Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 4. 2016,
15.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Chicago Bulls Golden State Warriors Stephen Curry Michael Jordan

Torek, 12. 4. 2016, 15.11

6 let, 6 mesecev

Michael Jordan in Stephen Curry poskrbela, da so imeli drugi usta odprta (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Jordan Curry

Golden State Warriors so streljaj od tega, da prekosijo rekord Chicago Bulls na čelu z Michaelom Jordanom iz sezone 1995/96. Zdaj v podobnem slogu kot njegova zračna visokost blesti Stephen Curry.

V sredo po ameriškem oziroma v noči na četrtek po našem času bo jasno, ali bo košarkarjem Golden State Warriors uspelo prestaviti mejnik, ki so ga leta 1996 postavili košarkarji Chicago Bulls.

 

Takrat so Michael Jordan in druščina zmagali na 72 tekmah rednega dela in morali desetkrat priznati premoč. Stephen Curry je s soigralci Golden State Warriors že pri 72 zmagah, proti Memphisu pa lahko vknjižijo še 73., kar v zgodovini lige NBA ni uspelo še nobenemu moštvu.

 

Zanimivost pa je ta, da je trener Bojevnikov Steve Kerr tisti mož, ki bo morda doživel oba pomembna dosežka v najmočnejši ligi na svetu. V sezoni 1995/96 je bil član Bikov, zdaj pa uspešno poveljuje Golden Statu s klopi. "Noro, počutim se, kot da sem ob pravem času na pravem mestu. Bil sem del ekip, ki sta serijsko zmagovali celotno sezono. Lahko rečem, da imam srečo, da sem skupaj z Jordanom, Scottiejem Pippnom, Dennisom Rodmanom igral pod taktirko Phila Jacksona, tu pa vodim igralce, kot so Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala … In to je moja nasploh prva trenerska služba in že imam takšno ekipo," je povedal Kerr.

 

Številke pri Jordanu in Curryju v legendarni sezoni podobne

In kako sta v sanjski sezoni za oba kluba v rednem delu lige igrala najboljša posameznika? Če gledamo celotno kariero, je Curry še vedno v velikem zaostanku, vendar se v tej sezoni lahko pohvali z zelo podobnimi statističnimi podatki, kot jih je imel v sezoni 1995/96 legendarni Jordan.

 

 

Pri obeh je videti, da sta koše dosegala z veliko lahkoto in da tekmeci niso našli pravih protiorožij, kako ju zaustaviti. Chicago je v tisti sezoni v povprečju dosegal nekoliko manj točk na tekmo kot Golden State v tej (105,2 : 114,8). Če k temu dodamo povprečje obeh posameznikov 30,4 (Jordan) in 29,9 (Curry) točke/tekmo, vidimo, da je večji prispevek ekipi dal Jordan, ki je dosegel skoraj 30 odstotkov vseh košev svoje ekipe. A je treba ob tem dodati, da je bil tudi po tri minute več na parketu.

 

Michael Jordan in sezona 1995/96

 

Malenkostno bolj racionalen pri metih je Curry, ki je zlasti izvrsten pri poskusih za tri točke. Na tekmo v povprečju vrže kar 11 trojk in je 45-odstotno učinkovit. Jordan se je v zlatih časih posluževal drugačnih košarkarskih prijemov in navduševal z zabijanji, polaganji, "fade away" (skok vstran od obrambnega igralca in met na koš) meti s poldistance.

 

"Michael je zelo tekmovalen. Od soigralcev je veliko pričakoval. Na začetku sem se težko privadil. Če ga je nekdo premagal v igri ena na ena, je bila težava. Ima neverjetno karizmo in močno osebnost. Nisem še spoznal takšne osebe. Ni mu bilo treba reči besede, pa so ga vsi spoštovali. Leta pri Chicago Bulls so zame najlepša. Osvojil sem tri prstane, v eni sezoni smo dobili 72 tekem v rednem delu, kar je bila prava zabava. Biti v družbi z Jordanom in Pippnom je bilo izjemno. Zanju lahko rečem, da sta bila v tistem obdobju najboljši dvojec na svetu. Košarka z Michaelom je bila povsem preprosta," je pred časom za Sportal dejal Jordanov soigralec Luc Longley, ki je bil prav tako del zgodovinske sezone Chicaga.

 

Stephen Curry – najboljše poteze 1. (2015/16)

 

V karieri je Jordan daleč pred Curryjem

Če bi gledali celotni karieri, je Curry kar nekaj stopnic nižje. Jordanovo povprečje je bilo v karieri kar 30,1 točke, Curryjevo je 22,4, Jordan je osvojil šest naslovov prvaka, bil petkrat MVP sezone, Curry enkrat prvak in tudi enkrat MVP – letos si lahko obeta še drugi tovrstni naziv.

 

Fizična moč je bila na strani Jordana, ki je to znal izkoristiti in je letel po zraku ter navduševal celoten svet, zato ni čudno, da so ga imenovali njegova zračna visokost. Sicer pa je bil Jordan v ligi NBA strelsko najbolj navdahnjen v sezoni 1986/87, ko je v povprečju dosegal kar 37,1 točke. V letih, ko je Chicago osvojil šest naslovov prvaka, so se njegove številke gibale okoli 30 točk na tekmo.

 

Stephen Curry – najboljše poteze 2. (2015/16)

 

A izvrstna sezona v rednem delu Curryju še ne zagotavlja novega šampionskega prstana, saj ga sprva čaka izjemno težko delo v končnici zahodne konference. Svojo računico namreč imajo tudi San Antonio Spurs in Oklahoma City Thunder, ob uspešnem napredovanju pa bi moral skupaj s soigralci preskočiti še prvo moštvo vzhoda.


 

 

Ne spreglejte