Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 4. 2021,
5.08

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

3

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Miami Heat Denver Nuggets Liga NBA NBA

Nedelja, 25. 4. 2021, 5.08

3 leta

Liga NBA, 24. april

Dončić z noro trojko zapečatil usodo prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

3

Luka Dončić | Veselje Luka Dončića ob ključni trojki, ki je zaokrožila preobrat Dallasa proti prvakom iz Los Angelesa. | Foto Reuters

Veselje Luka Dončića ob ključni trojki, ki je zaokrožila preobrat Dallasa proti prvakom iz Los Angelesa.

Foto: Reuters

Slovenski košarkar Luka Dončić je s soigralci še drugič zapored preskočil aktualne prvake Los Angeles Lakers (108:93), ki so nenehno podvajali prvega zvezdnika Dallasa. A je slovenski čudežni deček v drugem polčasu našel rešitev, kako zaposliti soigralce. Odlično je sodeloval zlasti z Dwightom Powellom, ki je s 25 točkami postavil osebni rekord sezone. Dončić je k zmagi prispeval 18 točk, 13 asistenc in 8 skokov. Pomembna je bila njegova nora trojka za 101:91, s katero je gostom, ki so vodili že s 17 točkami, zaprl vrata do uspeha. Miami je brez Gorana Dragića, ki ima težave s hrbtom, premagal Chicago, a skoraj zapravil prednost 24 točk. Krajšo minutažo je dočakal tudi tretji slovenski legionar Vlatko Čančar, ki je z Denverjem s 129:116 premagal Houston.

Uvod v tekmo z aktualnimi prvaki lige NBA za Dallas ni bil obetaven. Manjkala sta dva člana začetne peterke. Kristaps Porzingis si je na zadnji tekmi v tretji četrtini zvil gleženj, Josh Richardson pa ima preglavice s stegensko mišico. "Verjamemo, da s Kristapsom ni nič hujšega. V zadnjem trenutku smo se odločili, da ne bo zaigral. Za Josha je počitek najbolj pomemben. Upam, da bo do torkove tekme s Sacramento Kings pripravljen, " je sporočil glavni trener Rick Carlisle.

Nenehno podvajanje Dončića

A so bili oslabljeni tudi gostje. Drugo tekmo zapored je sicer po povratku po poškodbi zaigral Anthony Davis, zato pa je še vedno zunaj pogona prvi zvezdnik lige LeBron James, medtem ko je manjkal tudi Kentavious Caldwel Pope, ki je na petkovi tekmi proti Dallasu dosegel 29 točk.

Največ preglavic je Mavericks na uvodu povzročal Ben McLemore, ki je v tej sezoni šele petič zaigral v prvi peterki. Štiri trojke je natresel domačim v uvodni četrtini, gostje pa so po zaslugi šestih uspešno izvedenih metov izza 7,25 metra vodili s 26:23, čeprav se je začelo za domače po vodstvu z 12:5 odlično.

Dončić je bil uvodoma zadržan, saj je v prvih 12 minutah igre dosegel le dve točki. Praktično vseskozi so ga gostje v obrambi podvajali, soigralci pa odprtega terena po njegovih podajah v prvem polčasu niso znali kronati s košem. V tovrstnih trenutkih se je odsotnost Porziginsa poznala, saj je Latvijec sicer drugi najbolj nevaren mož Dallasa v napadu.

Dončiću preti dodatna kazen, če se ne bo zaustavil

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters Slovenskemu košarkarju posledično igra ni stekla, spet pa je negodoval in komuniciral s sodniki. Tako je prejel novo v nizu letošnjih tehničnih napak, ker se je besedno spravil nad delivca pravice, ki bi moral po njegovem mnenju dosoditi prekršek nad njim. Namenil mu je tudi kletvice, ki so dobro poznane v našem okolju, a jih sodnik k sreči ni razumel, sicer bi lahko bila sankcija še večja. To je bila že njegova 13. tehnična v tej sezoni, kar ga uvršča na drugo mesto v celotni ligi. Luka mora paziti, saj mu grozi dodatna kazen. V ligi NBA namreč velja pravilo, da je igralec suspendiran za eno tekmo, če v sezoni prejme 16 tehničnih napak.

Slabo je kazalo tudi njegovi ekipi, ki je v prvih 24 minutah zaostajala že za 17 točk (37:54), do izteka prvega polčasa pa se le nekoliko približala pri 46:58. A to ni bila njegova edina težava. Ob koncu druge četrtine se je ob eni od podaj prijel za levo roko, zato so navijači Dallasa z nestrpnostjo čakali, kaj bo med polčasom naredila klubska zdravniška služba. Izkazalo se je, da je imel pod kompresijskim rokavom z obliži prekrito rano, ki se je očitno odprla.

Razigrala se je naveza Dončić–Powell

Skrb je bila odveč, saj je Luka ob povratku v dvorano nadaljeval igro. Videti je bilo, da je trener Carlisle dal nekaj koristnih nasvetov košarkarjem, kaj narediti, ko pride do podvajanja nad Dončićem. Gostje so se namreč še naprej posluževali tovrstne obrambe nad prvim zvezdnikom Mavericks.

