Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 4. 2011,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Božidar Maljković

Ponedeljek, 25. 4. 2011, 15.40

8 let

Maljković: Spati morajo v trenirkah in ne pižamah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ponedeljek so se pod budnim očesom Božidarja Maljkovića začeli izbirni treningi za mlade slovenske košarkarje (letnik 1987 - 1993). Slovenija se mora lotiti starega načina dela.

Treninge nadarjenih slovenskih košarkarjev bi lahko označili kot uvertura pred poletnimi članskimi pripravami za EP v Litvi. Božidar Maljković se je resno lotil svojega dela in jasno začrtal smernice, kako bo vse skupaj potekalo. Kar šest trenerjev bo vsak ponedeljek do 29. maja skrbelo za razvoj nadarjenih štiridesetih slovenskih košarkarjev, ki jih bo srbski selektor čez štirinajst dni razdelil v dve skupini. V eni bodo igralci, od katerih bodo morda nekateri odpotovali na EP v Litvi, medtem ko bodo v drugi tisti košarkarji, ki jih stroka označuje kot bodočnost slovenske košarke. "Ti treningi so dobra šola za igralce kot tudi trenerje. Moramo prebuditi košarko. V šali velikokrat rečem, da tisti, ki delajo v košarki, ne smejo nositi pižame, temveč morajo spati kar v trenirki. Vrniti se moramo k načinu dela, ki je dal nekdaj vrhunske košarkarje v Sloveniji in na področju bivše Jugoslavije. V času recesije nimamo možnosti, da bi kupovali igralce. Kriza je povsod, v Sloveniji najmanj. Zato moramo delati kot nekdaj. Torej osem ur dnevno v trenirki. Mi moramo gledati na prihodnost – torej kam bo šla slovenska košarka po letu 2013. Sedaj smo začeli s to kampanjo. Večji del reprezentantov bo počasi zaključilo z igranjem za izbrano vrsto, saj so že v zrelih letih. Mi moramo gledati o dopolnitvah. Slovenija je majhna država. Hrvaška ter Srbija imata večja bazena igralcev. Slovenija mora razmišljati kot Litva. Največje zvezde, kot sta Marčulionis ter Sabonis sta vložila lasten kapital za razvoj mladih košarkarjev. Napravila sta bogat socialni program. Mi moramo iti po teh stopinjah. Treba je stremeti k temu, da se po koncu kariere vrnejo Nesterović, Lakovič, Udrih, … Moj cilj je, da jih uvedem v košarkarsko življenje po koncu karier, ker oni so v košarki doma. Nihče od njih ne zna igrati klavirja. Lahko so trenerji z nekaj šole in Slovenija mora po tej poti. Torej, ostati morajo tisti, ki znajo in igrati morajo tisti, ki si to zaslužijo," je dejal Maljković.

Srbski strokovnjak bo imel na letošnjem evropskem prvenstvu za pomočnika Aleksandra Sekulića, ki je že deloval v izbrani vrsti pod vodstvom Aleša Pipana ter Memija Bečirovića, in Gašperja Potočnika. Zanju se je odločil na podlagi priporočil trenerjev, ki delujejo, oziroma so delovali v slovenskem prostoru. V veliko pomoč sta mu tu bila Aleksandar Džikić ter Jure Zdovc. Kaj sta pomočnika Božidarja Maljkovića ter mlada slovenska upa Edo Murić in Zoran Dragić povedala o tej akciji, si poglejte v spodnjem videu.

Ne spreglejte