Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2022,
5.02

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

6

Natisni članek

Kemba Walker Stephen Curry Golden State Warriors Liga NBA NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 30. 11. 2022, 5.02

1 leto, 5 mesecev

Liga NBA, 29. november

Dončić z briljantno predstavo na kolena spravil prvake, hkrati pisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

6

Luka Dončić | Luka Dončić se je s soigralci prebudil in zrežiral odlično predstavo, pod težo katere so padli aktualni prvaki. | Foto Reuters

Luka Dončić se je s soigralci prebudil in zrežiral odlično predstavo, pod težo katere so padli aktualni prvaki.

Foto: Reuters

Luki Dončiću se po štirih zaporednih porazih spet smeji. S soigralci so v ponovitvi lanskega finala zahodne konference v razburljivi tekmi na kolena spravili aktualne prvake Golden State Warriors (116:113). Zvezdnik teksaškega moštva je obračun končal s petim trojnim dvojčkom v tej sezoni – 41 točk, 12 skokov in 12 asistenc. Ob tem se je lahko pohvalil s štirimi ukradenimi žogami in tako postal deseti košarkar po letu 1973, ki je dosegel trojni dvojček in imel ob tem vsaj toliko ukradenih žog.

Navijači Dallas Mavericks so v razprodanem American Airlines Centru spremljali pravo košarkarsko poslastico. Za domače se je obračun začel sanjsko. Po osmih minutah igre so vodili s 23:6. V zraku je bilo čutiti, da bi lahko bil ta večer spet eden tistih, v katerem bo Luka Dončić z druščino na koncu parket zapuščal z dvignjeno glavo.

Zmago so košarkarji Dallasa krvavo potrebovali, saj so izgubili zadnje štiri tekme in niso kazali pravih obrazov. Tako so se morali podati v neizprosen boj, da so na koncu preskočili aktualne prvake, ki so Dallas v pretekli sezoni s 4:1 v zmagah izločili v konferenčnem polfinalu.

Po visokem vodstvu sledila izenačeno nadaljevanje in dramatična končnica

Sredi druge četrtine se je zgodba vrnila praktično na začetek. Ekipi sta bili namreč pri 40:42. In od takrat smo spremljali pravo poslastico, kot jih videvamo v izločilnih bojih lige NBA.

Vrhunci tekme Dallas Mavericks : Golden State

Zlasti zadnja četrtina je imela takšen pridih. Ko je zvezdnik Bojevnikov Stephen Curry zadel trojko za vodstvo s 110:108 dve minuti pred koncem, se je začel v glavah domačih vrteti črn scenarij. A za kratek hip. Vsega 20 sekund pozneje se je spet obrnilo na stran Dallasa. Po Lukovi 12. asistenci je trojko vrnil Tim Hardaway jr., ki bil z 22 točkami drugi najboljši strelec Mavs.

Dončić med drugim tudi blokiral met Curryju, Kidd nasmejal novinarje

Ko sta zadela še Josh Green in Dončić, ki je ob tem blokiral še Curryjevo polaganje, je Dallas v zadnjo minuto vstopil s prednostjo treh točk pri 115:112. V zadnjih 60 sekundah igre je bilo nato zelo napeto, domači navijači pa na trnih.

Jordan Poole je prvi zgrešil trojko, nato še Hardaway jr. na drugi strani ter Klay Thompson odločilno za morebiten podaljšek 2,6 sekunde pred koncem. Ko je odbito žogo v roke dobil Dončić, je bilo jasno, da je zmaga ostala doma. "Ne bom vam lagal, ustrašil sem se. Vendarle je to Klay in on ne zgreši veliko odprtih metov," se je košarkar s številko 77 na hrbtu dotaknil zadnjega meta tekmeca.

