Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
3.00

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,11

Natisni članek

avstrijska nogometna reprezentanca Kylian Mbappe Kylian Mbappe Francoska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 18. 6. 2024, 3.00

1 teden

Euro 2024, četrti igralni dan (17. junij)

Francozi do minimalne zmage, Mbappe ima zlomljen nos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,11
Mbappe Kylian poškodba Euro | Kylian Mbappe si je na uvodni tekmi prvenstva poškodoval nos. | Foto Guliverimage

Kylian Mbappe si je na uvodni tekmi prvenstva poškodoval nos.

Foto: Guliverimage

Četrti dan nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji sta kot prvi na zelenico stopili reprezentanci Romunije in Ukrajine, nepričakovano visoko s 3:0 pa so slavili Romuni. Obračun med Belgijo in Slovaško je poskrbel za prvo večje presenečenje prvenstva, saj so ga z 1:0 dobili Slovaki. V večernem dvoboju je Francija z 1:0 ugnala Avstrijo, po udarcu v nos pa je srečanje predčasno končal njihov prvi zvezdnik Kylian Mbappe, ki je po tekmi v bolnišnici dobil diagnozo, da ima zlomljen nos. Kaj to pomeni v luči nadaljevanja prvenstva, je za zdaj še nejasno.

Euro 2024, 1. krog (skupini D in E)

Ponedeljek, 17. junij

Francozi do minimalne zmage, Mbappe ima zlomljen nos

Večerni ponedeljkov dvoboj so bolje začeli Francozi in si na krilih prvega zvezdnika Kyliana Mbappeja v deveti minuti priigrali tudi prvo priložnost, a je bil vratar Avstrije Patrick Pentz na mestu. Kar nekaj časa nato večjih priložnosti ni bilo, v 36. minuti pa so nevarno zapretili Avstrijci. Cristoph Baumgartner je sprožil po sredini vrat, a Mike Magnian je strel obranil. Dve minuti kasneje pa so Francozi vendarle vodili. Po preigravanju in predložku Mbappeja je nespretno posredoval Maximilian Wober in zatresel lastno mrežo. V 45. minuti je Mbappe po dolgi podaji sam stekel proti vratom, a Pentz mu je žogo ukradel in polčas se je končal z minimalnim vodstvom Francije.

Avstrijci so si zabili sami. | Foto: Guliverimage Avstrijci so si zabili sami. Foto: Guliverimage

Tudi v drugem polčasu je kot prvi zapretil Mbappe, a njegov strel je zgrešil cilj. V 62. minuti je zadišalo po enajstmetrovki, ko je v kazenskem prostoru padel Marcel Sabitzer, a sodnik je le pokazal, naj se igra nadaljuje. Nekaj minut pozneje so bili prek Marcusa Thurama spet nevarni Francozi, a ponovno se je izkazal Pentz.

V 86. minuti pa šok za navijače Francije. Po strelu z glavo je Mbappe nato udaril tudi v ramo Kevina Dansa in okrvavljen obležal na zelenici. Zdravniška služba je posredovala, francoski superzvezdnik pa se je za nekaj časa preselil ob rob igrišča, nato pa se vrnil nanj še vedno okrvavljen in prejel rumeni karton, saj ni počakal na dovoljenje sodnika za vrnitev na igralno površino. Kmalu zatem ga je zamenjal Oliver Giroud. Sodnik je nato pokazal na kar devet minut podaljška. V 98. minuti dodatka so zapretili tudi Avstrijci, a Francozi so razčistili in na koncu vknjižili tri točke.

Mbappe je po koncu obračuna zdravniško pomoč poiskal v bolnišnici, kjer je zdravniško osebje potrdilo, da ima zlomljen nos. Navkljub začetnim indikacijam nosu ne bodo operirali.

"Kylian Mbappe je utrpel poškodbo nosu. Vrnil se je v bazni tabor Francije. V naslednjih dneh ga čakajo terapije, trenutno pa ne bo opravil operacije. Naredili mu bodo masko, da bo številka deset Francije lahko razmišljala o nadaljevanju prvenstva," so zapisali s Francoske nogometne zveze.

Romuni povozili Ukrajince

Za uvod v četrti tekmovalni dan sta na zelenico stopili reprezentanci Romunije in Ukrajine. Po nekaj manj kot pol ure brez večjih priložnosti so Romuni povedli v 29. minuti, ko je zadel Nicolae Stanciu. Isti igralec je deset minut kasneje direktno iz kota stresel še okvir vrat.

Nicolae Stanciu je v 29. minuti Romunijo povedel v vodstvo. | Foto: Reuters Nicolae Stanciu je v 29. minuti Romunijo povedel v vodstvo. Foto: Reuters

Kmalu na začetku drugega polčasa je sledil nov šok za Ukrajince, saj je v 53. minuti z natančnim strelom z razdalje vodstvo Romunije podvojil Razvan Marin. Le tri minute kasneje so Romuni prek Andreja Ratiua še enkrat nevarno zapretili, v 57. minuti pa je na semaforju pisalo že 3:0. Najspretnejši po podaji Dennisa Mana je bil Denis Draguš. Zadetek je kasneje potrdil tudi Var. Ukrajinci so si nato pripravili nekaj priložnosti, najlepšo pa je v sodnikovem dodatku zapravil Roman Jaremčuk, ki je z lobom stresel prečko. Ostalo je pri visoki zmagi Romunije, ki je s tem naredila velik korak k morebitnemu napredovanju v izločilne boje.

