Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
8.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Natisni članek

Jurij Macura mlajši člani košarka

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 8.18

5 let, 9 mesecev

Drugo mesto na evropskem prvenstvu divizije B

Mlajši člani po srebru nazaj med najboljše reprezentance Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

U20 mlajši člani košarka | Foto KZS

Foto: KZS

Slovenska reprezentanca fantov do 20 let je na minulem evropskem prvenstvu divizije B osvojila naslov podprvakov. Z uvrstitvijo med najboljše tri reprezentance turnirja so si Slovenci po enoletnem premoru ponovno priigrali preboj v elitno divizijo evropskega prvenstva.

Reprezentanca fantov do 20 let je po lanskem 14. mestu na evropskem prvenstvu in izpadu iz elitne divizije letos morala začeti znova. Slovenski košarkarji so bili od 13. do 22. julija na evropskem prvenstvu divizije B v bolgarski Sofiji. Slovenci so v skupini B ugnali vseh pet nasprotnikov in so se v četrtfinale podali s prvega mesta. V četrtfinalu in polfinalu je Slovenija navdušila predvsem z dobro igro v obrambi, najprej so Slovenci odpravili Belgijo, v polfinalu so premagali še Ruse. Z uvrstitvijo med najboljše tri reprezentance prvenstva so mlajši člani že dosegli prvotni cilj in si ekspresno zagotovili vrnitev v divizijo A evropskega prvenstva. 

Luka in Saša Dončić
Sportal "Pismo" Saša Dončića sinu Luki

Na zadnji stopnički evropskega prvenstva se je četa Daliborja Damjanovića pomerila še s Poljsko, ki je bila v finalu boljša z 71:60. Neuspeh v finalu je bil za slovensko izbrano vrsto edini poraz na osmih tekmah evropskega prvenstva. Slovenija je tako osvojila srebrno odličje in se bo poleg Latvije in Poljske naslednje leto merila na evropskem prvenstvu v Tel Avivu. Srebrno odličje je prva medalja izbrane vrste do 20 let na evropskih prvenstvih divizije B. Na prvenstvih elitne divizije so mlajši člani do zdaj zbrali štiri medalje (dve zlati, ena srebrna, ena bronasta), nazadnje so bili Slovenci na stopničkah leta 2006, ko so v Turčiji osvojili bron. 

Jurij Macura je bil uvrščen v idealno peterko evropskega prvenstva divizije B. | Foto: KZS Jurij Macura je bil uvrščen v idealno peterko evropskega prvenstva divizije B. Foto: KZS

Je pa slovenska reprezentanca do 20 let na prvenstvu stare celine divizije B prejela še eno priznanje. 18-letni slovenski center Jurij Macura je bil uvrščen tudi v najboljšo peterko prvenstva. Na tekmo je v povprečju dosegal 11,8 točke in kar devet skokov. 

Izraelu evropski naslov

Istočasno, kot je potekal turnir v Sofiji, je bilo 16 najboljših evropskih reprezentanc mlajših članov na prvenstvu stare celine v Nemčiji. V velikem finalu je v nedeljo Izrael z 80:66 ugnal Hrvaško, bronasto odličje so osvojili gostitelji turnirja.

Slovensko reprezentanco mlajših članov so na evropskem prvenstvu divizije B pod vodstvom trenerja Daliborja Damjanovića predstavljali Denis Alibegović, Aljaž Bratec, Jan Dornik, Žiga Jurček, Jurij Macura, Urban Oman, Gaber Ožegovič, Jakov Stipaničev, Jan Strmčnik, Miha Škedelj, Matic Vesel in David Zajc.

Izidi:
Skupinski del:
Bolgarija : Slovenija 52:73
Slovenija : Slovaška 71:49
Moldavija : Slovenija 44:135
Slovenija : Estonija 55:50
Slovenija : Albanija 86:52

Četrtfinale:
Slovenija : Belgija 64:52

Polfinale:
Slovenija : Rusija 60:50

Finale:
Poljska : Slovenija 71:60
Petrol Olimpija : Krka 5. tekma finala DP
Sportal Znana prva tekmeca Olimpije in Krke
Petrol Olimpija : Krka 5. tekma finala DP
Sportal Zmaji na superpokalu lige ABA
Ne spreglejte