Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
4.59

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

Natisni članek

Darko Rajaković Dallas Mavericks Toronto Raptors Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 9. 11. 2023, 4.59

5 mesecev, 2 tedna

Liga NBA, 8. november

Prvo razočaranje za Dončića na domačih tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03
Dallas Mavericks Luka Dončić | Dončić je srečanje končal pri 31 točkah. | Foto Reuters

Dončić je srečanje končal pri 31 točkah.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so na svoji osmi tekmi sezone doživeli svoj drugi poraz. Mavs so na domačem parketu po slabšem drugem polčasu s 116:127 klonili pred Toronto Raptors, ki so na gostovanju pri Dallasu zmagali prvič po 27. januarju 2019. Luka Dončić je ob porazu svoje ekipe dosegel 31 točk (met iz igre 11/26), v statistiko pa vpisal še sedem skokov in osem asistenc.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić jasen: Veliko ljudi je govorilo, da nisem pripravljen, a ...

Dallas Mavericks : Toronto Raptors 116:127

Učinek Luke Dončića: 31 točk (9/16 za 2, 2/10 za 3, 7/10 prosti meti), 7 sk., 8 as., 4 ukr. žoge, 1 blok., 4 izg. žoge v 38minutah in 24 sekundah

Strelci: Dončić 31, Irving 22, Hardaway Jr. 17, Jones Jr. 15; Siakam 31 (12 sk.), Anunoby 26, Schröder 18

Košarkarji Dallasa so v nasprotju s preostalimi tekmami na začetku sezone, na katerih so blesteli predvsem v drugi polovici, tokrat na domačem parketu v ključnih trenutkih pokazali slabši obraz in na koncu morali priznati premoč Toronto Raptors. Edina kanadska ekipa v ligi je na svoji osmi tekmi dosegla četrto zmago, skupno drugo zaporedno na obračunih z Dallas Mavericks, hkrati pa svojo prvo na gostovanjih v Dallasu po več kot štirih letih in pol. Za Dallas je to hkrati prvi domači poraz v novi sezoni, pred tem so Mavs na domačem parketu ugnali Brooklyn, Chicago in Charlotte, po zaostanku pa jim tokrat v nasprotju z zadnjima dvema tekmama ni uspelo pripraviti preobrata.

Luka Dončić je bil na koncu, čeprav ni bil razpoložen za met, z 31 točkami prvi strelec svoje ekipe. Zadel je prva dva poskusa za tri točke, potem pa je bil kar osemkrat zapored nenatančen. Na koncu je dosegel 31 točk, ujel je sedem odbitih žog, k svojemu dosežku pa je dodal osem asistenc, štiri ukradene žoge in eno blokado. Ob tem je izgubil štiri žoge, skupno jih je Dallas 15.

Vrhunci tekme:

Odsotnost Derecka Livelyja II

Pri Dallasu je zaradi bolezni manjkal še Dereck Lively II, kar se je močno poznalo v igri Dallasa, saj je Toronto v igri in koših v raketi povsem nadigral gostitelje (72:40). Toronto se je v srečanje v American Airlines Areni podal kot šesta najslabša ekipa v napadu, a je v Dallasu blestel, ko je bilo to najbolj potrebno. V nasprotju s prejšnjimi tekmami je bil v napadu razpoložen Pascal Siakam, ki se je poleti sicer spogledoval s številnimi govoricami o odhodu iz Toronta, po slabšem uvodu v sezono pa je proti Dallasu dosegel 31 točk.

