Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
19.52

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Cibona FMP KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija ABA liga ABA

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 19.52

5 mesecev, 2 tedna

LIGA ABA, 7. KROG

Krka izgubila tudi proti Ciboni, Cedevita Olimpija našla recept za prvo zmago v gosteh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Cedevita Olimpija : FMP | Jaka Blažič je bil prvi strelec Cedevite Olimpije. | Foto Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Jaka Blažič je bil prvi strelec Cedevite Olimpije.

Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Košarkarji Cedevite Olimpije so v ligi ABA prišli še do tretje zaporedne zmage. Zmaji, ki jih je po zdravstvenih težavah znova vodil Simone Pianigiani, so v Železniku s 96:84 ugnali FMP in se podpisali pod peto regionalno zmago v sezoni, skupno pa prvo letošnjo v gosteh. Partizan je v nedeljo izgubil spopad z Igokeo. Drugi slovenski predstavnik Krka pa je v ponedeljek na domačem parketu izgubila obračun s hrvaško Cibono (54:72). Za presenečenje kroga je poskrbela Igokea, ki je z 91:89 ugnala Partizan.

Reyer Venezia Cedevita Olimpija Amadou Sow
Sportal Cedevita Olimpija vodila skoraj vso tekmo, na koncu pa zakockala prednost in izgubila

Cedevita Olimpija je v sedmem krogu lige ABA prišla do pete zmage. Ljubljanska ekipa je do zdaj morala priznati premoč Crveni zvezdi in Igokei, bila pa je boljša od Borca, Studentskega centra, Splita, Mege in danes še od FMP. Ta je na svoji sedmi tekmi četrtič izgubil.

Člansko zasedbo Cedevite Olimpije je tokrat na klopi znova vodil glavni trener Simone Pianigiani. Italijanski strokovnjak, ki je mesto glavnega trenerja ljubljanskih zmajev zasedel letošnje poletje, se je v polni pogon vrnil po malo več kot dvotedenski odsotnosti zaradi zdravstvenih težav. Obračun v Železniku so nekoliko podjetneje odprli domači košarkarji, a je Cedevita Olimpija ob zaostanku s 7:12 nanizala devet zaporednih točk in prešla v vodstvo. Ljubljanska ekipa je bila spredaj tudi po koncu prvih desetih minut, ki so jih varovanci Simoneja Pianigianija dobili s 26:25. Ljubljančani so v drugih desetih minutah dali v prestavo višje, od rezultata 30:30 so v štirih minutah z delnim izidom 17:2 hitro prešli do visokega vodstva s 47:32. Zmaji, ki so največ vodili s +19, so drugo četrtino dobili z izidom 32:17 in se na glavni odmor podali s prednostjo 58:42.

Karlo Matković je dosegel 19 točk. | Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija Karlo Matković je dosegel 19 točk. Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

Jaka Blažič je v prvem polčasu dosegel 14 točk, Karlo Matković pa 11. Klemen Prepelič je že v prvih 20 minutah ob sedmih točkah podelil še devet asistenc.

Padec, ki ni bil usoden

A sledil je padec v igri Cedevite Olimpije, FMP je v uvodnih minutah tretje četrtine stopil prednost in se po slabih štirih minutah igre po košu Marka Pavićevića približal le na štiri točke zaostanka (58:62). Ljubljanska ekipa kljub temu ni dovolila popolnega preobrata in slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine po dveh zadetih prostih metih Blažiča spet ušla na dvomestno razliko (73:63). Tudi v zadnjem delu se je FMP nekajkrat nevarno približal, dobrih pet minut pred koncem je prednost Olimpije znašala le še šest točk, a so gostje vedno znova našli odgovor na nalete domačih košarkarjev ter tekmo na koncu mirno pripeljali do zmage s 96:84.

