Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 12. 2019,
7.05

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA San Antonio Spurs

Petek, 27. 12. 2019, 7.05

4 leta, 3 mesece

LIGA NBA, 26. DECEMBER

Luka Dončić se je vrnil v svojem slogu in takoj navdušil #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Luka Dončić | Luka Dončić je zaigral prvič po 14. decembru, ko je moral zaradi zvina desnega gležnja izpustiti štiri tekme. | Foto Reuters

Luka Dončić je zaigral prvič po 14. decembru, ko je moral zaradi zvina desnega gležnja izpustiti štiri tekme.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je osrečil navijače Dallas Mavericks. Dokazal je, da je poškodba desnega gležnja že preteklost, zaigral prvič po 14. decembru in bil najboljši strelec Dallasa v teksaškem obračunu proti San Antoniu (102:98). Le dve asistenci sta ga delili od novega, že 9. trojnega dvojčka v tej sezoni, Mavericks pa ostajajo visoko na lestvici zahodne konference lige NBA.

Luka Dončić
Sportal Nora primerjava, Dončić boljši od Magica in LeBrona!

To je bil sanjski dan za Luko Dončića. Najprej je sklenil petletno pogodbo z opremljevalcem košarkarskih copat Jordan Brand in iz ust legendarnega košarkarskega asa Michaela Jordana poslušal pohvale na svoj račun, nato pa se je vrnil na parket in zaigral prvič po zvinu desnega gležnja, ki ga je utrpel 14. decembra. Okrevanje je trajalo slaba dva tedna, nato pa je trener Rick Carlisle skupaj s klubsko zdravniško službo ocenil, da je 20-letni Ljubljančan nared za vrnitev.

Učinek Luke Dončića: 24 točk, met za tri 1/6, met za dve 8/17, prosti meti 5/8, 10 skokov, 8 asistenc, 1 ukradena žoga, 3 izgubljene žoge v 32 minutah in 38 sekundah.

Vrhunci Luke Dončića proti San Antoniu:

Spogledovanje z novim trojnim dvojčkom

Na parketu je prebil slabih 33 minut in dokazal, da je poškodba gležnja že preteklost. | Foto: Reuters Na parketu je prebil slabih 33 minut in dokazal, da je poškodba gležnja že preteklost. Foto: Reuters Dončić se je vrnil v svojem slogu. S 24 točkami je bil najboljši strelec dvoboja, le dve asistenci pa sta ga delili od že devetega trojnega dvojčka v tej sezoni. Na koncu je Dallasu do nove domače zmage (102:98), kar je na koncu dvoboja tudi izpostavil kot najbolj pomembno, pomagal s 24 točkami, 10 skoki in 8 asistencami. Z učinkom se je tako približal povprečju, s katerim navdušuje v tej sezoni in spada med najboljše, kar sploh ponuja liga NBA.

"Ne bom lagal, če povem, da sem bil na koncu srečanja povsem izmučen. Težko je, ko se vrneš po tako dolgi odsotnosti. Moral bom ujeti ritem, prepričan sem, da bo šlo vedno bolje," je po težko pričakovanem nastopu, s katerim je dokazal, da so bile napovedi o težji poškodbi gležnja prenagljene, zaupal vidno utrujeni Dončić.

Malce slabši je bil njegov met iz igre, saj je od 23 metov zadel le devet (za tri točke je metal 1/6). Plačal je davek daljše odsotnosti s parketa, saj je po 14. decembru izpustil štiri tekme Dallasa, v katerih so Mavericks dvakrat zmagali in dvakrat izgubili, tokrat pa so v vedno prestižnem teksaškem obračunu vzeli mero sosedom iz San Antonia (102:98), vknjižili okroglo 20. zmago v tej sezoni in postali 11. ekipa v tej sezoni, ki se lahko pohvali s tem dosežkom. Na lestvici zahodne konference zasedajo visoko peto mesto in imajo veliko prednost pred zasledovalci v boju za nastop v končnici.

Zahvala navijačem

Po vrnitvi se je prek Twitterja zahvalil navijačem za podporo: "Lepo se je bilo vrniti. Velika domača zmaga. Hvala, navijači!'' 

Luka Dončić
Sportal Zdaj tudi uradno: Luka Dončić je izbral ...

San Antonio dosegel zadnjih 13 točk, a ...

