Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 3. 2021,
3.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA

Torek, 2. 3. 2021, 3.00

3 leta, 1 mesec

LIGA NBA, 1. MAREC

Dončić je tekmecem ukradel čarovnijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Luka Dončić | Luka Dončić je bil znova v območju +30 točk. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je bil znova v območju +30 točk.

Foto: Guliver Image

Tekmecu je čarovnijo prepustil le v imenu. Na parketu jo je vzel v svoje roke. Raznovrstni ljubljanski košarkarski zvezdnik Luka Dončić (33 točk, 10 skokov, 9 asistenc) je namreč z všečno predstavo na gostovanju pri Orlando Magic dobil balkanski obračun s črnogorskim tekmecem Nikolo Vučevićem (29 točk, 15 skokov) ter Dallas Mavericks popeljal do druge zaporedne zmage in skupno 17. v sezoni (130:124).

Le ena asistenca je Luko Dončića ob vrnitvi v Orlando, kjer je v "mehurčku" preživel zajeten del preteklega leta, ločila od novega trojnega dvojčka. A je kljub zgrešenim metom soigralcev z izdelanih položajev po svojih podajah ni pretirano pogrešal ali objokoval. Bolj vesel je bil druge zaporedne zmage v gosteh in skupno devete na zadnjih enajstih tekmah. Zadovoljen je bil lahko tudi z ekipno predstavo in seveda svojim prispevkom. Ob zanj nadpovprečni strelski natančnosti je v slabih 37 minutah in pol dosegel 33 točk (met za 2 točki 7:12, za tri točke 5:10, prosti meti 4:6). Prav ob zvoku sirene je vknjižil deseti skok. Dodal pa je še devet asistenc.

"Igrali smo odlično ekipno košarko in vedno sem zadovoljen, ko tako igramo," je po tekmi povedal Dončić.

Zdaj že 22-letni Ljubljančan je znova postregel z igrivo predstavo, v kateri je v napadu stavil na dva pola. Po eni strani je tekmeca spravljal v obup z meti za tri točke, hkrati pa se je s fizično močjo in dolgimi koraki zlahka prebijal tik pod obroč. Na roko mu je šla tudi razpoloženost spremljevalnega orkestra, ki ga je večkrat razporedil za črto za tri točke, kjer je krožila žoga.

LD 77 je dobil balkanski dvoboj. | Foto: AP / Guliverimage LD 77 je dobil balkanski dvoboj. Foto: AP / Guliverimage Poleg Dončića, ki je bil znova prvi strelec, skakalec in asistent Dallasa, se je tokrat v vlogi učinkovitega aduta s klopi predstavil Jalen Brunson (25 točk), nepredvidljivi Kristaps Porzingis pa se je podpisal pod dvojnega dvojčka (17 točk, 10 skokov). Podobno velja za Orlandovega Nikolo Vučevića (29 točk, 14 skokov), le da je bilo njegovo zadovoljstvo precej manjše.

Sicer pa je bila zasedba Orlanda na vodilni strani le na prehodu med prvo in drugo četrtino. Največ s sedmimi točkami naskoka (28:21). Dallas je imel ob močnejšem skoku, boljšem odstotku zadetih metov in širši paleti strelcev večinoma tekmo pod nadzorom. A ker se je prednost do začetka zadnje četrtine le redko dvignila nad dvomestno število točk, je domača zasedba, ki jo vodi Steve Clifford, le upala na preobrat. Predvsem ob všečni predstavi evropskega dvojca s Floride Evan Fournier - Nikola Vučević. Še bolj uspešni pa so bili Evropejci v Dallasovih dresih. Maxi Kleber, Dončić in Porzingis so namreč skupaj dosegli 63 točk. Del tudi ob udarnem teksaškem vstopu v zadnjo četrtino.

In ko je Luka na polovici tega dela tekme najprej zaključil s polaganjem in v naslednjem napadu atraktivno žogo prepustil Dorianu Finneyju-Smithu, se je pri rezultatu 120:102 zdelo, da je domači odpor strt. Pa ni bil povsem. Delni rezultat 11:1 je še nekoliko začinil tekmo. Vse do trenutka, ko je žogo znova vzel Dončić, se ob menjavi zazrl v tekmečeve oči, naredil velik korak nazaj ter minuto in pol pred koncem zadel za tri točke (126:115). Časa za ponoven floridski lov je bilo nato premalo, pa čeprav se je na koncu prednost gostov stopila na vsega šest točk.

Druga zaporedna zmaga v gosteh | Foto: AP / Guliverimage Druga zaporedna zmaga v gosteh Foto: AP / Guliverimage

Ob vstopu v drugo polovico rednega dela je Dončićeva druščina s sedemnajsto zmago na 33. tekmi znova prestopila prag 50-odstotne uspešnosti. Vseeno še zaostaja za mesti, ki vodijo neposredno v končnico. V tem tednu košarkarje Dallas Mavericks v noči na četrtek čaka še obračun z Oklahomo City Thunder, nato pa se bo Dončić drugo leto zapored predstavil na tekmi zvezd. V nedeljo bo ekshibicijski vrhunec sezone gostila Atlanta. Redni del lige pa se bo za slovenskega zvezdnika nato nadaljeval prihodnji četrtek s tekmo proti San Antonio Spurs.

Liga NBA, 1. marec:

Orlando Magic : Dallas Mavericks 124:130
Vučević 29 (15 skokov), Fournier 26; Dončić 33 točk (10 skokov, 9 asistenc), Porzingis 17

Philadelphia 76ers : Indiana Pacers 130:114
Milton 26, Embiid 24: Brogdon 20, Summer 18

Chicago Bulls : Denver Nuggets 112:118
LaVine 23, White 20, 10 sk.; Jokić 39, 14 sk.

New Orleans Pelicans : Utah Jazz 129:124
Williamson 26, 10 sk., Ingram 26; Bogdanović 31, Gobert 22

San Antonio Spurs : Brooklyn Nets 113:124
DeRozan 22, Murray 19; Harden 30, 14 sk., 15 asis., Irving 27

Houston Rockets : Cleveland Cavaliers 90:101
Wall 32, Oladipo 20, Sexton 39, Garland 14

Portland Trail Blazers : Charlotte Hornets 123:111
Anthony 29, Lillard 23, 10 asis; Ball 30, Rozier 20

Lestvica:

Preberite še:

 

Dallas Luka Dončić
Sportal Slavljenec Luka Dončić navdušil, konec vročega niza Brooklyna #video

 

Ne spreglejte