Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 12. 2020,
5.14

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

2

Natisni članek

LeBron James Los Angeles Lakers Denver Nuggets Dallas Mavericks Miami Heat Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA

Sobota, 26. 12. 2020, 5.14

3 leta, 3 mesece

Liga NBA, 25. december

Prvaki so se znesli nad Dallasom in zelenim Dončićem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

2

Lakers Dallas Luka Dončić LeBron James | Luka Dončić je ostal praznih rok na gostovanju pri prvakih v Los Angelesu, kjer je nastopal v zelenem dresu. | Foto Reuters

Luka Dončić je ostal praznih rok na gostovanju pri prvakih v Los Angelesu, kjer je nastopal v zelenem dresu.

Foto: Reuters

Božični "slovenski" večer v ligi NBA se je začel z zmago Miamija nad New Orleansom. Ključni mož pri Heat je bil zlati slovenski kapetan Goran Dragić (18 točk). Njegov nekdanji reprezentančni soigralec Luka Dončić (27 točk) je z Dallasom v božičnem spektaklu doživel visok poraz v gosteh pri branilcih naslova LA Lakers. Priložnosti za igro znova ni dočakal Vlatko Čančar, ki je z Denverjem izgubil proti LA Clippers (108:121).

Los Angeles Lakers : Dallas Mavericks 138:113 (99:85, 69:57, 33:30)

Učinek Luke Dončića: 27 točk, met za dve 7/14, met za tri 2/5, prosti meti 7/8, 6 asist., 4 sk., 1 blok., 3 izg. žoge v 34 minutah
Boston Celtics 1964 KC Jones
Sportal Žalosten dan za košarko, odšla je legenda lige NBA

Božična poslastica lige NBA, težko pričakovani obračun med LeBronom Jamesom in Luko Dončićem, se je razpletla v prid gostiteljev. Branilci naslova lige NBA so v drugi tekmi nove sezone 2020/21 v dvorani Staples tako le dočakali krstno zmago v tej sezoni, Mavericks iz Teksasa pa so tudi v drugo ostali praznih rok. Proti prvakom so ostali konkretno prekratki, na koncu so izgubili s 115:138.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Gostje so na parketu zagotovo pogrešali latvijskega orjaka Kristapsa Porzingisa, ki se bo soigralcem na parketu pridružil šele ob koncu januarja. Brez njega so bili proti zelo motiviranim prvakom, ki v tej sezoni nastopajo z dokaj prevetreno postavo, veliko slabši v številnih statističnih prvinah. Jezerniki so jih povsem zasenčili v skoku, saj so ujeli dvakrat več žog od gostov (53 proti 27), izkazali so se tudi z izjemno natančnim metom za tri točke (zadeli so 19 od 39), razigranim napadom, kjer so kar štirje košarkarji dosegli najmanj 18 točk, ter odlično obrambo, s katero so parali živce vsem, zlasti pa najboljšemu strelcu Dallasa, 21-letnemu Dončiću.

Dallas povedel s 7:2, nato pa ...

Začelo se je resda po sanjskem scenariju gostov. Dallas je povedel s 7:2, a se je kaj kmalu izkazalo, da je bila to njegova najvišja prednost na tekmi. Hitro je izpuhtela, Lakers so z nizom 9:0 prevzeli vodstvo. Telički so držali stik z gostitelji, po enem izmed košev Treya Burka pa jo je skupil Anthony Davis. Košarkar Dallasa ga je nehote s komolcem udaril v obraz, Davis pa je moral zaradi krvavitve za nekaj časa zapustiti parket. Kot da je to še bolj razvnelo zvezdniškega centra prvakov lige NBA, ki je v nadaljevanju kraljeval v napadu in bil na koncu z 28 točkami, 8 skoki in 5 asistencami tudi najboljši posameznik srečanja.

