Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
6.43

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

2

Natisni članek

Milwaukee Bucks Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Sobota, 10. 12. 2022, 6.43

1 leto, 4 mesece

LIGA NBA, 9. DECEMBER

Drama v Teksasu: Dallas pokopali prosti meti, Dončić zgrešil met za zmago #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

2

Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel 33 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 33 točk.

Foto: Reuters

Dallas Mavericks z Luko Dončićem so na svojem parketu zabeležili boleč poraz. V izjemno napetem razpletu so v svoji dvorani s 105:106 klonili proti košarkarjem Milwaukee Bucks, Dončić pa je v zadnjem napadu zgrešil trojko za zmago, čeprav je imel Dallas že pred tem večkrat možnost potrditi zmago. Slovenski košarkar je bil s 33 točkami, enajstimi asistencami in šestimi skoki prvi strelec srečanja, navdušil je z izjemnim zabijanjem v tretji četrtini srečanja. 

Učinek Luke Dončića: 33 točk (10/17 za 2, 3/11 za tri, 4/10 prosti meti), 6 sk., 11 as., 2 ukr. žogi, 1 izg. žoga v 36:33

Košarkarji Dallas Mavericks so danes poklapani zapuščali areno American Airlines v domačem Teksasu. Zasedba Jasona Kidda je na domačih tleh za točko morala priznati Milwaukeeju, ki je z Dallasom dobil še drugi medsebojni obračun v zadnjih dveh tednih, čeprav je tokrat večkrat delovalo, da se bo tehtnica prevesila na stran Dallasa. 

Milwaukee je z uspehom v Dallasu dobil še svojo sedmo izmed zadnjih osmih tekem, Mavericks pa so prekinili niz treh zaporednih zmag. Dallas je pokopalo predvsem katastrofalno izvajanje prostih metov, v zadnjih treh minutah sta jih Tim Hardaway Jr. in Dorian Finney-Smith zapravila kar pet, skupno pa so jih Mavericks zadeli le deset v 24 poskusih, od tega je tudi Luka Dončić zgrešil kar šest izmed desetih poskusov s črte za proste mete. "Proste mete treniramo ves čas. Škoda le, da jih v pravem trenutku nismo izkoristili," razlogov za katastrofalen odstotek po koncu tekme ni našel Kidd. 

Ob tem pa gostitelji niso znali izkoristiti niti odsotnosti Giannisa Antetokounmpa v zadnjih minutah srečanja.

Po informacijah ESPN so Mavericks edina ekipa v zadnjih 25 letih, ki je zgrešila vseh šest zadnjih prostih metov in izgubila za točko. "Košarkarski bogovi so bili na naši strani. Če garaš in daješ vse od sebe, te na koncu nagradijo," je dogajanje iz zaključka tekme komentiral Antetokounmpo.

Neuspešen poskus Dončića za zmago:

Na koncu razočarani Dončić je tokrat tekmo končal pri 33 točkah (10/17 za 2, 3/11 za tri, 4/10 prosti meti), šestih skokih, enajstih asistencah, dveh ukradenih žogah, v statistiko pa je vpisal še eno izgubljeno žogo. Njegov veliki konkurent na drugi strani, Antetokounmpo, pa je 28 točkam dodal še deset skokov. Grk se je razigral predvsem na začetku zadnje četrtine in bil na koncu odločilen dejavnik pri preobratu Milwaukeeja, čeprav je tekmo zaradi šestih prejetih osebnih napak sklenil predčasno.

Giannis Antetokounmpo je tekmo končal pri 28 točkah in desetih skokov, zaradi šestih osebnih napak pa je obračun končal slabe tri minute pred koncem. | Foto: Reuters Giannis Antetokounmpo je tekmo končal pri 28 točkah in desetih skokov, zaradi šestih osebnih napak pa je obračun končal slabe tri minute pred koncem. Foto: Reuters Izenačen prvi polčas in prevlada Dallasa v tretji četrtini

Gledalci v areni American Airlines so v prvem polčasu spremljali dokaj izenačen obračun, Dallas je vodil z največ sedmimi točkami, zasedbo Dallasa pa je v prvih 24 minutah uspešno vodil Dončić, ki je v prvem polčasu dosegel 19 točk, štiri skoke in štiri asistence, na drugi strani se je prvi zvezdnik Milwaukeeja Antetokounmpo v prvih dveh četrtinah podpisal le pod pet točk in štiri skoke, kljub temu pa je zahvaljujoč odličnemu razpletu Milwaukee na glavni odmor odšel s prednostjo. Dallas je bil nekaj minut pred koncem druge četrtine še v ospredju in vodstvu s 45:38, a so Bucks z delnim izidom 14:3 pripravili preobrat z 52:48.

