Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2022,
3.23

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

10

Natisni članek

Liga NBA NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 31. 1. 2022, 3.23

2 leti, 2 meseca

Liga NBA, 30. januar

Izvrstni Dončić ob vstopu v elitno druščino prejel težak udarec, huda poškodba Avstralca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

10

Luka Dončić | Luka Dončić je bil razpoložen, vknjižil trojni dvojček in vstopil v elitno deseterico v vsej zgodovini lige NBA po številu trojnih dvojčkov. A kaj, ko je njegov Dallas izgubil proti najslabši ekipi v ligi. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je bil razpoložen, vknjižil trojni dvojček in vstopil v elitno deseterico v vsej zgodovini lige NBA po številu trojnih dvojčkov. A kaj, ko je njegov Dallas izgubil proti najslabši ekipi v ligi.

Foto: Guliverimage

Slovenskemu košarkarskemu čarovniku Luki Dončiću ni bil v uteho trojni dvojček s 34 točkami, 12 skoki in 11 asistencami, saj so Dallas Mavericks nepričakovano izgubili proti z naskokom najslabši ekipi v ligi NBA. Orlando Magic je prišel šele do enajste zmage v sezoni (110:108). Dončić je s 43. trojnim dvojčkom vstopil v elitno deseterico na večni lestvici. Avstralski košarkar Joe Ingles je zaradi poškodbe kolena morda že zaključil sezono.

Sportal Prehodil dodatnih 320 kilometrov, da je srečal Dončića #video

Luka Dončić je vse od konca glasovanja za All-Star začetni peterki, v katero se mu ni uspelo uvrstiti tretjič zapored, a lahko vseeno pričakuje mesto v eni od ekip 20. februarja v Clevelandu, vroč. Izvrstno je vstopil v obračun tudi z Orlandom. Prva četrtina je bila povsem v znamenju gostov, ki so sprva pobegnili na 14:6. Luka je podajal in imel na svojem računu že tri asistence, pohvalil se je lahko tudi s trojko.

V uvodnih dvanajstih minutah mu trener Jason Kidd niti za hip ni namenil počitka. Slovenski košarkar je čaral še naprej, povrhu vsega pa v prvem polčasu ni izgubil samcate žoge. Dallas je imel lepo prednost ob koncu uvodne četrtine, ko je bilo na semaforju 34:23.

Vrhunci tekme med Orlandom in Dallasom

Upravičeval je vlogo favorita, a se je stanje ob odhodu Dončića na klop spremenilo. Mlado domače moštvo je dobilo krila in začelo leteti v lastni dvorani. Najprej se je približalo na dve točki zaostanka pri 39:41. Ko je bilo le še -1 (47:48), pa je Kidd odreagiral z minuto odmora. Razumljivo je v pogon spet spravil ohlajenega Dončića, ki je nemudoma sejal paniko v obrambi Orlanda.

Dončić do polčasa brez izgubljene žoge, na koncu kar šest

A so bili domači kljub vsemu še vedno v naletu in po začetnem vodstvu s 6:5 spet povedli pri 56:54. Prvi polčas so zaključili v stilu, potem ko so drugo četrtino dobili s kar 41:25. Če je obramba zaščitni znak Dallasa v tej sezoni in je tretja najboljša v ligi, je bila v teh trenutkih bleda senca tega.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dončić je s 17 točkami, šestimi asistencami in petimi skoki dal vedeti, da bi lahko bil to njegov večer. Večer, v katerem so imeli v obeh vrstah nekaj odsotnih košarkarjev. Pri Teksačanih so zaradi poškodb manjkali trije člani moštva. Kristaps Porzingis je na zadnji tekmi proti Indiana Pacers začutil bolečino v kolenu, Tim Hardaway Jr. si je pred dnevi zlomil kost v levem stopalu, bolečino na levi nogi ima tudi Sterling Brown.