Vrhunci Luke Dončića v Los Angelesu:

Dončić je uvodno četrtino končal s košem za zaostanek Dallasa s 30:33. V uvodnih 12 minutah je prispeval 8 točk, a večkrat ostal odrezan od soigralcev. Temnopolti Nemec Dennis Schröder, ki ga je pokrival večji del dvoboja, mu je povzročal nemalo težav, obenem pa marljivo polnil koš Dallasa v napadu. Dvoboj je končal pri 18 točkah in 6 asistencah.

Najboljši štirje strelci Lakers so skupaj dosegli kar 90 točk:

V drugi četrtini je prednost gostiteljev počasi, a zanesljivo rasla. Nekaj sodniških napak v škodo Dallasa je rezultat še bolj obrnilo v korist branilcev naslova, ki so si na krilih Anthonyja Davisa in LeBrona Davisa, v prvem polčasu sta prispevala 18 oziroma 14 točk, po prvem polčasu priigrali prednost +12 (69:57). Ob zvoku sirene je končni rezultat prvega dela s trojko postavil Kyle Kuzma, ki je končal dvoboj s 13 točkami, a je bil šele peti najboljši strelec zmagovalne ekipe.

Harrell večkrat skočil v napadu kot celotna ekipa Dallasa

V tretji četrtini se je strelsko prebudil Dončić. Dosegel je kar 12 točk, tudi dve trojki, njegovi prvi v tej sezoni v ligi NBA (na prvi tekmi v Phoenixu je izza črte za tri točke metal 0/6), strelsko pa je njegov ritem spremljal še Trey Burke (10). Gostitelji vseeno niso popuščali. Večkrat se je v napadu proti mlademu slovenskemu zvezdniku, ki je bil zadolžen za njegovo pokrivanje, izkazal LeBron James, pod košem pa je izstopal Montrezl Harrell. Najboljši šesti igralec lige NBA v prejšnji sezoni, ki se je k Lakersom preselil iz vrst mestnega tekmeca Clippers, je prispeval 22 točk in 7 skokov, od tega kar pet v napadu. Zbral je več skokov v napadu kot celotna ekipa Dallas (pet proti tri). Kot za stavo je polnil koš Dallasa tudi v zadnji četrtini, ko je bil sprva zanj zadolžen Boban Marjanović, a tudi to ni zmotilo vročega Harrella, da je dosegel nekaj zaporednih košev iz polrazdalje.

Najlepša akcija Dončića na dvoboju:

Dallas je v zadnji četrtini prišel najbližje na -9. Takrat na parketu še ni bilo Dončića, ko pa je Slovenec dobrih šest minut pred koncem vstopil v igro, se je prednost prvakov lige NBA na krilih občutno večjega števila skokov v napadu in natančnih metov za tri točke vztrajno povečevala. Na koncu je znašala +23, Dallas pa je prejel kar 138 točk, kar ni moglo pretirano zadovoljiti trenerja Ricka Carlisla.

James zaostaja le še za Bryantom

LeBron James je proti Dallasu dosegel 22 točk. | Foto: Reuters LeBron James je proti Dallasu dosegel 22 točk. Foto: Reuters Prvi zvezdnik Lakers LeBron James se je vpisal v zgodovino. Tekmo je končal z 22 točkami, na večni lestvici najboljših strelcev v ligi NBA, ki so igrali tekme na božični dan, pa se je prebil na drugo mesto. Prehitel je legendarnega Oscarja Robertsona. Rekorder je Kobe Bryant (395 točk v 16 nastopih), James pa se mu je močno približal, saj je v 15 tekmah, odigranih prav 25. decembra, zbral 383 točk.

Dončić je odigral prvo ''božično'' tekmo v karieri. Njegov Dallas je ni odigral vse od leta 2011. Teličke čaka novo dokazovanje v gosteh v nedeljo, ko bo v zelo atraktivnem terminu za slovenske ljubitelje košarke (ob 21.30 po slovenskem času) gostoval pri Los Angeles Clippers. Tako se bo še enkrat predstavil v dvorani Staples.

