Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
6.24

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

4

Natisni članek

Monty Williams končnica Chris Paul Phoenix Suns Dallas Mavericks Jason Kidd Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 11. 5. 2022, 6.24

1 leto, 11 mesecev

Končnica lige NBA, 2. krog (10. maj)

Katastrofa in razpad sistema pri Dallasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

4

Luka Dončić | Luka Dončić doživel visok poraz. | Foto Reuters

Luka Dončić doživel visok poraz.

Foto: Reuters

Košarkarji Phoenix Suns so po zaslugi izjemne tretje četrtine s 110:80 povozili Dallas Mavericks. Preveč individualnih vložkov ni bila pravšnja osnova za morebitno presenečenje Luke Dončića – tekmo je končal pri 28 točkah, 11 skokih in le 2 asistencah – in soigralcev. Phoenix 28 asistenc, 12 izgubljenih žog, Dallas 9 asistenc, 16 izgubljenih žog je ključna bilanca petega obračuna med ekipama, ki nazorno kaže, kakšno je bilo razmerje moči v Arizoni. Sonca zdaj v polfinalni serije zahodne konference vodijo s 3:2 v zmagah in bodo imela v noči na petek priložnost dokončno preskočiti Mavericks, ki se bodo borili za preživetje. Košarkarji Miami Heat so prav tako razorožili Philadelphio 76ers.

Prvo besedo na tekmi je sicer imel Luka Dončić, ki je popeljal Dallas v vodstvo z 2:0, a ne zadnje. Po njegovem uvodnem košu je na drugi strani s trojko odgovoril njegova obrambna senca v tej seriji Mikal Bridges – drugi najboljši obrambni igralec rednega dela lige. Le takrat so imeli gostitelji v prvi četrtini naskok pred tekmecem, v preostalem času pa je bilo vse v znamenju Mavericks.

Osrednje ime je bil slovenski košarkarski virtuoz, ki je imel sprva pomoč Doriana Finneyja-Smitha. Krilni košarkar je nemudoma zadel dve trojki in tako nadaljeval z učinkovitostjo s četrte tekme v Dallasu, kjer je blestel pri metu izza črte 7,25 m in bil kar osemkrat uspešen. Kot se je na koncu izkazalo, pa je bil to njegov labodji spev, saj je v nadaljevanju zmogel le še dve točki.

Mavericks so se sicer lahko pohvalili s sanjskim štartom, potem ko so imeli sprva prednost šestih točk pri 15:9, nekaj trenutkov pozneje pa je bilo v razprodanem Footprint Centru v Arizoni pred 18.055 gledalci že 24:16.

Dončić, ki je na parketu tradicionalno prebil vseh 12 minut, je v tem času dosegel 11 točk in imel tudi zadnji met, vendar ga je zgrešil, navkljub vsemu pa je imel Dallas rahlo prednost (26:23), ki jo je omilil vroči Devin Booker – v prvi četrtini je bil pri 12 točkah.

Luka Dončić
Sportal Ko na treningu izbira glasbo Dončić, migajo z boki #video

Košarkarji Phoenixa ob bučni podpori navijačev ujeli pravi val, strelski dvoboj med Dončićem in Bookerjem

Težava gostov je bila v tem delu dvoboja zlasti v skoku, saj so v obrambi preslabo zapirali tekmeca po njegovih zgrešenih metih, za kar so imeli na voljo dodatne napade. Phoenixu se je tako nekajkrat ponujala priložnost, da celo pride do vodstva, vendar na srečo navijačev Dallasa meti gostiteljev od daleč niso našli želenega cilja.

Zato pa je dve trojki hladnokrvno zadel Latvijec Davis Bertans. Posebna je bila zlasti njegova druga ob prekršku. Z dodatno zadetim prostim metom je omogočil, da so Teksačani pri 37:30 spet nekoliko lažje zadihali. Nekaj trenutkov pozneje je Jalen Brunson, ki je bil ob Dončiću s skupno 21 točkami strelsko najbolj navdihnjen, celo povišal prednost Dallasa na +8, a je bilo jasno, da se domači ne bodo kar predali in bodo na krilih navijačev skušali ujeti pravi val.

