Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 12. 2020,
3.56

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

NBA Liga NBA Boston Celtics K.C. Jones

Sobota, 26. 12. 2020, 3.56

3 leta, 4 mesece

K.C. Jones (1932 - 2020)

Žalosten dan za košarko, odšla je legenda lige NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
Boston Celtics 1964 KC Jones | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Košarkarski svet žaluje. V 89. letu je umrl K.C. Jones, nekdanji zvezdnik Boston Celtics, s katerimi je osvojil kar 11 izmed 12 naslovov prvaka lige NBA. Osemkrat je bil najboljši kot igralec, štirikrat pa kot trener oziroma pomočnik trenerja. V bogati karieri je dvakrat postal tudi zmagovalec študentske lige NCAA, leta 1956 pa je z ameriško reprezentanco na olimpijskih igrah v Melbournu osvojil zlato kolajno.

Lakers Dallas Luka Dončić LeBron James
Sportal Prvaki so se znesli nad Dallasom in zelenim Dončićem #video

Na karizmatičnega Američana, ki predstavlja klubsko ikono Boston Celtics, so se zelo rade lepile lovorike. Njegovo znamenito številko na dresu 25 so upokojili leta 1967. V karieri je prejel kar 12 prstanov. Več sta jih v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu prejela le njegova nekdanja soigralca Bill Russell in Sam Jones.

Tako so leta 1964 pozirali zvezdniki Bostona (od leve proti desni) Bill Russell, trener Red Auerbach, Tommy Heinsohn, Jim Locustoff in K.C. Jones, ki ni s Kelti niti enkrat izgubil v finalu lige NBA. | Foto: AP / Guliverimage Tako so leta 1964 pozirali zvezdniki Bostona (od leve proti desni) Bill Russell, trener Red Auerbach, Tommy Heinsohn, Jim Locustoff in K.C. Jones, ki ni s Kelti niti enkrat izgubil v finalu lige NBA. Foto: AP / Guliverimage

Le sedem košarkarjev se lahko pohvali s trojno krono – naslovom NBA. NCAA in zlato olimpijsko medaljo. Med njimi je tudi K.C. Jones, v omenjeno skupino izbrancev spadajo še Bill Russell, Clyde Lovellette, Jerry Lucas, Quinn Buckner, Earvin ''Magic'' Johnson in Michael Jordan.

Po bogati karieri, ki je kot branilec Keltov prebil na parketu med letoma 1958 in 1967, se je podal v trenerske vode. Največje uspehe je dosegal prav z Bostonom, katerega je kot prvi trener popeljal do naslova v letih 1984 in 1986. To je bilo obdobje, v katerem so Celtics v finalu lige NBA nastopili kar štirikrat zapored in večkrat prekrižali načrte velikemu tekmecu Los Angeles Lakers.

Ne spreglejte