Če je bilo pri Dončiću prav lepo pogledati v statistično kolono, v kateri je po prvem delu pisalo natanko nič izgubljenih žog, se je to hitro spremenilo ob vstopu v drugega. Nemudoma je izgubil tri, nič bolje ni šlo soigralcem. Končnih 18, od tega šest Dončićevih, je preveč. Predvsem, ker so jih zapravljali po lastni neumnosti - trikrat so denimo prestopili avt črto.

Ko je šel na klop, so domači to znali izkoristiti

Orlando je darila s pridom izkoriščal in se kmalu veselil prednosti enajstih točk (75:64), kar gostje nikakor niso pričakovali. Zlasti, ker so Magic z naskokom najslabše moštvo v ligi NBA.

Zvezdnik Dallasa ni bil zadovoljen, da sodniki niso bili bolj prizanesljivi, ko je tekmec začel z bolj agresivnim pokrivanjem. Kot po tekočem traku je prejemal udarce, zaradi katerih bo zagotovo potreboval kakšno dodatno masažo. Držal se je za vrat, prejel udarec v trebuh, nogo … Vse to ga je podžgalo. Stvari je vzel v svoje roke in s trojko poskrbel za izenačenje pri 79:79.

Čarovniki so kaj hitro, ko je šel Dončić po počitek na klop, spet pobegnili. Kidd je moral v zadnji četrtini bistveno hitreje v pogon poslati svoje najmočnejše orožje. Dallas je namreč osem minut pred koncem zaostajal za osem točk (92:100). Dončić je bil spet tisti, ki je soigralce dvignil in sprva s trojko za 97:100 nakazal, da bi lahko bil odločilni mož tekme. Dve minuti pozneje je Dallas vodil s 106:102 in zaključil delni izid 14:2. Videti je bilo, da se bo tehtnica vendarle nagnila na stran teksaškega moštva.

Z novim trojnim dvojčkom v elitno druščino najboljših desetih

A so gostje še naprej preveč puščali odprt prostor pod svojim obročem, s čimer so košarkarjem Orlanda omogočili, da so na lahek način dosegali koše.

Luka je bil razpoložen za igro in jo končal s trojnim dvojčkom. A ni bilo postavljene pike na i. Dallas je izgubil. | Foto: Reuters Luka je bil razpoložen za igro in jo končal s trojnim dvojčkom. A ni bilo postavljene pike na i. Dallas je izgubil. Foto: Reuters

Vseskozi je bilo prav tako v zraku, ali bo Luka prišel do novega trojnega dvojčka. Ko je pri 107:107 skočil v obrambi, je bilo jasno, da bo temu tako. Na koncu se je zaustavil pri 34 točkah, 12 skokih in 11 asistencah. S tem se je na desetem mestu večne lestvice po številu doseženih trojnih dvojčkov v ligi NBA izenačil s Fatom Leverjem. Še vedno je z naskokom na prvem mestu Russell Westbrook, ki je v karieri zrežiral 193 trojnih dvojčkov.

Dončića tovrstna statistika ni zanimala. Pogledoval je proti zmagi, ki so jo pri Dallasu pričakovali. Ko ga je tekmec podvajal, ni bilo bojazni, da ne bi našel soigralca. Odprl jim je veliko prostora, a kaj ko so kot po tekočem traku grešili odprte mete. Na drugi strani je Franz Wagner 54 sekund pred zadnjim zvokom sirene zadel za 109:107.

Napad za zmago se je izjalovil, končni udarec je bil za Dončića in druščino težak

Dorian Finney-Smith je imel priložnost, da v naslednjem napadu ekipi poravna, a je zadel le enega od dveh prostih metov (108:109). Vse je kazalo, da bodo imeli Dončić in druščina 18 sekund pred koncem napad za zmago, a je bil Maxi Kleber nepazljiv, ko je pobral žogo pod svojim košem. Od zadaj se je prikradel Jalen Suggs in Nemcu vzel žogo. Kleber je naredil dodatno neumnost in s prekrškom poslal Wendella Carterja Jr. na črto, ki označuje proste mete.

