Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zaključni turnir Barcelona Boštjan Nachbar Real Madrid

Petek, 16. 5. 2014, 10.25

8 let

Maccabi šestič na prestolu Evrope, Real drugič zapored premagan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maccabi iz Tel Aviva je v finalu sklepnega turnirja košarkarske evrolige premagal Real Madrid in na prestolu Evrope nasledil Olympiacos. Barcelona je premagala CSKA in osvojila tretje mesto v Milanu.

Maccabi je po devetih letih le dočakal šesti naslov evropskega prvaka, pa čeprav je na sklepni turnir prišel kot klub z najmanj možnostmi. Podobno kot pred njim dve sezoni zapored Olympiacos. V finalu je Maccabi pred skoraj devet tisoč izraelskimi navijači premagal favorita Real Madrid. Madridčani so drugič zapored izgubili finale in imajo v vitrinah še vedno osem naslovov prvaka.

Finale, v katerem je med drugim sodi slovenski sodnik Saša Pukl, se je začel z dominacijo Real Madrid (26:15). Maccabiju je do konca prvega polčasa uspelo nadoknaditi zaostanek in Madridčani so prvi del finala dobili z le dvema točkama prednosti (35:33).

V drugem polčasu je Real Madrid vseskozi imel rahlo prednost. Dve minuti in pol pred koncem rednega dela finala je Maccabi povedel z 69:67 in minuto pred koncem po zelo zahtevnem prodoru najkoristnejšega igralca finala, Tyresa Rica, ki je s podobno atraktivno potezo odločil polfinale, povedel za štiri točke (73:69). Najkoristnejši igralec sezone, Sergio Rodriguez, je z dvema prostima metoma znižal izid na dve točki zaostanka za Madridčane, Ioannis Bourousis pa po dveh prostih metih izboril podaljške (73:73). Maccabi, ki ga je kot trener prvič do naslova prvaka vodil David Blatt, je v dodatnih petih minutah finala igral bolje, predvsem pa zadeval proste mete, minuto in pol pred koncem pa je vodil že za sedem točk (86:79).

Na tekmi za tretje mesto je Barcelona brez Erazma Lorbka in ob pomoči Boštjana Nachbarja premagala CSKA in dobila mali finale.

Maccabi po drami, Real Madrid razbil Barcelono

V prvem polfinalu se je že pred polčasom zdelo, da bo CSKA dokaj prepričljivo dobil obračun, vendar je nato sledila izjemno napeta končnica tekme. Moskovčani so bili pred zmago, Maccabi pa je v zadnjem napadu ukradel žogo, Tyrese Rice pa je bil najbolj spreten v protinapadu in Maccabiju priboril prvo vodstvo na tekmi in seveda zmago (68:67). CSKA je v tej sezoni dvakrat že premagal Maccabi, izgubil pa na najpomembnejši tekmi. Na ta način je tudi David Blatt vendarle premagal Ettoreja Messino.

V španskem spopadu je bil Real Madrid drugič zapored boljši od Barcelone. Obračun je bolje začela Barcelona in povedla z 12:4, vendar je Real Madrid po minuti odmora začel igrati boljše. Sredi druge četrtine je povedel že z 20:31. Juan Carlos Navarro, ki je rekorder po številu doseženih točk v evroligi, je v finalu zbral le tri točke. Polčas so Madridčani dobili s 45:37. Tudi v nadaljevanju tekme je Real Madrid igral prepričljivo in zmagal s 100:62. Slovenca pri Barceloni nista bila posebej razpoložena. Erazem Lorbek, ki je evroligo osvojil leta 2010, je zbral osem točk, Boštjan Nachbar, ki je sploh drugič igral na sklepnem turnirju, pa je zbral sedem točk.

Ne spreglejte