Dončić je v drugi četrtini nasmejal vse prisotne v American Airlines Areni, saj je pred odhodom na igrišče pozabil sleči ogrevalno majico:

Dallas je v nasprotju z zadnjimi tekmami srečanje odprl solidno, v prvi četrtini je vodil tudi za devet, prvih dvanajst minut pa je zasedba Jasona Kidda dobila s 33:27. Ob 16 točkah Dončića je bil Dallas ob odhodu na najdaljši odmor še povsem v igri, saj so Raptors pred začetkom tretje četrtine vodili z 62:58, a je bil za domače na koncu usoden niz Toronta v tretjem delu srečanja. Dwight Powell je sedem minut in 33 sekund pred koncem tretje četrtine še zadel za izenačenje na 73:73, nato pa so gostje v slabih dveh minutah, v katerih sta voz Toronta povlekla Siakam in O. G. Anunoby, z delnim izidom 11:0 prvič na srečanju povedli z dvomestno razliko. Dallasu se je v zaključku tretje četrtine še uspelo približati na pet točk zaostanka, a so gostje hitro odgovorili in vodstva do konca srečanja niso več izpustili iz rok.

Dončić proti Torontu ni bil razpoložen za met. | Foto: Reuters Dončić proti Torontu ni bil razpoložen za met. Foto: Reuters

Mavs je med drugim na koncu pokopalo tudi slabo izvajanje prostih metov, zadeli so jih 19 od 31 (Dončić 7/10), tudi s tega vidika pa ima Dallas na začetku sezone še ogromno rezerv, saj je skupno po odstotku uspešnosti izvajanja prostih metov s 75,6 odstotka šele na 18. mestu v ligi. Proti Torontu so presegli tudi svoje povprečje izgubljenih žog, na koncu so jih izgubili 15.

Scottie Barnes, ki sicer po šestih zaporednih tekmah tokrat ni presegel meje 20 doseženih točk, je dobrih šest minut pred koncem z zadetim prostim metom prednost Toronta povišal na 15 točk (119:104), kar je bila tudi najvišja prednost Raptors na tekmi. Ti so nato obračun brez pretresov pripeljali v svojo korist in se veselili zmage s 127:116. Poleg Siakama se je pri Torontu strelsko najbolj izkazal Anunoby s 26 točkami, svetovni prvak, Nemec Dennis Schröder, jih je dodal 18. Pri Dallasu so bili poleg Dončića dvomestni še trije košarkarji. Kyrie Irivng je dosegel 22 točk, Tim Hardaway Jr. 17 (5/9 za 3), Derrick Jones Jr. pa 15 (3/5 za 3).

Dallas naslednja preizkušnja čaka v noči na soboto, ko bodo na drugi zaporedni domači tekmi gostili Los Angeles Clippers (2.30). Ti so danes s 93:100 klonili na gostovanju pri Brooklyn Nets.

Rajaković: Bil je takšen, kot je zdaj

Srbski strateg Darko Rajaković je tako Toronto popeljal do četrte zmage v sezoni, še pred srečanjem pa je spregovoril tudi o Dončiću. Ko je pred davnimi leti v Španiji vodil četrtoligaški klub Espacio Torrelodones, pri katerem je razvijal mlade igralce, je v dresu madridskega Reala že opazoval izstopajoče predstave Dončića.

Ko so ga novinarji iz Toronta pred tekmo v Dallasu vprašali, kako se spominja Dončića kot 14-letnega dečka, je srbski strateg odgovoril: "Bil je isti. Natanko takšen, kot je zdaj. Bil je nasmejan, užival je v igri, oboževal je tekme, bil tekmovalen in hotel zmagovati. Že takrat se je videlo, da je pred njim bogata kariera. Da je nekaj posebnega." Rajaković je tako potrdil, da ga je Ljubljančan, danes eden najbolj priljubljenih košarkarjev na svetu, očaral že pred desetletjem.

Ko je Rajaković prejel še vprašanje, ali Dončić spada med najboljše evropske košarkarje vseh časov, je pogovoru z velikim zanimanjem prisluškoval Dennis Schröder, Nemec, ki je letos pomagal reprezentanci do naslova svetovnega prvaka. "Luka je še mlad, a je na dobri poti, da postane eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Ne bi pa odpisal niti Nikole Jokića," je dejal Srb, ki je nato v šali, ko je videl, da je v bližini tudi Schröder, javno pohvalil tudi njega.