Zadel je le enega od dveh (110:108) in Dallas je imel 16,4 sekunde pred zaključkom rednega dela možnost, da izsili podaljšek ali pride do zmage. V minuti odmora so se dogovarjali za zaključno akcijo. Reggie Bullock je podal iz avta Dončiću, ta je šel v prodor, a so se kar trije igralci Orlanda odločili, da ga ovirajo. Košarkar s številko 77 na dresu je našel Bullocka, ki je na levi strani zagledal samega Kleberja, a je Nemec zgrešil še eno trojko, in zmaga je ostala doma (110:108).

Čeprav je Luka izgubil, je pošteno priznal poraz tekmecu in zlasti glavnemu trenerju Orlanda Jamahlu Mosleyju, ki je bil pred prihodom na Florido pomočnik pri Dallas Mavericks. Po novem imajo slednji 29 zmag in 22 porazov, kar jih uvršča na šesto mesto v zahodni konferenci, medtem ko so Čarovniki pri 11 zmagah in 40 porazih.

Ingles v bolečinah

V noči na ponedeljek pa je odmevala poškodba avstralskega košarkarja Joeja Inglesa. Članu Utah Jazz je v prodoru, v katerem ni bilo kontakta, klecnilo levo koleno. V bolečinah je zapustil parket, pregled z magnetno resonanco pa bo pokazal, ali si je strgal kolenske križne vezi ali ne. Sum je, da je temu tako, kar bi pomenilo, da se je njegova sezona končala že prav danes.

Košarkarji Denver Nuggets na čelu z Nikolo Jokićem so ponižali Milwaukee Bucks in Giannisa Antetokounmpa. Srbski košarkar je vknjižil 15 asistenc in mu je le skok zmanjkal do novega trojnega dvojčka (18 točk, 15 asistenc, devet skokov), a je bilo to več kot dovolj, da so Bucks padli z visokih 136:100.

Liga NBA, 30. januar:

Orlando Magic : Dallas Mavericks 110:108
Okeke 19, F. Wagner 18, Anthony 16; Luka Dončić 34 (4/9 za 3 točke, 9/13 za 2 točki, 4/6 prosti meti), 12 sk., 11 as., 1 ukr. žoga, 6 izg. žog v 37 min., Brunson 15, Chriss 14

Atlanta Hawks : Los Angeles Lakers 129:121
Young 36 (12 as.), Collins 20 (11 sk.), Okongwu 16; Monk 33 (10 sk.), Davis 27, Westbrook 20 (7 sk., 12 as.)

Charlotte Hornets : Los Angeles Clippers 90:115
Ball 23 (10 as.), Bridges 18 (9 sk.); Boston in Jackson 19, Morris 16

Chicago Bulls : Portland Trail Blazers 130:116
Vučević 24, 14 sk., DeRozan 23, 10 as., LaVine 20; McCollum 29, Powell 22

Detroit Pistons : Cleveland Cavaliers 115:105
Bey 31, Cunningham 19, 10 sk., 10 as., JAckson 19; Garland 24, 7 as., Mobley 18, 9 sk.

Milwaukee Bucks : Denver Nuggets 100:136
Antetokounmpo 29, 9 sk., Holiday 14; Gordon 24, Jokić 18, 15 as., 9 sk., Morris 18

Minnesota Timberwolves : Utah Jazz 126:106
Towns 31, 11 sk., 10 as., McDaniles 22; Bogdanović 23, Conley 22

Phoenix Suns : San Antonio Spurs 115:110
Booker 28, Bridges 26, Paul 20, 19 as., 8 sk.; McDermott 24, Walker IV 22

Lestvica:

Memphis Morant
Sportal Morant pokazal, zakaj je v prvi peterki All-Starja on in ne Dončić #video
Ne spreglejte