Vrhunci Dončićeve igre

Slovenski čudežni deček se je lahko pohvalil z 51. trojnim dvojčkom v karieri in petim v sezoni, kar ga uvršča na prvo mesto v ligi. K zmagi je prispeval 41 točk, 12 skokov in 12 asistenc. "Moram bolje zadevati proste mete," je v svojem slogu pripomnil ob pogledu na sanjsko predstavo, ki se je končala s trojnim dvojčkom in več kot 40 doseženimi točkami, ter dal vedeti, da se mu je roka zatresla nekoliko bolj le pri prostih metih - zadel je devet od petnajstih poskusov. Zbrane predstavnike sedme sile pa je ob novem Lukovem podvigu nasmejal glavni trener Dallas Mavericks Jason Kidd: "Da, postaja dolgočasno."

Spet spisal predstavo, ki so bile v zgodovini lige NBA redke

Ob tem je Dončić vknjižil še štiri ukradene žoge. Ameriški statistiki so nemudoma začeli pregledovati njegove številke in brskati po zgodovini. Ugotovili so, da je postal šele deseti košarkar v ligi NBA po letu 1973, ki je dosegel trojni dvojček in ob tem zbral vsaj štiri ukradene žoge. Legendarnemu Michaelu Jordanu je, na primer, ta podvig uspel dvakrat. Prav tako je postal deseti košarkar, ki je pred dopolnjenim 24. rojstnim dnevom na več kot 20 tekmah presegel mejo 40 točk.

V Dallasovi zgodovini pa se je Luka na drugem mestu izenačil z Dirkom Nowitzkim po številu tekem z več kot 40 točkami. Zdaj je pred njim le še Mark Aguirre, ki mu je to uspelo na 22 obračunih. Ob takšnem nadaljevanju bo kmalu padel tudi ta klubski rekord.

Novo priložnost, da se približa temu dosežku, bo Luka imel v noči na petek, ko bo gostoval pri Detroit Pistons. Ti so v noči na sredo visoko izgubili proti New York Knicks (110:140), ki bodo sobotni tekmeci Dončića in soigralcev, s katerimi se bodo pomerili ob Slovencem ljubi uri. Dvoboj se bo namreč začel ob 18.30 po slovenskem času.

Walker za pomoč v napadu

Dallas se je v teh dneh poslovil od Facunda Campazza, v zasedbo pa bodo Mavericks dodali Kembo Walkerja, ki je imel v zadnjih letih ogromno težav s poškodbami kolen. Kot poročajo ameriški mediji, se je Walker Dallasu pridružil za veteranski minimum. "Hoteli smo dodati nekaj fleksibilnosti našemu napadu. Tako kot lani v tem času si ustvarjamo lepe priložnosti za met, sploh za tri, a zadenemo jih premalo. Kemba bo tako zagotovo Kiddu in ekipi pomagal izboljšati naš napad," je o novi okrepitvi Dallasa novinarju Bradu Townsendu povedal Walker.

Kemba Walker
Sportal Dallas in Dončič bosta dobila zvezdniško okrepitev, a ...

Liga NBA, 29. november

Dallas Mavericks : Golden State Warriors 116:113
Dončić 41 (za 3 4/9, za 2 13/18, prosti meti 9/15), 12 sk., 12 as., 4 ukr. žoge, 1 bl., 5 izg. žog v 39 min., Hardaway jr. 22, Dinwiddie 14; Curry 32, Kuminga 14, 10 sk., Green 12

Detroit Pistons : New York Knicks 110:140
Stewart 19, Bogdanović in Bagley III 13; Randle 36, Brunson, Barrett in Grimes 16

Portland Trail Blazers : Los Angeles Clippers 112:118
Simons 37, Grant 32; Powell 32, Jackson 24, 12 as., 7 sk., Covington 15

Lestvici: 

Preberite še:

Denver Jamal Murray Vlatko Čančar
Sportal Čančar najboljši s klopi, Denverju pomagal do 12. zmage
Luka Dončić Giannis Antetokounmpo
Sportal Nov razlog za skrb za Luko Dončića, podvig Hrvata
Ne spreglejte