Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
5.40

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

Natisni članek

Mark Cuban Minnesota Timberwolves Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 5.40

3 mesece, 2 tedna

Liga NBA, 7. januar

Vroča Dončić in Irving do skalpa najboljše ekipe, Cuban presenetil z bogato nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00
Luka Dončić Derrick Jones Jr. | Luka Dončić je za zmago proti Minnesoti prispeval 34 točk, zbral osem asistenc in šest skokov. | Foto Reuters

Luka Dončić je za zmago proti Minnesoti prispeval 34 točk, zbral osem asistenc in šest skokov.

Foto: Reuters

Dogajanje v ligi NBA je bilo ponoči napeto. Dramatično je bilo v Dallasu, kjer so Mavericks na krilih Luke Dončića, ki je po težavah z gležnjem spet zaigral, in Kyrieja Irvinga na kolena spravili najboljšo ekipo zahodne konference. Skupaj sta ob zmagi njune ekipe s 115:108 dosegla kar 69 točk. Za dobro voljo med uslužbenci franšize Dallas Mavericks je že pred tem poskrbel nekdanji večinski lastnik Mark Cuban, ki je sporočil, da jim bo razdelil nagrado v višini 32 milijonov evrov! V ligi NBA se je dogajanje sicer začelo z razburljivo nedeljsko matinejo, na kateri je Cleveland premagal San Antonio (117:115). Noč se je zaključila z derbijem med Los Angeles Lakers in Los Angeles Clippers, kjer je bilo prav tako zelo vroče.

Dallas Mavericks : Minnesota Timberwolves 115:108

Irving 35, 8 sk., 5 as., Dončić 34 (za 3 točke 5/12, za 2 7/14, prosti meti 5/8), 8 as., 6 sk., 1 ukr. žoga, 3 izg. žoge v 39 min., Jones Jr. 10 sk. in Hardaway Jr. 12; Edwards 36, 10 sk., Towns 24

S Kyriejem Irvingom in Luko Dončićem, ki sta odigrala odlično tudi v zaključku tekme, so Mavericks uspeli nadoknaditi šest točk zaostanka v zadnjih treh minutah in pol in z 11 zaporednimi točkami prišli do trdo prigarane zmage s 115:109 nad Volkovi v domači dvorani American Airlines Center. To je bil pomemben uspeh proti ekipi, ki je že dvakrat premagala Dallas v tej sezoni.

"Dober test za nas je bil igrati proti eni izmed najbolj vročih ekip v ligi. Njihov rekord govori sam zase," je takoj po tekmi dejal eden od junakov Irving, ki je zadel dve pomembni trojki, ko je Dallas zaostajal s 100:106 in je bilo na semaforju dobre tri minute in pol do konca: "To sem počel že od otroštva. Oče mi je dajal žogo v roke, ko sem bil zelo mlad, in mi dejal, naj poskusim zadeti. Zlasti v zadnji četrtini, ko te ekipa potrebuje."

Vrhunci tekme med Dallasom in Minnesoto

"Bili smo osredotočeni od začetka in lepo je, ko se lahko boriš proti eni izmed najboljših ekip v ligi. To so tekme, ki jih želiš igrati. V rednem delu sezone ni priložnosti pogosto igrati proti najboljšim v ligi. To je bila dobra predstava," je še dodal Irivng, ki je bil s 35 točkami najboljših strelec v vrstah Dallasa.

Z dobrim zaključkom in čvrsto obrambo so Mavs z zmago izboljšali izkupiček na 22 zmag in 15 porazov, kar jih uvršča na šesto mesto vročega Zahoda. To mesto neposredno še vodi v končnico, a imajo denimo sedmi New Orleans Pelicans identično razmerje zmag in porazov. Je pa res, da ima denimo Oklahoma City Thunder na tretjem mestu vsega zmago več, vodilna Minnesota pa je pri 25 skalpih.

Ob zaostanku s 100:106 vrnili udarec

Mavericks so začeli zadnjo četrtino s prednostjo devetih točk (91:82), ki je bila sicer najvišja na tekmi, in lepo ohranjali vodstvo. Manj kot šest minut pred iztekom igralnega časa so še vodili s 100:95, toda Anthony Edwards, ki je končal dvoboj s 36 točkami in desetimi skoki, je sprva zadel met za tri točke. Nato je bil natančen še Karl-Anthony Towns in Minnesota je zrežirala delni izid 11:0 za vodstvo s 106:100.

Gobert verbalno nad Dončića

Francoski košarkar Rudy Gobert je v drugem polčasu poskušal zvezdnika Dallasa Luko Dončića vreči s tira tudi z besednimi igrami, ki jih kamera ni ujela. A mu namera ni uspela, saj je slovenski košarkar ohranil mirne živce: "Veste, ko začneš s takšnim načinom govora, se ti slej ko prej vrne."

Gostujoča obramba se je v zaključku osredotočila na Dončića, ki je sprva lepo zaposlil Dwighta Powella, ki je ob Lukovi asistenci zadel koš izpod obroča in po narejeni osebni napaki še dodatni prosti met. Nato je z dvema trojkama za veselje navijačev poskrbel Irving, predvsem pa je bila obramba v tistih trenutkih na visoki ravni.

Kako sta Luka Dončić in Kyrie Irving dosegla skupaj 69 točk

Mavericks so namreč zaustavili Volkove v treh zaporednih napadih, in ko je Derrick Jones Jr., ki je dosegel drugi dvojni dvojček (12 točk in deset skokov) v svoji karieri, 24,5 sekunde do konca zabil žogo v koš, so Mavericks vodili s 111:106.