Naveza Luka Dončić–Dwight Powell je v drugem polčasu odlično sodelovala. | Foto: Reuters Naveza Luka Dončić–Dwight Powell je v drugem polčasu odlično sodelovala. Foto: Reuters

A so domači našli rešitev in preobrnili potek dogodkov na parketu American Airlines Arene. Napadi so se še naprej začenjali pri Dončiću, zato pa je žoga začela hitreje krožiti med soigralci, ki so izkoriščali prazen prostor. Naskok gostov je začel kopneti, povsem ob koncu tretje četrtine pa sta bili ekipi poravnani pri 79:79, ko je trojko dosegel Tim Hardaway jr., ki je pred tem zadel le en met iz igre iz desetih poizkusov.

LA Lakers so nadaljevali z nenehnim podvajanjem nad Dončićem, njegove podaje pa je izvrstno izkoriščal center Dwight Powell, ki je s svojo 19. od skupno 25 točk (rekord sezone) po daljšem času popeljal Dallas do vodstva pri 89:87. Takrat je bilo do konca še 5:41, zato so navijači z nestrpnostjo pričakovali dramatičen zaključek.

Nora trojka Dončića, ki je potrdila preobrat nad prvaki

Naveza Dončić–Powell pa se ni zaustavljala. Slovenski čudežni deček je še naprej nase potegnil dva igralca in iskal prostega soigralca, ki je pod košem kronal taktično zamisel. Dallas se je počasi začel odlepljati od tekmeca, ključen trenutek pa se je zgodil 2:20 pred koncem, ko je košarkar s številko 77 zadel noro trojko za 101:91 in Dallasu na široko odprl pot do zmage. "To je zame lahek met," se je zasmejal in nadaljeval: "Ne vem, kaj naj rečem. Samozavestnega se počutim ob takšnih metih. Konec napada je bilo, zato sem moral vreči žogo na koš. Ni bilo pritiska. Rad imam takšne mete."

Dončićeva trojka, ki odmeva v svetu košarke

V zaključku so se domači poigrali s prvaki in s 108:93 slavili visoko zmago. S to so se utrdili na šestem mestu zahodne konference, ki prinaša neposredno uvrstitev v končnico, medtem ko bodo ekipe od sedmega do desetega mesta odigrale dodatne kvalifikacije.

"Energija. Nekaj lahkih odprtih metov smo zgrešili v prvem polčasu. V drugem smo se vrnili in dobro odigrali tudi v obrambi. Do konca rednega dela moramo igrati tako kot danes, z energijo. Vsaka tekma šteje," je še dejal Dončić, ki s soigralci za petimi Lakers zaostajal le še dve zmagi.

Miami brez Dragića skoraj zapravil prednost 24 točk

Z zmago proti Chicago Bulls je blizu temu mestu na vzhodu tudi Miami Heat Gorana Dragića. Slovenski košarkar zaradi težav s hrbtom in kolenom ni mogel pomagati soigralcem. V prvem polčasu je kazalo na gladko zmago moštva s Floride, ki je vodilo s kar 24 točkami razlike. A je v drugem sledil nepričakovan padec in domači so se približali na vsega tri točke zaostanka pri 84:87. V pravem trenutku so se gostje zbrali in v končnici opravili posel, ki jim je prinesel zmago.

Denver na krilih Porterja do zmage nad raketami

Ponoči je bil na delu tudi Denver Nuggets Vlatka Čančarja, ki je s 129:116 premagal Houston. Največ je k zmagi prispeval Michael Porter Jr., ki je dosegel 39 točk, kar je njegov rekord kariere. Slovenski košarkar je na parketu preživel štiri minute, v tem času pa prispeval dva skoka, zgrešil pa met za tri točke.

Liga NBA, 24. april

New York Knicks : Toronto Raptors 120:103
Randle 31, 10 sk., Barrett 25, 12 sk., Rose 19, 7 as.; VanVleet 27, 11 as., 5 sk., Anunoby 27, Siakam 26, 7 sk., 5 as.

Milwaukee Bucks : Philadelphia 76ers 132:94
Antetokounmpo 24, 14 sk., 7 as., Portis 17; Maxey in Milton 15

Indiana Pacers : Detroit Pistons 115:109
Brogdon 26, 8 sk., 4 as., LeVert 25, Sumner 23; Grant 25, Plumlee 17, 21 sk., 5 as.

Miami Heat : Chicago Bulls 106:101
Robinson 23, Nunn 22, Adebayo 20, 10 as., 6 sk., Butler 20, 8 as., 5 sk., 4 ukr. žoge, Goran Dragić zaradi težav s hrbtom ni igral; White 31, Vučević 26, 14 sk., 6 as.

New Orleans Pelicans : San Antonio Spurs 108:110
Williamson 33, 14 sk., Ingram in Ball 24; DeRozan 32, 8 as., 7 sk., White 22

Dallas Mavericks : Los Angeles Lakers 108:93
Powell 25, 9 sk., Finney-Smith 21, Luka Dončić 18 (met za 3 2/6, za 2 4/9, prosti meti 4/5) 8 sk., 13 as., 6 izg. žog v 39 min.; McLemore 20, Davis 17, Schröder 16, 10 as.

Utah Jazz : Minnesota Timberwolves 96:101
Bogdanović 30, Conley 18; Towns 24, 12 sk., Edwards 23, 9 sk., 4 as., 5 ukr. žog.

Denver Nuggets : Houston Rockets 129:116
Porter Jr. 39, Jokić 24, 8 sk. in 12 as., Dozier 23, 7 sk., Čančar dva skoka v štirih minutah; Wilson 25, 8 sk., Olynyk 21, 8 sk. in 11 as.

Lestvica:

Ne spreglejte