Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
4.40

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,99

Natisni članek

LeBron James Los Angeles Lakers Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA Dallas Mavericks

Sreda, 13. 12. 2023, 4.40

4 mesece, 2 tedna

LIGA NBA, 12. DECEMBER

Dončić ni bil prizanesljiv do vzornika, začaral je novopečene pokalne prvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,99
Luka Dončić LeBron James | Luka Dončić je z Dallas Mavericks prišel do četrte zaporedne zmage. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallas Mavericks prišel do četrte zaporedne zmage.

Foto: Reuters

Čeprav je bilo nekaj negotovosti glede nastopa Luke Dončića, ki je čutil bolečine v predelu hrbta, je slovenski košarkarski superzvezdnik stisnil zobe in popeljal Dallas Mavericks do zmage proti novopečenim pokalnim prvakom lige NBA Los Angeles Lakers. Vsega dve točki je na koncu ločilo moštvi (127:125), Dončić pa je za uspeh proti vzorniku LeBronu Jamesu prispeval 33 točk, izjemnih 17 asistenc in šest skokov. Zanj je to že osmi zaporedni obračun, na katerem je presegel mejo 30 točk, povrhu vsega pa tretji zaporedni, na katerem je igral več kot 40 minut.

Manj kot 24 ur po zmagi nad Memphis Grizzlies je košarkarje Dallas Mavericks čakala nova preizkušnja. Zasedba Jasona Kidda je v razprodani American Airlines Areni (20.377 gledalcev) gostila novopečene pokalne prvake lige NBA Los Angeles Lakers, nastop Luke Dončića pa je bil celo pod vprašajem.

Takoj po velikem zmagoslavju je namreč na novinarski konferenci dal vedeti, da po grdem padcu čuti bolečine v hrbtu. "Morda ne bom igral," je dal vedeti. Čeprav je proti Grizlijem na parketu prebil 44 minut, je stisnil zobe proti Lakers. Nasproti je vendarle stal njegov vzornik LeBron James, povrhu vsega pa ima Dallas številne težave s poškodbami, saj glavni trener tudi tokrat ni mogel računati na Kyrieja Irvinga, Derricka Jonesa Jr., Josha Greena in Maxija Kleberja. A sreča ni bila na njihovi strani tudi proti Kalifornijcem, saj si je po 12 minutah igre zvil levi gleženj še Seth Curry, ki je ob odsotnosti številnih košarkarjev začel v prvi peterki.

Vrhunci igre Luke Dončića

Dobrodošlo je bilo, da se je na igrišče vrnil Grant Williams, ki je okreval po poškodbi, in prav tako, da je tako kot Luka zobe stisnil Tim Hardaway jr., ki je zadnjo tekmo izpustil zaradi bolečin v hrbtu. Skupaj s slovenskim košarkarskim čarovnikom je prav omenjena trojica in še v zadnjem obdobju izjemno razpoloženi Dante Exum razorožila goste.

Dončić je dvoboj končal pri 33 točkah in 17 asistencah (na parketu je prebil 43 minut – met za 3 3/10, za 2 9/18, prosti meti 6/6), Hardaway jr. je prišel s klopi in se pohvalil z rekordom sezone, potem ko je dosegel 32 točk (trojke 5/10), Exum je v skupno malho prispeval 26 točk – od tega je zadel sedem od devetih trojk in blestel v zadnji četrtini –, Williams pa se je zaustavil pri 19 točkah.

Dallas imel že prednost 15 točk

Oslabljeni Mavericks so na koncu prišli do četrte zaporedne zmage, kar pomeni, da se lahko zdaj pohvalijo s 14 zmagami in osmimi porazi, s to bero pa so se povzpeli na tretje mesto zahodne konference.

Vrhunci igre med Dallas Mavericks in Los Angeles Lakers

A je bilo pred začetkom dvoboja ogromno vprašajev tudi v vrstah pokalnih prvakov. Osrednji zvezdnik James je imel težave zaradi udarnine v levo mečno mišico, Anthony Davis je čutil bolečine v kolku. Oba sta stopila na parket American Airlines Arene in bila tudi največji neznanki. Zadnji je bil s 37 točkami celo najboljši strelec dvoboja, James pa je tekmo tako kot Luka končal pri 33 točkah – ob tem je v statistiko vpisal še devet asistenc in osem skokov.

Skozi večji del dvoboja so imeli Dončić in soigralci nadzor nad dogodki. Gostje so v prvem polčasu vodili le v prvi četrtini pri 8:7, sicer pa so vselej gledali tekmecu v hrbet. Ob koncu prve četrtine je bil njihov zaostanek po šestih zaporednih točkah Hardawayja jr. osem točk (34:26). Zadnji je takoj po vstopu v drugih 12 minut z novo trojko popeljal Dallas do dvomestne prednosti pri 37:26, nakar sta James in Davis vrnila Lakers v igro z delnim izidiom 12:3.

A je imel na drugi strani odgovor tudi Dončić, ki je slabih pet minut pred koncem polčasa povlekel voz Mavericks do najvišje prednosti na tekmi, ko je na semaforju pisalo 56:41. Enaka razlika je bila še pri 68:53, zadnjo besedo v prvem polčasu pa je imel James, ki je znižal na 61:71. Hardaway jr. (20), Dončić (18) in Williams (13) so dosegli 51 točk v prvem delu in bili najbolj razpoloženi v vrstah Dallasa.

Exum blestel s trojkami in pokopal Lakers

Tudi po krajšem počitku je bilo videti, da imajo domači vajeti v svojih rokah, a je sledilo nekaj slabših minut in gostje so se sprva pri 85:88 vrnili v igro za zmago, povsem ob koncu tretje četrtine pa je Davis s trojko poskrbel celo za drugo vodstvo na tekmi (95:93).

Takrat se je soj žarometov usmeril v Exuma, ki je po dveh Lukovih podajah zadel trojki in spet nagnil tehtnico na stran Teksašanov (97:96). Omenjena igralca sta ponovila scenarij sredi zadnjega dela igre. Takrat je Dallasu uspelo pobegniti na +6 (116:110), Avstralec pa je nekaj trenutkov pozneje zadel še polaganje za 118:111.

Ko je dobri dve minuti pred koncem svoji novi točki dodal še Dončić, so imeli domači varno prednost šestih točk (124:118). In kdo je dokončno zapečatil usodo pokalnih prvakov? Exum s svojo sedmo trojko 52 sekund do izteka rednega igralnega časa (127:121). Zadnjo besedo na tekmi je želel imeti zvezdnik James, ki je s trojko omilil poraz na 125:127.

Po dveh težkih večerih bo imel Dončić dva dni "prosta", nakar bo v noči na petek v domači dvorani skupaj s soigralci gostil najboljše moštvo zahodne konference Minnesoto Timberwolves.

Liga NBA, 12. december

Lestvica

Preberite še:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Razigrani Dončić, ki se ne ustavlja, že pred tekmo izvedel dobro novico

 

Ne spreglejte