Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

3

Natisni članek

Dirk Nowitzki Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 10.20

5 let, 9 mesecev

Luka Dončić in njegov legendarni mentor

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

3

Dončić in Nowitzki | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V novi sezoni severnoameriške poklicne lige NBA bosta pri moštvu Dallas Mavericks združila moči 19-letni Luka Dončić in 21 let starejši Dirk Nowitzki, ki je prve koše v najmočnejši ligi na svetu dosegal že pred Ljubljančanovim rojstvom.

Pisalo se je leto 1999. Gregor Fučka je Italijo popeljal do naslova evropskega prvaka. V evroligi, kjer je svojo kožo tedaj drago prodajala tudi Olimpija, je zmago slavil Žalgiris, ki je v finalu ugnal Nesterovićev Virtus. V ligi NBA je bil najboljši strelec lige Allen Iverson, najkoristnejši igralec rednega dela je postal legendarni Karl Malone, do naslova prvaka pa se je prebil San Antonio. V ligi NBA je tedaj prvič zaigral Dirk Nowitzki, tedaj 20-letni nemški reprezentant. Debitiral je 5. februarja 1999. Natančno 23 dni pozneje se je v Ljubljani rodil Luka Dončić. Jeseni bosta združila moči in skupaj zaigrala za Dallas.

Luka in Saša Dončić
Sportal "Pismo" Saša Dončića sinu Luki

Dončić že podpisal, Nowitzki še bo

Dončić je kot tretji izbor na naboru že podpisal pogodbo z Dallasom. Še več, medtem ko je na zasluženem oddihu, ga teksaško moštvo vse bolj potiska v ospredje. Dovolj pove vpogled v klubsko spletno trgovino, kjer na veliko oglašujejo njegov dres s številko 77. Hkrati pa so se odločili tudi za zanimivo akcijo. Prvih 77 kupcev sezonskih vstopnic bo prejelo še kartico s Slovenčevim podpisom. Podpisal pa se bo v kratkem tudi Dirk Nowitzki, in sicer na novo, tokrat enoletno pogodbo z Dallas Mavericks.

Skok v leto 1999: prve minute za mladega Nemca. | Foto: Getty Images Skok v leto 1999: prve minute za mladega Nemca. Foto: Getty Images

Odpovedal se je milijonom

Pred enim mesecem je dopolnil 40 let. Prav takrat se je odpovedal tudi pogodbeni možnosti za dodatno sezono v Dallasu, ki bi mu navrgla 8,6 milijona ameriških dolarjev. A že takrat je bilo jasno, da je Nemec to storil izključno zaradi tega, da bi sprostil klubski proračun in nato pristal na nižji znesek v pogodbi. Na ta račun je Dallas okrepil 211 centimetrov visoki center DeAndre Jordan, ki je desetletje igral za LA Clippers. Zdaj bo novo pogodbo podpisal še Nowitzki, ta pa naj bi mu prinesla 5 milijonov dolarjev.

Evropski mentor

DeAndre Jordan, Harrison Barnes, Dennis Smith, Wesley Matthews … Še bi lahko naštevali nosilce zasedbe, ki jo vodi trener Rick Carlisle. A za vključitev Dončića v severnoameriške poklicne vode utegne ključno vlogo odigrati prav Nowitzki. Velik del posla je sicer opravil že v preteklih letih, ko je številnim Evropejcem utrl pot. Zdaj bo odigral še vlogo mentorja. Svojevrstno spletno dobrodošlico je Dončiću namenil že nekaj minut po naboru. Zdaj ju čaka še pravo sodelovanje in oblikovanje slovensko-nemškega tandema, ki bo združeval mladost in izkušnje.

Debeli dve desetletji v ligi NBA: 1616 tekem. | Foto: Reuters Debeli dve desetletji v ligi NBA: 1616 tekem. Foto: Reuters

Rekorder

V pretekli sezoni je 213 cm visoki košarkar iz Würzburga v povprečju dosegel 12 točk in ujel 5,7 odbite žoge na tekmo. To je sicer krepko manj kot v najboljših sezonah, ko je njegovo povprečje presegalo 25 točk in se približalo 10 skokom. A nekdanji prvak ter najkoristnejši košarkar lige NBA je vseeno dokazal, da še zdaleč ni za staro šaro. Hkrati pa se z nizanjem sezon podpisuje pod zgodovinske mejnike. Jeseni bo vstopil v svojo 21. sezono v najmočnejši ligi na svetu. Toliko sezon so vknjižili tudi Robert Parish, Kevin Willis in Kevin Garnett, a nihče v zgolj enem klubu. Kobe Bryant (LA Lakers) je sicer v enem klubu odigral 20 sezon, John Stockton (Utah Jazz) in Tim Duncan (Spurs) pa 19. Zdaj Nowitzki postavlja nove meje zvestobe.

Ne spreglejte