Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 6. 2017,
18.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 20. 6. 2017, 18.35

6 let, 7 mesecev

Luka Dončić sanja, kako igra najboljšo košarko #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski košarkarski čudežni deček, kot mnogi – tudi številni strokovnjaki – kličejo našega Luko Dončića, se je v tej sezoni z odličnimi predstavami zasidral med osrednje igralce slovitega Real Madrida. Naredil je velik preskok, najtežjega pa pred petimi leti, poudarja. "Sanje so igrati najboljšo košarko, kar lahko," se Luka ozira proti prihodnosti, ki je povezana z ligo NBA, bližnja pa s člansko reprezentanco, ki zanj predstavlja nov svet.

Septembra 2012 je v slovenskem košarkarskem prostoru udarila novica, da se takrat vsega 13-letni Luka Dončić seli v najtrofejnejši evropski klub Real Madrid. Vprašanj je bilo takrat več kot odgovorov. Tudi za starša, ki sta morala sprejeti težko odločitev.

"To je bil najtežji trenutek v življenju. Moral sem stran od družine in prijateljev. Težko je bilo, vendar mislim, da se je izplačalo. Kjer sem zdaj, sem zadovoljen," se je Luka spomnil na selitev iz Slovenije v Španijo.

Luka Dončić o tem, kako težko je bilo zapustiti Slovenijo ...

Zrelostni izpiti prihajajo drug za drugim in jih uspešno opravlja

V članski ekipi Reala je debitiral pri 16 letih in začel postajavljati mejnik za mejnikom. | Foto: V članski ekipi Reala je debitiral pri 16 letih in začel postajavljati mejnik za mejnikom. Sprva je imel nekaj domotožja, ki pa je iz leta v leto kopnel, saj se je povsem udomačil v kraljevem klubu, kjer ima vse poskrbljeno na najvišji možni ravni.

V španski prestolnici je opravil že kar nekaj zrelostnih izpitov – med drugim uspešno opravil s šolo, naredil vozniški izpit, najbolj pomembno pa je bilo to, da je košarkarsko rasel iz leta v leto.

Pri 16 letih je že začel dobivati priložnost v prvi ekipi. In to ne v vsaki ekipi, ampak v takšni, ki je elitno evroligo osvojila devetkrat – največ med vsemi klubi v Evropi -, ki se vselej spogleduje z najvišjimi dometi.

 

MVP, MVP, MVP …

V tej sezoni je štirikrat postal MVP kroga v evroligi in na koncu prejel nagrado za vzhajajočo zvezdo. | Foto: Sportida V tej sezoni je štirikrat postal MVP kroga v evroligi in na koncu prejel nagrado za vzhajajočo zvezdo. Foto: Sportida Stopničko višje je stopil v zadnji sezoni, ko mu je trener Pablo Laso namenil eno od ključnih vlog v ekipi. Večkrat ga je celo postavil v začetno peterko, kar je bila dodatna nagrada za trdo delo. Spisal je številne lepe predstave. V španskem prvenstvu je denimo proti Fuenlabradi Luke Rupnika natresel velikih 23 točk in zbral 11 podaj, kar je na koncu znašalo za njegov rekordni statistični indeks 34. S tem dosežkom je postal igralec tedna v španski ligi.

Tudi v prestižni evroligi je bil izvrsten. Proti Maccabiju sta mu vsega dve podaji zmanjkali do trojnega dvojčka – 10 točk, 11 skokov in 8 podaj. Največja točkovna bera je bila 17 točk proti Maccabiju, Emporio Milanu in Anadolu Efesu. Kar štirikrat je postal MVP kroga v tem tekmovanju, kar je nov velik mejnik. Na koncu sezone mu je pripadla nagrada za vzhajajočo zvezdo evrolige.

Luka rad naredi osebo srečno, vse več pompa okoli njega

Izvrsten je tudi v elitni evroligi, v kateri je s svojimi potezami navduševal praktično iz tedna v teden. | Foto: Sportida Izvrsten je tudi v elitni evroligi, v kateri je s svojimi potezami navduševal praktično iz tedna v teden. Foto: Sportida Z dobrimi igrami je vse bolj prihajala tudi prepoznavnost in medijska pozornost. Pri Realu so po plazu prošenj za intervjuje kmalu prižgali rdečo luč in do konca sezone zajezili daljše intervjuje, saj niso želeli mladega košarkarja psihično izčrpati, kajti njegovo svežino je beli balet potreboval na parketu.

