Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marko Milić

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 17.02

8 let

Milićeva anekdota: Beograjski taksist govoril o slovenskih navijačih

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnji zgodbi pred začetkom evropskega košarkarskega prvenstva se je Marko Milić dotaknil slovenskih navijačev, ki so v zadnjih letih zaščitni znak Slovenije onstran naših meja.

Vsak košarkar, ki je kdaj sodeloval v kakšni od reprezentančni akciji, je sanjal o medalji na evropskem ali svetovnem prvenstvu. Izjema ni niti Marko Milić. Ni je dočakal, a se bo vedno z velikim veseljem spominjal nastopov v izbrani vrsti: "Medalje nisem dosegel, vendar smo vedno dali vse od sebe. Več ni šlo. Ni smiselno, da zdaj razpredamo, zakaj nam ni uspelo. Mi, starejša generacija, smo igrali še kvalifikacije in smo se z avtobusi po deset ur vozili na tekme. Vsak je imel svojo majico, na koncu nas je reprezentanca častila s klobuki, ki so bili takšni kot sombreri. A ko smo poslušali himno, nam je šlo na jok. Sploh nismo pomislili, da ne bi šli na deseturno pot, če smo bili vpoklicani v izbrano vrsto."

Dočakal pa je spektakel v Beogradu, ki je bil prelomnica za Slovenijo. Skupina navijačev je romala v Beograd leta 2005 in nato tudi na naslednja evropska in svetovna prvenstva. Milić poudarja, da je bil pravi užitek igrati ob takšni podpori. "Nismo osvajali medalj, čeprav smo bili pod vrhom, a so nam vedno stali ob strani v zadnjih desetih letih. Vsak bi že dvignil roke v zrak, vendar so z nami. Preprosto najboljši so. Spomnim se, da mi je taksist v Beogradu rekel, da imamo najboljše navijače. Dejal sem mu, da to govori zaradi napitnine, nato pa mi je odvrnil: "To tudi želim, vendar ste res najboljši. Zakaj? Pridete v Pionir, ga napolnite, navijate za svoje, se ne pretepate, ne razbijate, niste huligani, po tekmi napolnite bare in vse popijete ter pojeste."

Marko je vesel, da bo evropsko prvenstvo na domačih tleh, kjer bo imela naša izbrana podporo ves EuroBasket. Želi si, da bi slovenski reprezentanci ob njeni pomoči uspel veliki met. "Katarza bi bila, da fantom uspe. Imajo pravo energijo v igri. Okolje, mediji in navijači jim dajejo dodatno spodbudo, da prebrodijo vse ovire. Tako so nas nosili v Tivoliju, ko sem igral za Olimpijo. Bilo je kot v transu," je našel vzporednico ambasador prostovoljcev.

Ne spreglejte