Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 10. 2020,
4.07

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Anthony Davis LeBron James Los Angeles Lakers Miami Heat

Ponedeljek, 5. 10. 2020, 4.07

3 leta, 6 mesecev

Liga NBA, 4. Oktober

Junaški Miami brez Dragića – za Dragića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

4

Jimmy Butler | Jimmy Butler je Miami popeljal do prve zmage v finalu. | Foto Getty Images

Jimmy Butler je Miami popeljal do prve zmage v finalu.

Foto: Getty Images

Medtem ko Goran Dragić po poškodbi levega stopala še ni nared za vrnitev pod koše, pa je njegov zvezdniški soigralec, prijatelj in, kot si pravi sam  "brat Zoki" –, Jimmy Butler (40 točk, 11 asistenc, 13 skokov) v tretji tekmi finala lige NBA postregel z izjemno predstavo, s trojnim dvojčkom popeljal Miami do prve zmage nad Los Angeles Lakers (115:104), tako da je zdaj rezultat v seriji 2:1.

Več kot dvanajst let ali – prevedeno v število tekem – 876 delovnih večerov je Goran Dragić čakal na trenutek, ki ga mnogi nikoli ne dočakajo – nastop v finalu lige NBA. A ta se je že v prvem polčasu prve tekme zanj sprevrgel v najslabše sanje, potem ko si je natrgal tetivo stopalnega loka. Gogi je bil po zgolj petnajstih minutah uvodnega finalnega spopada z LA Lakers nato prisiljen izpustiti celotni drugo in tretjo tekmo. Da bi bila mera zdravstvene smole polna, mu na seznamu poškodovanih z bolečim vratom družbo dela še prvi center Miamija Bam Adebayo. A to ni zaustavilo Miamija, da se je po zaostanku 0:2 vrnil v življenje in boj za naslov prvaka lige NBA.

Tretja tekma finala se je sprevrgla v zvezdniški dvoboj Jimmy Butler – LeBron James, katerem pa je bil uspešnejši član Miamija. Ne le na individualni ravni (dosegel je 40 točk, 11 skokov in 13 asistenc, medtem ko pa je James znova neuspešno naskakoval trojnega dvojčka – 25 točk, 10 skokov, 8 asistenc), temveč tudi ali kar predvsem pri vplivu na igro soigralcev. Bil je bolj povezovalen, z napadalno igro pa je navdihnil več soigralcev kot tekmec. Ob odsotnosti Dragića in Adebaya, ki sta v končnici skupaj v povprečju dosegala 38 točk, so tokrat Butlerju na pomoč priskočili Tyler Hero, Kelly Olynyk (oba 17), Duncan Robinson (13) in Jae Crowder (12), vsi skupaj pa so svojo nalogo garaško opravili še v obrambi.  

Miami Heat je na koncu slavil zmago z rezultatom 115:105, v seriji, v kateri mora prvak vknjižiti štiri zmage, pa LA Lakers zdaj vodijo z 2:1.

Goran Dragić (peti z leve) je pred tekmo med ameriško himno pokleknil, nato pa s klopi spremljal izjemno igro svojih soigralcev. | Foto: Getty Images Goran Dragić (peti z leve) je pred tekmo med ameriško himno pokleknil, nato pa s klopi spremljal izjemno igro svojih soigralcev. Foto: Getty Images

Brez Dragića, za Dragića

Kot bi želeli zaigrati tudi za poškodovana soigralca in s podaljšanjem finalne serije povečati možnost za njuno morebitno vrnitev, so izbranci trenerja Erika Spoelstre tretje dejanje finalne drame odprli z izrazitim ekipnim pristopom ter vidno odločnostjo. Po košu Kellyja Olynyka so že v prvi četrtini vodili s 13 točkami naskoka (prvič pri 22:9). In tudi ko so jih tekmeci kmalu zatem ujeli, niso popuščali. Ob razpoloženem Jimmyju Butlerju so po polaganju Kendricka Nunna na polovici druge četrtine vodili z rezultatom 44:37, prvi polčas pa so dobili z rezultatom 58:54.

Miamiju je v prvem polčasu uspelo razbiti napadalni tandem LA Lakers, ki ga tvorita LeBron James in Anthony Davis. Od 240 točk Jezernikov na prvih dveh tekmah zadnjega dejanja sezone proti Miami Heat sta jih omenjena zvezdnika prispevala kar 124. Naloge sta vestno opravljata še v obrambi, obenem pa tudi soigralce navdajala z optimizmom, saj sta jih z igrami prepričevala o tem, da imata serijo pod nadzorom. Miami je tokrat omejil zadnjega, tako da je prvo četrtino končal brez točk, v drugi pa si je po šestih točkah hitro prislužil tretjo osebno napako. Na koncu je Davis "priplezal" do 15 točk in je bil bleda senca udarnega moža s prvih dveh tekem.

LeBron James je razkazoval mišice, a na koncu ostal praznih rok. | Foto: Getty Images LeBron James je razkazoval mišice, a na koncu ostal praznih rok. Foto: Getty Images Junaški Butler

Tudi v tretjo četrtino je Miami vstopil izjemno napadalno. Po delnem rezultatu 10:0, h kateremu je levji delež prispeval Tyler Herro, je hitro povedel z 68:54, moštvo s Kalifornije pa je skoraj pet minut čakalo na prvi koš. Pot do slednjega je bila ob agresivni in osredotočeni obrambi Miamija tokrat precej težja, tako da so bili James in ekipa pred zadnjimi dvanajstimi minutami kar zadovoljni, da so zaostajali le za pet točk (80:85).

Zadnji del tekme je z zanj značilnim prodorom, v katerem se zanaša na višino, fizično moč in odriv, odprl prav James. A če se je še tako trudil, tokrat ni ujel želenega napadalnega niza, predvsem pa je zaman prebujal soigralce. Devet minut pred koncem je moštvo, ki ga vodi Frank Vogel, sicer prvič po drugi četrtini prešlo v vodstvo (91:89), nato pa je na sceno znova stopil Butler.

Četrta tekma finala bo na sporedu v noči na sredo. | Foto: Getty Images Četrta tekma finala bo na sporedu v noči na sredo. Foto: Getty Images

Prvi zvezdnik Miamija je v zadnjem delu tekme postregel s pravo simultanko, v kateri je bil nerešljiva uganka za tekmečevo obrambo. Tudi za LeBrona, ki je večkrat poskusil siliti z glavo skoz zid, a se je moral že minuto in pol pred koncem pri rezultatu 107:100 sprijazniti z dejstvom, da bo tretjo zmago iskal na četrti tekmi. Ta bo na sporedu v noči na sredo (3.00), še naprej pa ostaja odprto vprašanje, ali bo do takrat pripravljen tudi Goran Dragić. Ta je sicer takoj po tekmi tvitnil: "Brat Jimmy je pokazal, zakaj je vodja in srce ekipe!" 

Liga NBA, finale 2020

Los Angeles Lakers : Miami Heat  104:115 /2:1/
James 25 (10 skokov), Kuzma 19; Butler 40 (13 asistenc, 11 skokov), Herro in Olynyk 17

// – rezultat v seriji. Za naslov prvaka mora moštvo dobiti štiri tekme.
Goran Dragić
Sportal Nočna mora za Dragića in Miami
Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Dončićev čas bo prišel, zdaj ima besedo Goran Dragić
Duncan Robinson
Sportal Neobičajna življenjska pot Dragićevega soigralca #video
Ne spreglejte