Miami Heat : New Orleans Pelicans 111:98 (88:79, 66:53, 29:26)

Učinek Gorana Dragića: 18 točk, met za dve 6/7, met za tri 0/4, prosti meti 6/7, 9 asist., 2 sk., 4 ukr. žoge, 3 izg. žoge v 27 minutah

Dragić blestel v dresu Miamija

Miami je v prvi tekmi večera s 11:98 porazil New Orleans Pelicans, ključni mož floridske ekipe pa je bil prav slovenski zvezdnik Goran Dragić. Čeprav je trener Heat Erik Spoelstra v prvem polčasu varčeval z igralnimi minutami koseškega zmaja in ga v igro prvič poslal šele dobrih pet minut pred koncem prve četrtine, v kateri so domači zaostajali za Pelikani, je prav s to potezo prebudil ekipo.

Dragić je namreč odlično razigral soigralce, s pravimi potezami v ključnih trenutkih tekme in z izvrstnimi podajami soigralcem poskrbel za preobrat, Miami pa je sredi druge četrtine vodil že za 23 točk. V drugem polčasu je Ljubljančan prevzel tudi vlogo nadomestnega vodje moštva, saj je kapetan Jimmy Butler zaradi "zategnjenosti" v desnem gležnju, kot so prek družbenih omrežij sporočili iz kluba, ob polčasu ostal v slačilnici.

Dragić je tekmo končal z 18 točkami (met za dve 6/11, za tri 0/4, proti 6/7), devetimi asistencami, štirimi ukradenimi žogami, dvema skokoma in tremi izgubljenimi žogami. Prvi strelec moštva je bil Duncan Robinson s 23 točkami, 18 jih je dosegel v prvem polčasu, vse z metom za tri točke, šest trojk v enem polčasu pa je tudi novi rekord božičnih tekem v ligi NBA. Najboljši Pelikan je bil Zion Williamson, ki se je ustavil pri 32 točkah in 14 skokih.

Vesela novica: na zadnjih testiranjih le dva pozitivna

V ligi NBA so na rednih testiranjih za novi koronavirus od 16. do 24. decembra potrdili le dva pozitivna igralca, je sporočilo vodstvo lige. Imeni igralcev niso sporočili. Liga v novi sezoni, ko so se tekme vrnile v domače dvorane klubov namesto enotnega prizorišča v sanitarnem mehurčku, stavi na redna testiranja kot ključen ukrep za omejitev širjenja virusa.

Kot so tokrat sporočili, je bilo testiranih 558 igralcev, od katerih sta le dva oddala pozitivna vzorca. V času priprav na novo sezono konec novembra je v enem tednu pozitivne teste na novi koronavirus devet dni pred začetkom pripravljalnih tekem oddalo kar 48 od 546 testiranih igralcev.

Liga NBA, 25. december:

Miami Heat : New Orleans Pelicans 111:98
Robinson 23, Dragić 18, 9 asistenc, 2 sk. v 27 min., Adebayo 17; Williamson 32, 14 sk., Ingram 28, Hart 12

Milwaukee Bucks : Golden State Warriors 138:99
Middleton 31 (trojke 6/8), Antetokounmpo 15, 13 sk., Augustin in DiVincenzo po 13; Curry 19 (trojke 2/10), Wiseman 18

Boston Celtics : Brooklyn Nets 95:123
Brown 27, Tatum 20, 8 sk.; Irving 37 (trojke 7/10), 8 asist., Durant 29 

Los Angeles Lakers : Dallas Mavericks 138:115
Davis 28 (trojke 3/5), 8 sk., James (10 asist., 7 sk.) in Harrell (7 sk.) 22, Schröder 18; Dončić 27, met za tri 2/5, met za dve 7/14, prosti meti 7/8, 7 asist., 4 sk., 1 blok., 3 izg. žoge v 34 minutah, Richardson in Burke 17

Denver Nuggets : Los Angeles Clippers 108:121
Jokić 24 (9 skokov, 10 podaj), Murray 23, Barton 15; George 23 (9 podaj), Leonard 21 (7 podaj), Ibaka 15

Lestvica: 

Ne spreglejte