Kljub slabšemu koncu prvega polčasa pa je v tretji četrtini sledil odgovor Dallasa, ki je letel na krilih domačih navijačev. Od izenačenja na 59 so Mavericks odgovorili z delnim rezultatom 19:7, tri minute pred koncem tretje četrtine je z ukradeno žogo in izjemnim zabijanjem navijače v areni American Airlines na noge spravil Dončić. Dallas je pred zadnjo četrtino vodil s 84:73.

Zabijanje Dončića:

Na začetku zadnje četrtine je nekaj več počitka prejel Dončić, kar so kot po tekočem traku izkoriščali košarkarji Milwaukeeja, ki so vztrajno topili zalogo Dallasa. Še posebej se je razigral prvi zvezdnik Antetokounmpo, ki je v dobrih petih minutah zadnjega dela dosegel kar 13 točk, od tega je slabih sedem minut pred koncem ob košu in zadetem prostem metu izid poravnal na 94:94, v naslednjem napadu pa je Pat Connaughton s trojko po dolgem času zadel za vodstvo gostov (97:95)

Izenačen zaključek in katastrofalno izvajanje prostih metov

V izenačenem zaključku je slabe tri minute pred koncem ob zaostanku s 101:102 z metom za tri poskusil Hardaway Jr., ob tem pa je nad njim osebno napako storil Antetokounmpo, ki se je ob šesti osebni napaki moral posloviti od tekme. A Hardaway Jr. je zatem zgrešil kar vse tri proste mete, kar so košarkarji Milwaukeeja v naslednjem napadu pretvorili v vodstvo s 104:101. Dallas je imel ob zaostanku s 103:104 na voljo napad, v katerem je odgovornost prevzel Dončić in z izjemnim preigravanjem ter polaganjem svojo ekipo povedel v vodstvo za točko.

Pri Milwaukeeju je nato s trojko poskusil Khris Middleton, a je bil nenatančen. Dallas je imel tako po minuti odmora 13,8 sekunde pred koncem ob vodstvu s 105:104 napad za potrditev zmage, vendar je imel Finney-Smith ogromno težav že pri izvajanju iz avta, a je na srečo gostiteljev osebno napako nad njim storil Middleton. Finney-Smith je nato stopil na črto za proste mete, kjer pa je bil dvakrat nenatančen.

Zadnji in neuspešen poskus Dončića za tri. | Foto: Reuters Zadnji in neuspešen poskus Dončića za tri. Foto: Reuters

Devet sekund pred koncem je imel tako žogo v svojih rokah spet Milwaukee, za katerega je bil po alley-oopu po podaji Hilla iz avta uspešen Brook Lopez, ki je s tem košem postal tudi junak svoje ekipe. Dallas je nato 7,8 sekunde pred koncem krenil v napad, 2,4 sekunde pred koncem pa je Kidd ukrepal z minuto odmora, po kateri pa je Dončić prevzel odgovornost in iz težkega položaja zgrešil step back trojko za zmago, zatem pa takoj odvihral iz dvorane. Dallas je v zadnji četrtini zapravil vseh sedem metov iz črte prostih metov.

Vrhunci tekme:

Pri Dallasu sta bila na koncu poleg Dončića dvomestna le še Dinwiddie, ki je dosegel 15 točk in Christian Wood, ki je 14 točkam dodal devet skokov. Kidd je sicer priložnost za igro ponudil le devetim košarkarjem. Pri gostih je poleg že omenjenega Antetokounmpa Middleton dosegel 19 točk, Jrue Holiday pa 17.

Dallas bo imel novo priložnost že izjemno hitro, saj ga že v noči na nedeljo (2.00) čaka obračun s Chicago Bulls, s tem pa bodo na svoj račun prišli tudi slovenski ljubitelji lige NBA, saj se obeta obračun Dončić – Goran Dragić.

Jamal Murray
Sportal Hladnokrvno: Murray s trojko Čančarjev Denver popeljal do zmage #video
Žiga Samar
Sportal Slovenski dragulj, ki z odločnimi koraki stopa na veliki oder

Liga NBA, 9. december:

Lestvica:

Preberite še:

Simone Fontecchio
Sportal Prvaki lige NBA zapravili nemogoče, Italijan spravil v delirij navijače #video
Luka Dončić
Sportal Dončić v svojem svetu, z njim nimajo stika
Phoenix Boston
Sportal Katastrofa Phoenixa, Dragić boljše volje pred spopadom z Dončićem
Ne spreglejte