Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
1.14

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

James Harden Jaylen Brown Joel Embiid Jayson Tatum Philadelphia 76ers Boston Celtics Liga NBA

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 1.14

11 mesecev, 3 tedne

Liga NBA, 14. maj

Sanjska predstava zvezdnika Bostona, ki je zrušil rekord lige NBA #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Boston Philadelphia Tatum | Jayson Tatum, ki so ga podobno kot Luko Dončića izbrali v idealno peterko rednega dela lige NBA, je v seriji končnice proti 76ers prihranil najboljše za konec. Ob metu iz igre 17/28 je na sedmi tekmi prispeval rekordnih 51 točk, 13 skokov, pet asistenc in dve ukradeni žogi. | Foto Reuters

Jayson Tatum, ki so ga podobno kot Luko Dončića izbrali v idealno peterko rednega dela lige NBA, je v seriji končnice proti 76ers prihranil najboljše za konec. Ob metu iz igre 17/28 je na sedmi tekmi prispeval rekordnih 51 točk, 13 skokov, pet asistenc in dve ukradeni žogi.

Foto: Reuters

Košarkarji Bostona so v odločilni sedmi tekmi nadigrali Philadelphio (112:88) in napredovali v finale vzhodne konference, kjer se bodo pomerili z Miamijem. Dvoboj v Bostonu je bil izenačen do začetka tretje četrtine (55:55), nato pa so gostitelji na krilih veličastne predstave Jaysona Tatuma, ki je s 51 točkami postavil nov strelski rekord lige NBA glede tekem v končnici, ušli 76ers. Pri poražencih sta razočarala Joel Embiid in James Harden. Skupaj sta ob skromnem metu iz igre dosegla le 24 točk.

Ja Morant Memphis Grizzlies
Sportal Suspendiran, ker je znova razkazoval orožje

Najmlajši trener lige NBA Joe Mazzulla je v krstni sezoni Boston popeljal med štiri najboljše klube. Boston Celtics so se še petič v zadnjih sedmih sezonah prebili do konferenčnega finala, Philadelphia 76ers pa so znova ostali pred vrati. Od leta 2001 in po izvrstnih predstavah Allena Iversona se v končnici lige NBA niso prebili dlje kot od drugega kroga.

Vrhunci sedme tekme med Bostonom in Philadelphie:

Letos je Philadelphia proti Bostonu vodila s 3:2 v zmagah, nato na šesti tekmi zapravila prednost domačega igrišča, v odločilnem sedmem dvoboju pa se sprva zelo dobro upirala Keltom. Po prvem polčasu, v katerem je večkrat vodila, je zaostajala le za tri točke. Čeprav ji je Jayson Tatum (25 točk v prvem polčasu) povzročal veliko težav in ni bilo košarkarja, ki bi ga znal ustaviti v obrambi, je bila Philadelphia blizu. Po trojki Tobiasa Harrisa, z 19 točkami tudi najboljšega strelca gostov, je bil rezultat v začetnem delu drugega polčasa izenačen na 55:55, nato pa je Boston prestavil v višje obrate, začel zadevati iz vseh položajev, prednjačil pa je kdo drug kot Tatum.

Gostje so bili v navijaškem kotlu TD Garden izgubljeni, MVP rednega dela sezone Joel Embiid je bil nemočen kot že dolgo ne, skupno je dosegel le 15 točk, iz igre zadel le pet od 18 metov, njegov zvezdniški soigralec James Harden pa je dvoboj končal pri zgolj devetih točkah (met iz igre 3/11), šestih skokih, sedmih asistencah, a tudi petih izgubljenih žogah. Nemoč Philadelphie je bila največja v tretji četrtini, ki so jo Celtics dobili s kar 33:10.

51 točk Jaysona Tatuma za nov rekord lige NBA:

Velikanske prednosti nato do konca srečanja niso več izpustili iz rok, Tatum pa je na veliko veselje navdušenega občinstva ob skandiranju "MVP, MVP" presegel mejo 50 točk. Ko je dobre tri minute pred koncem ob ogromni prednosti Bostona in stoječih ovacijah gledalcev zapuščal parket, je z 51 doseženimi točkami poskrbel za nov rekord lige NBA. Toliko točk na sedmi tekmi končnice lige NBA, ki velja za pravcate košarkarske poslastice, saj je prisoten ogromen vložek, tekmeca pa nimata več popravnega izpita, ni dosegel še nihče v zgodovini tekmovanja.