Dončić odigral odlično tudi v obrambi

Tudi Dončić je bil dejaven v obrambi. Čeprav se bo večina osredotočila na njegovih 34 točk, je imel tudi nekaj odločilnih obrambnih akcij proti Townsu.

Ko so ga vprašali, čemu pripisuje izboljšano obrambo v zadnjem obdobju, je Luka dejal: "Prvič, ostati moraš zdrav. Morda smo na zadnjih desetih, 15 tekmah bolje sodelovali v obrambi in jo odigrali boljše. Tvoj najboljši napad je obramba. Ko jo igramo in dobivamo skoke, lahko tečemo po igrišču. Mislim, da smo pri tem ena najboljših ekip v NBA."

Luka je dobro odigral tudi obrambno vlogo. | Foto: Reuters Luka je dobro odigral tudi obrambno vlogo. Foto: Reuters

Pokrivati robustnega Townsa, ki meri v višino 213 centimetrov in ima okoli 115 kilogramov, je pravi izziv in v njem uživa, izpostavlja Dončić: "Ker sem močan," je sprva dejal, kako se lahko zoperstavi tako čvrstemu košarkarju: "Mislim, da imam ene najmočnejših nog v NBA. Všeč mi je, ko govorimo, da bomo podvajali. A sem rekel trenerjem, naj ne podvajamo, saj sem želel videti, ali lahko tudi sam pokrivam takšnega igralca. Rad igram v raketi."

Z današnjim skalpom so Mavs naredili korak naprej proti ekipam, ki so pred njimi na lestvici zahodne konference. Dobra plat uspeha je tudi ta, da so premagali moštvo, ki ima boljše razmerje zmag in porazov. V dozdajšnjem poteku sezone so denimo 19 zmag dosegli proti ekipam, ki so nižje rangirane od njih.

Zobe bodo morali proti tovrstnim klubom kazati pogosteje, če bodo želeli priti v končnico neobremenjeni. Dobrodošel je tudi podatek, da je Dallas vodil praktično celotno tekmo. V zadnjo četrtino je denimo vstopil pri rezultatu 91:82, kar je bila tudi najvišja prednost izenačenega obračuna.

Cuban razveselil uslužbence

Mark Cuban je polepšal novoletne praznike usležbencem franšize Dallas Mavericks. | Foto: Reuters Mark Cuban je polepšal novoletne praznike usležbencem franšize Dallas Mavericks. Foto: Reuters Za dobro voljo Dallasa, zlasti med uslužbenci franšize Dallas Mavericks, pa je že pred tekmo poskrbel Mark Cuban. Petinšestdesetletni ameriški bogataš, nekdanji večinski lastnik franšize in velik ljubitelj Luke Dončića, je nedavno s prodajo svojega deleža družinama Adelson in Dumont zaslužil več kot tri milijarde evrov.

V klubu ostaja v njegovi lasti 27-odstotni delež, še naprej bo imel tudi nadzor in pregled nad športnimi odločitvami v klubu, vsem uslužbencem moštva lige NBA pa je polepšal novoletne praznike s sporočilom, da bodo kmalu prejeli izdatno nagrado. Želi se jim zahvaliti za trud in vloženo delo, s katerim so iz Dallas Mavericks ustvarili čudovito organizacijo. Nagradil jih bo z 32 milijoni evrov, pri tem, koliko bo pripadlo posameznemu uslužbencu, pa bo upošteval, kako dolgo je kdo opravljal delo za Dallas Mavericks.

 

 

Cleveland je v nedeljski matineji premagal San Antonio (117:115), ki je tako doživel že 30. poraz v tej sezoni in ima drugi najslabši izkupiček v ligi. Spursi so v tej sezoni zmagali le petkrat. Sprva jim je kazalo dobro, v prvi četrtini so vodili za +14, a so nato gostitelji prevzeli pobudo in se na krilih Jarretta Allena (29 točk in 16 skokov), ki se je izkazal tudi z blokado Victorja Wembanyame, ter rezervista Carisa LeVerta (23) odlepili od gostov iz Teksasa.

Kako je Jarrett Allen preprečil zabijanje Victorju Wembanyami:

V zaključek srečanja so odšli z visoko prednostjo, ki pa se je neverjetno hitro stopila. Še enkrat več je nase opozoril mladi francoski orjak Victor Wembanyama (24 točk, deset skokov in pet blokad). Postal je šele šesti košarkar v zgodovini lige NBA, ki je v uvodnih 35 nastopih zbral vsaj sto blokad.

San Antonio pa je nato v razburljivi končnici zapravil napad za zmago. Občinstvo v Clevelandu je namenilo topel sprejem Turku Cediju Osmanu, ki je pred selitvijo k San Antoniu šest let nosil dres Cavsov.

Dramatično je bilo tudi v zadnjem obračunu noči, katerega del sta bili ekipi iz Los Angelesa. Lakers so na koncu v mestnem derbiju slavili zmago s 106:103. Z enim zadetim prostim metom jo je potrdil Austin Reaves, medtem ko je na drugi strani Norman Powell zgrešil trojko za podaljšek. Sicer pa je bil s 25 točkami, osmimi skoki in sedmimi asistencami najboljši posameznik izkušeni LeBron James, Anthony Davis pa je k uspehu prispeval 22 točk in zbral deset skokov. Na strani poraženega moštva sta bila z 22 točkami najučinkovitejša hrvaški igralec Ivica Zubac in Paul George.

Liga NBA, 7. januar

Lestvica

Ne spreglejte