Kyrie Irving je na jutranjem ogrevanju v Torontu zadel z levo roko s polovice igrišča in v internem tekmovanju tako premagal Luko Dončića. Ljubljančan je protestiral, češ da je šlo za prestop. Poglejte v videu:

Drugi poraz Bostona, Nurkić junak Phoenixa

Še drugi zaporedni poraz in tudi skupno drugega v sezoni so doživeli košarkarji Boston Celtics, ki so s 102:106 klonili na gostovanju pri Philadelphii 76ers. Zmago domačih je 40 sekund pred koncem s košem iz fadeawaya potrdil Joel Embiid, na drugi strani je v naslednjem napadu trojko sicer zadel Jaylen Brown, nato pa je šest sekund pred koncem poskus za tri za morebitni podaljšek zgrešil Kristaps Porzingis. Ta je bil sicer z 29 točkami prvi strelec tekme, Embiid je za Philadelphio, ki je zdaj pri šestih zmagah in enem porazu na vrhu vzhoda, ob 27 točkah vknjižil še deset skokov.

Philadelphia je ugnala Boston. | Foto: Reuters Philadelphia je ugnala Boston. Foto: Reuters

Phoenix je po podaljšku s 116:115 ugnal Chicago. Bulls so s košem Demara DeRozana 16 sekund pred koncem rednega dela izsilili podaljšek (107:107), zmago pa je Phoenixu v tem sedem sekund pred iztekom igralnega časa priboril Jusuf Nurkić (20 točk, 16 skokov), ki je najprej ukradel žogo po težavah Nikole Vučevića (26 točk), nato pa po asistenci Kevina Duranta zadel za končnih 116:115. Durant je ob zmagi dosegel 25 točk, osem skokov in devet asistenc, Grayson Allen pa je bil s 26 točkami prvi strelec zmagovite ekipe.

Vroče je bilo tudi na obračunu Milwaukeeja in Detroita, ki so ga na koncu s 120:118 dobili Bucks. Cade Cunnigham, ki je bil s 33 točkami prvo ime svoje ekipe, je Pistons 40 sekund pred koncem s trojko približal le na točko zaostanka (118:119), nato so imeli gostje še napad za zmago, a je isti košarkar devet sekund pred koncem izgubil žogo, na drugi strani pa je nato Crowder z enim zadetim prostim metom potrdil zmago Milwaukeeja. Pri Milwaukeeju se je najbolj izkazala poletna okrepitev kluba Damian Lillard. Dosegel je 34 točk. Giannis Antetokounmpo je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen v tretji četrtini.

Shai Gilgeous-Alexander je ob zmagi Oklahome nad Clevelandom (128:120) dosegel 43 točk (met iz igre 15/22).

Nikola Jokić je bil prvi mož zmage Denver Nuggets. | Foto: Reuters Nikola Jokić je bil prvi mož zmage Denver Nuggets. Foto: Reuters

Prvaki po hudem boju strli Golden State

V Ball Areni v Denverju so branilci naslova, člani Denver Nugets z Nikolo Jokićem na čelu, dosegli osmo zmago na deveti tekmi. Pred domačimi gledalci so po izenačeni končnici premagale Golden State Warriors s 108:105. 

Jokić je srečanje končal z dvojnim dvojčkom, 35 točkam je dodal 13 točk, pri gostih je bil najbolj razpoložen Stephen Curry, ob porazu je dosegel 23 točk. 

Denver z enim porazom ostaja vodilno moštvo, Golden State pa je pri šestih zmagah in treh porazih na četrtem mestu zahodne konference.

Liga NBA, 8. november:

Lestvica:

Denver Nuggets Jamal Murray
Sportal Sladke skrbi Clippersov, vse več poškodb pri tekmecih
CJ McCollum
Sportal CJ McCollum ima drugič v karieri težave s pljuči
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić presenetil in se veselil po že videnem scenariju
Ne spreglejte