Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 9. 2020,
5.20

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

2

Natisni članek

Los Angeles Lakers Boston Celtics Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Liga NBA

Sobota, 26. 9. 2020, 5.20

3 leta, 7 mesecev

Liga NBA, 25. september

Dragićeva penina je ostala v slačilnici

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

2

Goran Dragić | Prvi strelec Miamija, a še brez finalne vstopnice. | Foto Getty Images

Prvi strelec Miamija, a še brez finalne vstopnice.

Foto: Getty Images

Košarkarji Miamija, pri katerih je znova izstopal Goran Dragić (23 točk, štirje skoki, štiri asistence), so zapravili prvo priložnost za naslov vzhodnega prvaka in preboj v veliki finale lige NBA. Strelsko navdahnjeni Boston je namreč vrnil udarec, dobil peto tekmo (121:108) in zaostanek v konferenčnem finalu zmanjšal na 2:3.

Krilni košarkar Bostona Gordon Hayward je v sredo sporočil, da sta z ženo dočakala rojstvo četrtega otroka, a mu Miami še ni omogočil, da bi po hitrem postopku zapustil "mehurček" v Orlandu in se ji pridružil. Z drugimi besedami, Boston ostaja nad gladino, Miamijeve penine pa v slačilnici. Peta tekma konferenčnega finala se je prelomila v tretji četrtini, v kateri so Kelti ujeli strelski ritem, Miami pa ni našel pravega odgovora.

Na ta način je zbledela tudi nova dobra predstava zimzelenega Ljubljančana Gorana Dragića, ki ostaja prvi strelec svojega moštva v končnici. Tokrat je v slabih 36 minutah igre dosegel 23 točk (met iz igre 8:17, za tri točke 1:7, prosti meti 6:7), dodal pa še po štiri skoke in asistence, a izgubil štiri žoge ter si prislužil šest osebnih napak.

Dragića delovni večer znova čaka v nedeljo. | Foto: Getty Images Dragića delovni večer znova čaka v nedeljo. Foto: Getty Images Celotna prva peterka Bostona je tokrat presegla dvomestno število točk. Bitko za najboljšega strelca pa je tokrat dobil razpoloženi Jayson Tatum, ki je dosegel 31 točk (še deset skokov), medtem ko je Jaylen Brown prispeval tri manj.

Pri Miamiju je ob Dragiću do lepih številk prišel Duncan Robinson (20 točk, a le tri v drugem polčasu), standardno dobra sta bila Bam Adebayo (13 točk, osem skokov, osem asistenc) in Jimmy Butler (17 točk, osem skokov, osem asistenc), a za četrto zmago v seriji bi ekipa Erik Spoelstra je ob napadalni iskri manjkal predvsem voljni trenutek v obrambni fazi.

Prelomna tretja četrtina

Za Miami je bilo prelepo, da bi bilo res, ko je že v prvih minutah povedel z rezultatom 17:5. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa je najbolj vroče moštvo končnice precej lagodno nadzorovalo potek dogodkov. Da Boston tekme ni odprl s pričakovano obrambno agresivnostjo, je sprva izkoriščal predvsem Robinson (17 točk v prvem polčasu), nato mu je na pomoč priskočil še Butler.

Pravi igralni ritem so košarkarji iz zvezne države Massachusetts našli v tretji četrtini, v kateri so postregli z delnim rezultatom 11:0. V 29. minuti igre so sploh prvič na peti tekmi serije povedli (62:60), ob učinkovitem strelskem festivalu pa kmalu zatem vodili že z desetimi točkami naskoka (77:67). V tistih trenutkih je odgovornost v igri Miamija v svoje roke prevzemal Dragić, ki je še na svoji 32. zaporedni tekmi končnice presegel dvomestno število točk.

Boston je vrnil udarec. | Foto: Getty Images Boston je vrnil udarec. Foto: Getty Images

A čeprav je ljubljanski veteran, ki je ob slabem odstotku zadetih metov z razdalje tokrat težišče svoje igre prestavil v prodore, v tretji četrtini dosegel kar 13 točk, Miami nikakor ni znal poiskati ravnotežja. V prvi vrsti zaradi dejstva, da je preveč popustil obrambne vajeti, kar so Tatum in soigralci znali izkoristiti. Tretjo četrtino so tako dobili z rezultatom 41:25 in tako v zadnjih ducat minutah vstopili korak pred Miamijem (92:83), predvsem pa z močno okrepljeno samozavestjo.

Čeprav je svojo strelsko roko skušal naravnati junak predhodne tekme Tyler Herro (14 točk), pa se je siloviti nalet Bostona nadaljeval tudi v zadnji četrtini. Že na polovici tega dela tekme je prednost zasedbe trenerja Breda Stevensa znašala kar 16 točk (107:91). In ko je slabih pet minut pred koncem Dragić ob prodoru prejel šesto osebno napako ter se preselil na klop, so se razblinili še zadnji upi za preobrat. Boston je tako sploh prva ekipa, ki je letos proti Miamiju v končnici dobila več kot eno tekmo.

Po finale v noči na ponedeljek?

Dragić kot četrti Slovenec (po Radoslavu Nesteroviću, Benu Udrihu in Aleksandru Vujačiću) naskakuje nastop v velikem finalu najmočnejše lige na svetu. Vsi našteti imajo sicer v domačih vitrinah tudi šampionske prstane, Udrih ter Vujačić celo po dva. Gogi zdaj po desetletju drugič igra na zadnji stopnički. V sezoni 2009/10 je kot član Phoenixa igral v konferenčnem finalu zahodne konference ter klonil proti LA Lakers. Prav slovito kalifornijsko moštvo bi bilo lahko nasprotnik v velikem finalu. Jezerniki namreč v finalu zahodne konference proti Denverju vodijo z rezultatom 3:1. Prvo zaključno žogo bodo imeli v noči na nedeljo. Dan zatem pa drugi poskus za preboj v veliki finale čaka tudi Miami, ki je tokrat spoznal, da lahko na zmagovitih tirnicah ostane le ob ohranjanju ekipnega predznaka in doslednosti v obrambi. Ko se namreč Tatum in soigralci napadalno sprostijo, jih je težko zaustaviti.  

Liga NBA, finale vzhodne konference

Miami Heat : Boston Celtics 108:121  /3:2/
Dragić 23, Robinson 20; Tatum 31, Brown 28
// – skupni rezultat. Moštvo za napredovanje potrebuje štiri zmage.
LeBron James
Sportal Lakersi prišli do prve zaključne žoge, ena lepših potez Murrayja #video
Goran Dragić
Sportal Dragić na vratih raja: Ni še konec
Aleksej Nikolić
Sportal Ni želel tvegati in ogroziti kariere
Goran Dragić
Sportal Mož, ki je odkril slovenski košarkarski biser
Ne spreglejte