Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
19.15

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

finale Liga Nova KBM Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Kansai Helios Domžale

Nedelja, 26. 5. 2024, 19.15

3 tedne

Liga Nova KBM, finale, druga tekma

Kapetana dala 22 točk, Olimpija strla Helios šele v zadnjih minutah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
finale DP Cedevita Olimpija Kansai Helios Jaka Blažič | Drugo finalno tekmo državnega prvenstva so igrali v hali Tivoli. | Foto www.alesfevzer.com

Drugo finalno tekmo državnega prvenstva so igrali v hali Tivoli.

Foto: www.alesfevzer.com

V finalu državnega košarkarskega prvenstva je ljubljanska Cedevita Olimpija v hali Tivoli povedla z 2:0 v zmagah. Igrajo na tri. Domžalski Kansai Helios je premagala z 80:73 in lahko naslov prvaka osvoji že na sredini gostujoči tekmi v Domžalah.

finale DP Cedevita Olimpija Kansai Helios Alen Omić
Sportal Tesna prva tekma, z dvojnim dvojčkom Omića zmaga Olimpiji
Zoran Martić
Sportal Zoran Martić brez dlake na jeziku: Tukaj nisem zaradi denarja

Ljubljančani so veliki favoriti za 21. naslov državnega prvaka. Domžalčani lovijo tretjo lovoriko v klubski zgodovini in prvo po letu 2016. V prejšnji sezoni sta se prav tako v finalu merila ista tekmeca, takrat je bil rezultat v zmagah 3:1 za Ljubljančane. Cedevita Olimpija obenem lovi trojno krono v sezoni, osvojila je že superpokal in pokal Spar. Letošnji finale je sicer že šesti med Heliosom in Olimpijo. Domžalčani so dobili zgolj enega, in sicer leta 2007.

Kapetana Jaka Blažič in Blaž Mahkovic sta bila najboljša strelca tekme. Oba sta dala 22 točk. | Foto: www.alesfevzer.com Kapetana Jaka Blažič in Blaž Mahkovic sta bila najboljša strelca tekme. Oba sta dala 22 točk. Foto: www.alesfevzer.com Druga tekma finala se je v nedeljo igrala v ljubljanski hali Tivoli, a pred zelo skromnim številom navijačev (okoli 300). Zmaji so prvo tekmo v petek dobili s 94:87. Na drugi je kazalo na lažjo zmago Ljubljančanov. Dve minuti pred koncem druge četrtine so povedli za 11 točk, na glavni odmor pa odšli s prednostjo 47:38. V domžalskih vrstah je manjkal poškodovani Žiga Daneu

A Helios se ni predal, pred zadnjo četrtino je imel ulovljiv zaostanek s 57:60. Z le osmimi igralci in brez pravega centra so Domžalčani osem minut do konca tekme povedli s 66:64. Pokazali so več želje. Ljubljančani so slabo metali za tri točke, a se v zadnjih minutah zbrali v obrambi in naredili odločilno razliko. Minuto do konca so povedli z 80:73 in druga zmaga v finalni seriji je bila njihova.

Alen Omić in soigralci lahko lovoriko dvignejo že v sredo v Domžalah. | Foto: www.alesfevzer.com Alen Omić in soigralci lahko lovoriko dvignejo že v sredo v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com

To je bil tudi končni izid tekme, za katerega so največ prispevali kapetan Jaka Blažič z 22 točkami, Shawn Jones (12 točk) in Justin Cobbs in Zoran Dragić s po desetimi točkami. Cedevita Olimpija je imela kar 50 skokov (11 Luka Ščuka, devet Alen Omić), za tri je sicer metala samo 20-odstotno (6/30). Na drugi strani je imel Helios le 32 skokov, z 22 točkami pa je izstopal kapetan Blaž Mahkovic. S 16 točkami se je dokazal še Tibor Mirtić.

"Igrajo dobro in čvrsto. V tej seriji je videti, da so začutili, da mi nismo v najboljšem stanju. Ponovila se je situacija s prve tekme. Povedli smo za deset točk, nato pa padli in šli celo v zaostanek. Enostavno si tega ne želimo. Ponavljam se iz intervjuja v intervju, taka je naša slika celotno sezono," je povedal Blažič. "Upam, da bomo v sredo zaključili serijo."

Jaka Blažič Cedevita Olimpija
Sportal Ni manjkalo vroče krvi: "Tega ne bom komentiral"

Liga Nova KBM, finale, druga tekma

Nedelja, 26. maj:

Finale:

Kansai Helios Domžale – Cedevita Olimpija  /0:2/

// Izid v zmagah, ekipi v finalu igrata na tri zmage.

Ne spreglejte