"Menim, da mora vsak ostati na realnih tleh. Takšen moram biti, kot sem bil pred petimi leti v Olimpiji. Ko sem prvič zaigral za člansko ekipo, je to postalo del mojega življenja. S tem se ne obremenjujem. Če se kdo želi slikati, pristanem, saj vem, da bo osebo naredilo srečno. In pri tem uživam," o bremenu, ki je prisotno okoli njega, pravi Luka.

Ali ima njegovo dekle zaradi vsega pompa kaj več dela, saj se tudi dekleta želijo približati Luki? "Kar vprašajte jo (smeh, op. a.). Ni ravno lepo, če se s kakšnimi dekleti slikam. Vendar ni nič. Spremlja me in to je v redu," je v smehu odgovoril slovenski čudežni deček.

O tem, kaj bi rad postal?

Podaja se v svet, ki mu je še neznan

V letošnjem poletju bo premierno zaigral na uradni tekmi za slovensko reprezentanco. | Foto: Sportida V letošnjem poletju bo premierno zaigral na uradni tekmi za slovensko reprezentanco. Foto: Sportida Poleti bo obrnil še en nov nepopisan list v košarkarski karieri. Priključil se bo članski reprezentanci in premierno na uradni tekmi zaigral za slovensko izbrano vrsto, ki jo čaka evropsko prvenstvo. Dolgo let smo čakali na njegovo udejstvovanje (za Slovenijo tudi v mlajših kategorijah še ni zaigral na nobenem večjem tekmovanju), zdaj pa ga bomo le dočakali. Kot je dejal sam, nikdar ni bilo sporno, za katero reprezentanco bo igral, čeprav se je v medijih pojavljala tudi Španija.

Pri njem je bilo ključnega pomena, da si je z dobrim lanskim poletnim treningom utrdil mesto v prvem moštvu Reala, zato je tudi izpustil lanske kvalifikacije za EuroBasket. Letos bo lahko tudi bolj sproščen zaigral pod taktirko selektorja Igorja Kokoškova, saj natančno ve, kaj ga čaka ob vrnitvi v klubsko okolje.

Vse poti peljejo v to smer, da bo postal slovenski rekord

V ligi NBA mu pripisujejo lepe čase, prav tako pa bo naslednje leto, kot kaže, krepko podrl slovenski rekord na naobru lige NBA. Strokovnjaki ga uvrščajo med TOP 3 kandidate. | Foto: Sportida V ligi NBA mu pripisujejo lepe čase, prav tako pa bo naslednje leto, kot kaže, krepko podrl slovenski rekord na naobru lige NBA. Strokovnjaki ga uvrščajo med TOP 3 kandidate. Foto: Sportida Njegove misli pa segajo tudi naprej, čeprav jih javno razumljivo ne želi razkrivati. Ni skrivnost, da je  njegova želja kakor tudi od vsakega drugega košarkarja liga NBA. In onstran luže vse več govorijo o njem, ki je na dobri poti, da podre slovenski rekord.

Boštjan Nachbar je za zdaj tisti, ki je bil na naboru lige NBA izbran najvišje. Kot 15. so ga leta 2002 izbrali Houston Rockets. Če se bo dejansko uresničilo, kar se napoveduje, bo Luka postavil letvico zelo visoko. Uvrščajo ga med najboljše tri za nabor za leto 2018, nekateri pa celo na najvišjo stopničko. Če bi bil Američan, mu to mesto skoraj zagotovo ne bi spolzelo iz rok.

"Kaj bi rad postal? To ne vem. Želim trenirati še naprej vsak dan. Bomo videli, kam bom prišel," je skromen Luka in na vprašanje, kakšne so njegove sanje, dodal: "Sanje so igrati najboljšo košarko, kar lahko."

Ne spreglejte