoje … Vsak rešuje situacijo po svoje, imamo pa vsi isto stališče. V odgovoru Fibi nismo bili ostri, smo pa bili neposredni."

 

Rusija in Litva bosta suspendirali ekipe, ki bodo igrale v Eurocupu

 

Med novinarsko konferenco je v javnost prišla novica, da bosta Rusija in Litva – prav tako sta na seznamu suspendiranih reprezentanc – kaznovali klube, ki se bodo odločili za podpis pogodbe za sodelovanje v Eurocupu.

 

 | Foto:

 

Odzval se je tudi slovenski selektor Igor Kokoškov, ki je naši krovni zvezi ponudil polno pomoč pri njegovih kontaktih v ligi NBA, hkrati pa malo v šali, malo zares dejal, naj se skrijemo za velikimi in čakamo.

 

Ali se zna zgoditi, da bo Fiba regionalno ligo ABA – govori se, da bi organizirala zaprto tekmovanje 16 ekip – spet dala na stranski tir in prekinila priznanje, ki ji ga je lani dodelila, potem ko so po dekretu Fibe zamenjali vodstvo lige? "Pričakujem, da bo liga ABA priznanje izgubila. Glede na njihove očitke, ki so jih na nas naslovili, je to edina možnost," razmišlja Erjavec, ki bo skupaj s sodelavci z nestrpnostjo pričakoval povratno informacijo s strani Fibe. 

Ne spreglejte