V Münchnu razstavili v vojni uničene sedeže ukrajinskega stadiona

V Münchnu so pred prvo tekmo ukrajinske nogometne reprezentance proti Romuniji razstavili v ruski invaziji na Ukrajino uničene in poškodovane sedeže nogometnega stadiona v Harkovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Začasne razstavne eksponate je razkril nekdanji zvezdnik ukrajinske reprezentance Andrij Ševčenko. "Na igrišču je ena ukrajinska ekipa, a tudi na milijone vojakov, ki bodo ostali in branili Ukrajino. Danes igramo za ljudi, ki branijo naša življenja in našo domovino," je ob tem dejal zdaj 47-letni Ševčenko.

Na osrednjem trgu v Münchnu so organizatorji namestili poškodovan del rumeno-modrih sedežev s stadiona Sonjačnji v Harkovu. Objekt so zgradili za potrebe treningov reprezentanc na evropskem prvenstvu leta 2012, ki sta ga gostili Ukrajina in Poljska.

Ševčenko sedeži stadion, Ukrajina | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Maja 2022 porušena tribuna opozarja na številne uničene športne objekte v Ukrajini od ruske invazije, ki se je začela februarja 2022. V izjavi za javnost Ukrajinske nogometne zveze so zapisali, da so tribuno do zdaj razstavljali po vsej Evropi. Nosi namreč sporočilo, da v vojni trpi tudi nogomet. Skupaj je bilo po podatkih ukrajinske zveze v ruski invaziji uničenih 77 nogometnih stadionov, skupno pa več kot 500 športnih objektov, zaradi česar morajo številni ukrajinski športniki pred olimpijskimi igrami v Parizu trenirati v tujini.

Uničene sedeže s tribun stadiona v Harkovu bodo razstavili tudi v mestih, kjer bo Ukrajina odigrala naslednji tekmi v okviru skupine E. To bo proti Slovaški 21. junija v Düsseldorfu in 26. v Stuttgartu proti Belgiji.

Vir: STA

Slovaki šokirali Belgijce

Ob 18. uri se je nogometno dogajanje nadaljevalo z dvobojem Belgije in Slovaške, že v uvodu pa je imel izjemno priložnost Romelu Lukaku, ki se je sam znašel pred Martinom Dubravko, a udaril direktno v slovaškega čuvaja mreže. Nekaj minut kasneje se je Dubravka ponovno izkazal, ko je daleč od vrat preprečil strel Lukakuju, v nadaljevanju akcije pa prestregel predložek. V sedmi minuti pa šok za Belgijo, Slovaki so zabili. Koen Casteels je še odbil strel Juraja Kučke, nato pa se je na pravem mestu znašel Ivan Schranz. Videti je bilo, da je bil morda v prepovedanem položaju, a počasni posnetek je pokazal, da ni bilo tako in Slovaki so se veselili vodstva.

Belgijci so nato pritisnili, najlepšo priložnost pa je v 21. minuti zapravil Leandro Trossard, ki je le za las zgrešil cilj. V 40. minuti pa nov nevaren napad Slovakov in izjemen strel Lukaša Haraslina, ki je sprožil z volejem, izkazal pa se je Casteels. Dobro minuto kasneje je sledila nova priložnost za Lukakuja, ki pa je nespretno ustavljal žogo, in čeprav je bil spet sam pred Dubravko, na koncu ostal celo brez strela. Na odmor so tako z minimalno prednostjo odšli Slovaki.

Romelu Lukaku je v prvem polčasu zapravil nekaj priložnosti, v drugem pa je oba njegova zadetka razveljavil Var. | Foto: Guliverimage Romelu Lukaku je v prvem polčasu zapravil nekaj priložnosti, v drugem pa je oba njegova zadetka razveljavil Var. Foto: Guliverimage

V drugem polčasu je Belgija pritisnila. Lukaku je v 56. minuti nevarno sprožil in Dubravka je žogo izjemno izbil v kot. Po njem je Belgija vendarle zabila in videti je bilo, da se je Lukaku oddolžil za zapravljene priložnosti v prvem polčasu, a vmešal se je Var in ostalo je pri vodstvu Slovakov. V naslednjih nekaj minutah sta bila nevarna še Trossard in prvič tudi Johan Bakayoko, a izid se ni spremenil.

V 86. minuti so napadi Belgijcev še enkrat obrodili sadove, po podaji Luisa Opende je bil natančen Lukaku. A počasni posnetek je razkril, da si je Openda med akcijo pomagal z igro z roko in Var je razveljavil še drugi zadetek Belgije. Belgijci so še pritiskali, a tudi v sedmih minutah sodnikovega dodatka ostali brez zadetka. Slovaki so se podpisali pod prvo večje presenečenje prvenstva.

Lestvice:

 

Preberite še:

Erik Janža, Eruo 2024
Sportal Erik Janža. Slovenski junak z neverjetno življenjsko zgodbo.
Vanja Drkušić
Sportal Vanja Drkušić: Če delaš pošteno in dobro, te mora nogomet nagraditi
Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.
Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Kaj vse se je še dogajalo v Stuttgartu? Vsega je kriv Tadej Pogačar!
Ne spreglejte