Monty Williams
Sportal Lani izbran za najboljšega trenerja, letos so mu pokazali vrata

Zanimivo je, da se v tej sezoni v tej statistični rubriki že drugič piše zgodovina. Pred dvema tednoma je namreč Stephen Curry na sedmi tekmi proti Sacramentu v vročem strelskem večeru dosegel okroglih 50 točk in postavil nov rekord. Ni trajal dolgo, Tatum je njegov podvig še izboljšal, po dvoboju pa iz vrst poražencev prejemal čestitke za sanjsko predstavo, ki jo bo skušal pokazati tudi v konferenčnem finalu.

Joel Embiid je čestital Jaysonu Tatumu za nepozabno predstavo na sedmi tekmi, | Foto: Reuters Joel Embiid je čestital Jaysonu Tatumu za nepozabno predstavo na sedmi tekmi, Foto: Reuters

V boju za veliki finale lige NBA se bo pomeril z Miamijem, v zadnjih letih že skoraj tradicionalnim tekmecem v konferenčnem finalu, saj se bosta v tem delu tekmovanja pomerila že tretjič od leta 2020. Na papirju je favorit Boston, ki je v končnico vstopil kot drugi nosilec vzhodne konference. Miami je šele osmi nosilec, na poti do konferenčnega finala pa je izločil tudi Milwaukee, najboljšo ekipo rednega dela, za katero nastopa tudi Goran Dragić.

Jayson Tatum, ki so ga podobno kot Luko Dončića izbrali v idealno peterko rednega dela lige NBA, je tako v seriji končnice proti 76ers prihranil najboljše za konec. Prispeval je 51 točk, 13 skokov, pet asistenc in dve ukradeni žogi. V napadu je bil razigran tudi njegov zvezdniški soigralec Jaylen Brown, ki je dosegel 25 točk, po udarcu s komolcem, ki ga je prejel od Hardna, pa ni več nosil posebne varnostne maske za obraz.

Tatum prvi po Dončiću

Jayson Tatum je postal šele šesti igralec po letu 1997, ki je na sedmi tekmi končnice lige NBA v prvem polčasu dosegel vsaj 25 točk. Zadnji pred njim, ki mu je to uspelo, je bil slovenski as Luka Dončić. Leta 2021 je proti LA Clippers v prvem polčasu dosegel kar 29 točk.

Zanimivo je, da je 25-letni Tatum na šesti tekmi proti Philadelphii od uvodnih 15 metov iz igre zadel le enega, nato pa eksplodiral v zadnji četrtini. Na sedmi tekmi je bil vroč že od samega začetka, za tri točke pa na primer metal izvrstnih 6/10. Z Bostonom je lani v velikem finalu ostal praznih rok proti Golden Statu, bi lahko šel letos do konca?

Trener 76ers Doc Rivers je odigral že 16. sedmo tekmo v končnici lige NBA. To je bil njegov jubilejni deseti poraz. Toliko jih na tovrstnih tekmah ni doživel nihče izmed trenerjev, najbližji zasledovalci na večni lestvici so jih izgubili pet. | Foto: Reuters Trener 76ers Doc Rivers je odigral že 16. sedmo tekmo v končnici lige NBA. To je bil njegov jubilejni deseti poraz. Toliko jih na tovrstnih tekmah ni doživel nihče izmed trenerjev, najbližji zasledovalci na večni lestvici so jih izgubili pet. Foto: Reuters

V ligi NBA ostajajo v igri za prvaka le še štirje klubi. V vzhodni konferenci se bosta v finalu udarila Boston in Miami, v zahodni konferenci pa Denver Nuggets, pri katerih se dokazuje tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, in Los Angeles Lakers.

Liga NBA, 15. maj:

Liga NBA, 2. krog končnice:

Zahod:
Denver Nuggets (1) – Phoenix Suns (4) /4:2/
Golden State Warriors (6) – Los Angeles Lakers (7) /2:4/ 

Vzhod:
New York Knicks (5) – Miami Heat (8) /2:4/ 
Boston Celtics (2) – Philadelphia 76ers (3) /4:3/ 

//Izid v zmagah, igralo se je na štiri po sistemu 2-2-1-1-1.

Denver Nuggets Vlatko Čančar
Sportal Veliko veselje za Čančarja in Denver, Boston ostal med živimi
LeBron James
Sportal LeBron in Lakersi izločili branilce naslova #video
Ne spreglejte