Dallas je odprl dvoboj s hitrim vodstvom 8:0, Luka Dončić pa je za prvi koš po vrnitvi potreboval le minuto. Slovenski reprezentant, ki želi prihodnje leto prvič nastopiti na zvezdniški tekmi All-Star (glasovanje se je začelo v sredo), je v uvodni četrtini dosegel 10 točk, gostje pa so z delnim rezultatom (8:0) prekrižali načrte Dallasu in na prvi odmor odšli z vodstvom 24:20.

Izjemna akcija Curryja in Dončića:

Za najlepšo akcijo sta poskrbela Seth Curry in povratnik Dončić, ki je dvignil na noge občinstvo z zabijanjem po izjemni asistenci brata zvezdnika Golden State Warriors. "Zelo sem bil srečen, da se je Sethu posrečila takšna podaja. Ne zabijam pogosto, tako pa se mi je ponudila lepa priložnost za odprto zabijanje,'' se je slovenski košarkarski legionar zahvalil soigralcu.

Gostitelji so v nadaljevanju srečanja stopnjevali ritem. Prvi polčas so po trojki Kristapsa Porzingisa dobili z 52:47, nato v tretji četrtini povedli za +13, ko pa so nekaj minut pred koncem imeli v žepu občutno prednost +17 (102:85), je več kot 20 tisoč navijačev v znova razprodani dvorani American Airlines Center že nazdravljalo novi zmagi.

Dončić je bil najboljši strelec dvoboja, zbral je največje število asistenc, prispeval pa tudi deset skokov. | Foto: Reuters Dončić je bil najboljši strelec dvoboja, zbral je največje število asistenc, prispeval pa tudi deset skokov. Foto: Reuters

Ostroge se vseeno niso predale. Z delnim rezultatom 13:0 so se približale sosedom iz Teksasa na -4 (98:102), nato imele še priložnost, da bi jih skoraj ujele, a je Derrick White šest sekund pred koncem zgrešil met za tri točke. Žogo je ujel Dončić, to je bil njegov deseti skok na dvoboju, zmaga je ostala doma. Dallas si tako po stresnem porazu v Torontu, ko je zapravil prednost kar 30 točk, ni dovolil novega bolečega neuspeha po podobnem scenariju.

Kdo je dosegel največ točk?

Poleg Dončića, ki je iz igre zadel 9 od 23 metov, so pri Dallasu strelsko izstopali še Tim Hardaway Jr. (17, met iz igre 7/14), Kristaps Porzingis (met iz igre 4/15) in Dorian Finney-Smith (trojke 3/4) sta jih dodala 13, Delon Wright 12, Dwight Powell pa 11.

Pri gostih je kot edini mejo 20 točk prebil Demar DeRozan. Kar 16 od skupno 21 točk je dosegel v drugem polčasu. Rudy Gay jih je dosegel 18, od tega dve trojki ob koncu tretje četrtine, LaMarcus Aldridge pa 17. Dončić je bil najboljši strelec in podajalec v svoji ekipi, več skokov od njega pa je kot edini zbral Nemec Maxi Kleber (12).

Dallas se bo naslednjič predstavil v noči na nedeljo, ko bo gostoval pri Golden State Warriors. V koledarskem letu 2019 ga čakata še gostovanji pri Los Angeles Lakers in Oklahoma City Thunder. 

LeBron James
Sportal LeBron James: Moje telo je vedno zelo obremenjeno

Goran Dragić bo z Miamijem v ligi NBA naslednjič na delu v noči na soboto, ko bo na Floridi gostil Indiano, Vlatko Čančar pa bo poskušal dan pozneje z Denverjem izkoristiti prednost domačega igrišča proti Memphisu. V noči na nedeljo se obeta pester košarkarski spored za slovenske ljubitelje košarke, saj bodo nastopili vsi trije legionarji v ligi NBA.

Liga NBA, 26. december:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Velika hvala legendarnega Italijana: Če ga lahko kdo prehiti, je to Dončić
Sportal Italijan naletel na izjemen spomin – fotografijo z Luko Dončićem
Goran Dragić All Star
Sportal Čas je za vseslovensko podporo #video
Marko Milić
Sportal Dokaz, da je Slovenija svetovni fenomen lige NBA
Golden State Warriors
Sportal Bojevniki šokirali Houston, Čančarjev Denver izgubil proti New Orleansu #video

 

Ne spreglejte