Dočakali so ga v režiji razpoloženega Bookerja ter njegovega zabijanja. Ekipi sta bili tako 3:47 pred koncem prvega polčasa po daljšem času spet poravnani (40:40). Ni bilo treba dolgo počakati in Phoenix je bil ob norenju domačih navijačev v vodstvu. Dončić jim ga je z izgubljeno žogo ponudil na pladnju, v protinapadu pa je zadel Bridges za 43:42. Zadržali so ga ob izteku prvega polčasa (49:46), v katerem je bil sicer Dončić z 18 točkami najboljši strelec, na drugi strani je blestel Bookers s 16.

Razpad sistema pri Dallasu, domači leteli po parketu

Krizne minute Dallasa niso pojenjale ob vstopu v drugi polčas. Phoenix je uprizoril bliskovit napad pod taktirko Bookerja, ki je bil kmalu že pri 24 točkah, in to z izjemnim odstotkom meta iz igre (10/14). Dodatne preglavice jim je pod obročem povzročal Deandre Ayton, za katerega pri Dallasu nimajo prave obrambe. Po delnem izidu 14:4 je bilo tako že 63:50.

Dončiću in ekipi ni prav nič uspevalo. Medla igra, preveč individualnega pristopa in posledično je prednost Suns le naraščala. Igra Dallasa je povsem razpadla. Kar dvanajst izgubljenih žog v tretji četrtini – povprečje v sezoni je bilo 12,5 – pove vse. Po podatkih ESPN je Dallas izgubil največ žog v eni četrtini v končnici po letu 2012, ko so imeli neslaven dan New York Knicks.

Po petih minutah in pol mrka je Dončić sicer naredil rez in po prekršku stopil na črto, ki označuje proste mete, a zadel le enega od dveh prostih metov (51:68).

Pomagala ni niti njegova trojka v naslednjem napadu. Samozavest domačih je namreč skokovito naraščala, kakor tudi njihova prednost, ki je bila 1:24 pred koncem tretje četrtine, ki so jo domači dobili s 33:14, že debelih 24 točk (80:54).

Devin Booker je tekmo končal tako kot Dončić pri 28 točkah, a imel razlog za zadovoljstvo. | Foto: Reuters Devin Booker je tekmo končal tako kot Dončić pri 28 točkah, a imel razlog za zadovoljstvo. Foto: Reuters

"Igrali smo preveč ležerno. To nismo bili mi. Bistveno boljši moramo biti," je bil po tekmi jasen slovenski košarkarski biser.

Čeprav je Dončić skupaj z moštvenimi kolegi skušal popraviti vtis na uvodu zadnje četrtine, je bilo jasno, da zmage domačih ne bodo ogrozili. Phoenix 28 asistenc, 12 izgubljenih žog, Dallas 9 asistenc, 16 izgubljenih žog je ključna bilanca petega obračuna, ki nazorno kaže, zakaj so imeli Suns takšen naskok.

Petkov boj za preživetje

Igralci iz Arizone so šele v zaključku, ko je bila tekma že zdaleč odločena, izgubili nekaj več žog, zato zgoraj navedena dejstva še toliko bolj nazorno kažejo na prevlado Phoenixa, ki v seriji zdaj vodi s 3:2 v zmagah.

Luka Dončić se bo tako v noči na petek v domačem American Airlines Centru skupaj s soigralci boril za preživetje, medtem ko bodo košarkarji Phoenixa iskali pot do konferenčnega finala, ki je hkrati polfinale lige NBA.

Monty Williams
Sportal Dončića poskuša izločiti najboljši trener. Tudi uradno.

Končnica lige NBA, 2. krog (10. maj):

Zahod:

Phoenix Suns : Dallas Mavericks 110:80 (23:26, 49:46, 82:60) /3:2/
Booker 28 (za 3 3/7, za 2 8/13, prosti meti 3/4), Ayton 20, Bridges 14; Dončić 28 (za 3 2/8, za 2 8/15, prosti meti 6/7), 11 sk., 2 as., 3 ukr. žoge, 4 iz. žoge v 35 min., Brunson 21, Bertans 10, Finney-Smith 8



Vzhod:
Miami Heat : Philadelphia 76ers 120:85 /3:2/
Butler 23, 9 sk., 6 as., Strus 19, 10 sk., Vincent 15; Embiid 17, Harden 14, Harris 12

// Skupni rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.

Golden State Curry
Sportal Veliko slavje Golden Stata, zgodovinski podvig Curryja! #video
Luka Dončić
Sportal Norišnica v Dallasu, Dončić dal vetra Phoenixu! #video
Ne spreglejte