Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
11.15

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

Natisni članek

Jayson Tatum Giannis Antetokounmpo Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 8. 12. 2022, 11.15

1 leto, 4 mesece

Dončić v svojem svetu, z njim nimajo stika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90
Luka Dončić | Luka je z naskokom vodilni pri zbiranju trojnih dvojčkov. | Foto Reuters

Luka je z naskokom vodilni pri zbiranju trojnih dvojčkov.

Foto: Reuters

Po kriznem obdobju je pri Dallas Mavericks vendarle posijalo sonce. Luka Dončić se je s soigralci proti Denver Nuggets razveselil tretje zaporedne zmage, ob tem pa se je pohvalil s šestim trojnim dvojčkom v tej sezoni, kar ga uvršča nad vse v ligi. V igri za naziv najkoristnejšega košarkarja (MVP) mu delnice prav tako visoko kotirajo, bo pa moral Dallas še nekoliko stopiti na plin, da bomo morda po koncu sezone govorili o zgodovinskem podvigu za Luko in slovensko košarko.

Phoenix Boston
Sportal Katastrofa Phoenixa, Dragić boljše volje pred spopadom z Dončićem

Po domači zmagi proti Phoenix Suns so Dallas Mavericks po praktično 24 urah na kolena spravili še drugo ekipo v zahodni konferenci, ki prav tako meri visoko. Denver Nuggets so v svoji dvorani morali priznati premoč Luki Dončiću in druščini.

S trojnim dvojčkom (22 točk, 12 asistenc in 10 skokov) je prispeval levji delež k tesni zmagi s 116:115. To je njegov šesti trojni dvojček v sezoni, kar ga z naskokom uvršča na prvo mesto. Na drugem mestu je s tremi Nikola Jokić, dva imata Pascal Siakam iz Toronta in od danes še Jo Morant, nato pa najdemo 11 košarkarjev s po enim tovrstnim dosežkom.

Na večni lestvici lovi Birda

Statistiki onstran Atlantika so se pozabavali s številkami in ugotovili, da je Dončić zbral več trojnih dvojčkov kot 24 ekip skupaj. Na večni lestvici lige NBA je z 52 trojnimi dvojčki na desetem mestu in lahko se zgodi, da že letos ujame devetega Larryja Birda, ki jih je v karieri zbral 59. Najvišje na lestvici je Russell Westbrook, ki je še vedno aktiven, trenutno pa je pri številki 194.

Jayson Tatum je vroč, enako tudi njegovi Boston Celtics. | Foto: Reuters Jayson Tatum je vroč, enako tudi njegovi Boston Celtics. Foto: Reuters

V prvi vrsti pa je Dončić vesel, da se mu je z Dallasom uspelo povzpeti na lestvici zahodne konference. Če je bilo še pred nekaj dnevi njegovo moštvo zasidrano na enajstem mestu, ki po koncu rednega dela pomeni konec sezone, je današnji pogled bolj prijeten. S 13 zmagami in 11 porazi je Dallas sedmi, a se v taboru Mavs zavedajo, da je pred njimi še dolga pot in da jim tekmeci dihajo za ovratnik. Dvanajsti Los Angeles Lakers imajo na primer zgolj tri zmage zaostanka.

Simone Fontecchio
Sportal Prvaki lige NBA zapravili nemogoče, Italijan spravil v delirij navijače #video

Bo po tej sezoni čas za prvega Slovenca z nazivom MVP?

Luki kaže dobro tudi v boju za naziv najkoristnejšega košarkarja (MVP) sezone. Če bi gledali le statistične podatke, potem je z naskokom najboljši, saj je najboljši strelec lige, povrhu vsega pa tudi najbolj raznovrsten – 32,9 točke, 8,6 skoka, 8,7 asistence. A se pri iskanju najboljšega gleda tudi ekipni uspeh. In za zdaj je po lestvici, ki jo vodijo na uradni strani nba.com, na vrhu Jayson Tatum, ki v povprečju dosega 30,8 točke, 8,3 skoka in 4,2 asistence na tekmo. Pred tem so bili za Dončićem prav vsi, vendar je črn niz, ko so od šestih tekem izgubili na petih, vplival, da je zdrsnil na drugo mesto.

V soboto si bosta iz oči v oči zrla Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić. | Foto: Reuters V soboto si bosta iz oči v oči zrla Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić. Foto: Reuters

V igri za laskavo lovoriko sta tudi junaka prejšnjih sezon. Nikola Jokić je bil najboljši zadnji dve sezoni, Giannis Antetokounmpo dvakrat zapored pred njim. Srbski košarkar ima v povprečju naslednje številke: 23 točk, 10 skokov in 8,9 asistence, grški orjak pa 32,1 točke, 11,1 skoka in 5,6 asistence na tekmo. Tu je še Steph Curry (30 točk, 6,6 skoka in 7 asistence), ki je v pretekli sezoni Golden State Warriors popeljal do nove lovorike, njegova ekipa pa tudi letos spada med osrednje kandidate za laskavo lovoriko.

Če bo Dallas izboljšal ekipni trend, bi se lahko v letošnji sezoni prvič v zgodovini zgodilo, da bi slovenski košarkar prejel prestižno lovoriko MVP. Luka je v preteklih letih že večkrat konkuriral, a se mu je nagrada na koncu vselej izmuznila. Ne glede na vse pa ljubitelji košarke že čakajo, kaj bo naredil na naslednjem obračunu. In ta bo poseben, saj se bo v soboto v domačem American Airlines Centru pomeril z grškim orjakom Antetokounmpom.

Dallas Denver
Sportal Kakšna drama v Denverju! Dončić do sladke zmage z 52. trojnim dvojčkom.
Ne spreglejte