Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2024,
6.40

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

Joel Embiid Giannis Antetokounmpo NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 21. 1. 2024, 6.40

3 mesece, 1 teden

Liga NBA, 20. januar

Oklahoma je dobila veliki derbi, padec Luke Dončića na prestižni lestvici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Shai Gilgeous-Alexander | Shai Gilgeous-Alexander je za Oklahomo dosegel 33 točk. | Foto Guliverimage

Shai Gilgeous-Alexander je za Oklahomo dosegel 33 točk.

Foto: Guliverimage

V noči na nedeljo je bilo v ligi NBA odigranih osem tekem. Srečali sta se tudi ekipi Minnesota Timberwolves in Oklahoma City Thunder, vodilni ekipi zahodne konference. Na koncu so se veselili slednji. Začelo se je s sobotno matinejo v Detroitu, kjer so Milwaukee Bucks upravičili vlogo favorita in zmagali s 141:135. Njihov najboljši igralec Giannis Antetokounmpo je na lestvici kandidatov za prestižno priznanje MVP igralca sezone prehitel Luko Dončića in se povzdignil na četrto mesto.

Nikola Jokić
Sportal Jokić posvetil zmago preminulemu rojaku

V zahodni konferenci so ljubitelji košarke lahko videli pravo poslastico, potem ko je Oklahoma City Thunder v gosteh premagala Minnesoto Timberwolves z izidom 97:102.

Pri gostujoči ekipi je blestel Shai Gilgeous-Alexander. Ta je v zadnji četrtini dosegel 11 od  33 točk  in bil najbolj zaslužen mož za zmago svoje ekipe. Jaylin Williams je prispeval 20 točk, Chet Holmgren pa je prispeval 15 točk.

Predvsem je veliko vlogo odigrala odlična obramba Oklahome. V zadnji četrtini so ustavili domači košarkarje, saj so dosegli le 14 točk, met iz igre pa so imeli 3-13.

Anthony Edwards in Karl-Anthony Towns sta za Minnesoto prispevala po 19 točk, Naz Reid pa 18.

Embiid blesti še naprej

Aktualni najkoristnejši igralec lige NBA Joel Embiid je odigral svojo 20. zaporedno tekmo od sredine novembra z najmanj 30 točkami, dosegel je 33 in zbral 10 skokov za Philadelphio pri zmagi s 97:89 pri Charlott Hornets. Kamerunski zvezdnik je zadel 11 od 23 metov iz igre in 11 od 12 s črte prostih metov, dodal je pet podaj in tri blokirane mete za 76ers. Miles Bridges je bil najboljši pri sršenih s 25 točkami in 11 skoki.

Alen Brunson je dosegel rekordnih 38 točk, medtem ko je Julius Randle dodal trojni dvojček z 18 točkami, 16 skoki in 10 podajami, s čimer je gostitelje, New York Knicks, popeljal k zmagi proti Torontu s 126:100.

Victor Wembanyama | Foto: Guliverimage Victor Wembanyama Foto: Guliverimage

Mladi Francoz dosegel rekordnih 24 točk

Francoski zvezdniški novinec Victor Wembanyama je dosegel rekordnih 24 točk na tekmi, zbral osem skokov, blokiral šest metov in podal štirikrat, s čimer je moštvo San Antonio Spurs premagalo Washington s 131:127, v dvoboju drugega in tretjega najslabšega kluba lige NBA. Dvajsetletni francoski center, visok 2,24 m, je bil najboljši izbor na lanskem naboru lige NBA.

Turški center Alperen Sengun je dosegel zanj rekordnih 37 točk in 14 skokov, s čimer je Houston Rockets popeljal k zmagi na gostovanju pri Utahu s 127:126 po podaljšku.

Sengunova dva prosta meta v 20 sekundah pred koncem sta tekmo poslala v podaljšek pri 115:115, njegov met za tri točke pa je 52 sekund pred koncem podaljška poskrbela za 126:126.

Jabari Smith je Houston popeljal v vodstvo s prostim metom, Jordan Clarkson iz Utaha, ki je vodil "jazzerje" s 33 točkami, pa je pri zadnjem metu zgrešil in prinesel zmago Rockets.

Donovan Mitchell in rezervist Sam Merrill sta dosegla po 18 točk za vodstvo Cleveland Cavaliers nad Atlanto s 116:95.

DeMar DeRozan je dosegel 18 točk, Ayo Dosunmu pa jih je dodal 20 s klopi za zmago Chicaga nad Memphisom s 125:96.

Joel Embiid ostaja v vodstvu, Nikola Jokić pa na drugem mestu. | Foto: Guliverimage Joel Embiid ostaja v vodstvu, Nikola Jokić pa na drugem mestu. Foto: Guliverimage Kdo bo najkoristnejši košarkar lige?

Kateri košarkar v ligi NBA bo oklican za najkoristnejšega igralca lige? Na lestvici Kia MVP Ladder, ki je bila osvežena v petek, ostaja na prvem mestu center Philadelphie 76ers Joel Embiid. Kamerunec je prestižno priznanje osvojil že v prejšnji sezoni. Tudi v tej sezoni je najboljši strelec lige NBA (35,1 točke), na tekmo prispeva še 11,6 skoka in 6,1 asistence. O tem, kako pomemben je za svojo ekipo, priča podatek, kako imajo 76ers na tekmah, na katerih je nastopil, v tej sezoni razmerje zmag in porazov 23-6, brez njega pa zgolj 3-7.

Na drugem mestu ostaja Srb Nikola Jokić (Denver), ki je v noči na soboto v gosteh skupaj s soigralci, med katerimi še vedno ni poškodovanega Vlatka Čančarja, premagal vodilni Boston in zmago posvetil umrlemu rojaku Dejanu Milojeviću, tretji ostaja Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), na četrto mesto pa se je s petega povzpel prvi as Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo.

Luka Dončić je na lestvici kandidatov za priznanje MVP rednega dela sezone s četrtega padel na peto mesto. | Foto: Reuters Luka Dončić je na lestvici kandidatov za priznanje MVP rednega dela sezone s četrtega padel na peto mesto. Foto: Reuters

Slovenski velemojster Luka Dončić je tako izgubil eno mesto in zdrsnil na peto. Ljubljančan, ki bo čez dober mesec dni dopolnil 25 let, v tej sezoni na tekmo dosega 33,6 točke, 8,3 skoka in 9,2 asistence. Po težavah z gležnjem se je pred dnevi vrnil v zasedbo Jasona Kidda in zaigral na gostovanju pri LA Lakers, kjer je vknjižil 63. trojni dvojček (33 točk, 13 skokov in 10 asistenc) v karieri, a je Dallas ostal prekratek za 17 točk.

V noči na soboto bi moral Dallas gostovati v San Franciscu pri Golden Statu, a je bil dvoboj zaradi smrti Dejana Milojevića, srbskega stratega, ki je bil pomočnik trenerja Steva Kerra, prestavljen.

Dejan Milojević
Sportal Umrl je Dejan Milojević

Dončićev Dallas bo tako naslednjič na delu v ligi NBA v noči na torek, ko bo gostil vodilni Boston.

Liga NBA, 20. januar

Lestvica

Jalen Brunson
Sportal Zmagi vodilnih, Knicks slavili na krilih Brunsona
Luka Dončić
Sportal Številke ne lažejo, Dončić ostaja na prvem mestu
 
Ne spreglejte