Blažič je bil na koncu s 24 točkami in sedmimi skoki prvi strelec Ljubljančanov, Matković je 19 točkam dodal še devet skokov, D.J. Stewart jih je prispeval 16, Prepelič je srečanje končal z novim dvojnim dvojčkom (15 točk, 14 asistenc). Pavićević je za FMP dosegel 16 točk. Olimpija je v Železniku izvajala kar 29 prostih metov, od tega jih je unovčila 27, FMP na drugi strani jih je od 15 zadel devet. Ljubljanska ekipa pa je bila ob tem tudi izrazito boljša v skoku (44:26), so pa slovenski prvaki izgubili več žog (15:9).

"Zmaga je pomembna, a zame je bolj pomembno, da vidim naše igralce na delu. Vedeli smo, da bo proces dolg. Fantje so prikazali zelo dobro igro brez organizatorja igre. V prvem polčasu smo igrali odlično, ekipno in osredotočeno. V drugem delu tekme smo nato proti zelo dobri ekipi FMP-ja izgubili malo ritma, kar lahko pripišemo temu, da igralci igrajo izven svojih položajev, obenem pa se še vedno spoznavajo med seboj. Vesel sem za fante, saj trdo delajo. Dali smo vse od sebe, moramo biti ponosni na njih, tudi, če pride do poraza, kot je bilo v primeru v Benetkah, kjer smo zelo dobro igrali 35 minut. Vesel sem, da smo lahko dali več priložnosti za igro Roku Radoviću, kar je naš cilj v tej sezoni, tudi Karlo nadaljuje z dobrimi igrami, hkrati pa ga mučijo bolečine v hrbtu. Gregor Glas je v kritičnih trenutkih tekme ostal na parketu, in na ta način lahko napreduje. Več priložnosti bo dobil tudi Luka Ščuka. Ni bilo lahko, sploh po tem, ko se je FMP vrnil v igro, a uspeli smo zmagati, zato sem vesel za igralce," je po koncu dejal Pianigiani.

Krka je v Novem mestu izgubila spopad s Cibono. | Foto: Drago Perko/kosarka.si Krka je v Novem mestu izgubila spopad s Cibono. Foto: Drago Perko/kosarka.si

Krka še šestič praznih rok

Slabše je v sezono lige ABA vstopila Krka, ki je po uvodni zmagi nad FMP nanizala že šest zaporednih porazov. V ponedeljek se je v Novem mestu pomerila s Cibono, ki je bila do zdaj ravno tako neprepričljiva, a Zagrebčani so tokrat zmagali z 72:54.

Trener Krke Gašper Okorn je pred obračunom s Cibono poudaril, da je to tekma, ki jo enostavno morajo dobiti. Če so bili tri četrtine še zraven, pa so v zadnji četrtini Zagrebčani hitro prišli do zajetne prednosti, ki so jo ohranili do konca. Krka je tako doživela šesti zaporedni poraz in tako z eno zmago ostaja pri dnu lestvice. Cibona je zmagala drugič v sezoni.

Zagrebčani so bili v prvem polčasu ves čas v rahli prednosti, vodili so tudi za devet točk, vendar so domači znali ohranjati stik.

Naslednjih deset minut ni prineslo sprememb, so pa gosti ob koncu četrtine pobegnili za sedem točk. Cibona pa je nato pet minut pred koncem pobegnila za 10 točk, Ivan Majcunić pa je dobro minuto zatem s trojko še povečal prednost zagrebške ekipe.

Ko je isti igralec s prostima metoma dve minuti pred koncem povečal vodstvo na 67:51, je bil zmagovalec odločen, poroča STA.

Pri domačih je 16 točk Isaiah Cousins, pri gostih pa Domagoj Vuković.

Liga ABA, 7. krog

Petek, 11. november:
Borac : Studentski centar 87:76 (23:27, 46:47, 67:56)

Sobota, 11. november:
FMP : Cedevita Olimpija            84:96 (25:26, 42:58, 69:80)
Budućnost : Split                  72:58 (18:16, 37:35, 59:45)

Nedelja, 12. november:
Zadar : Crvena zvezda 74:81 (24:23, 43:45, 54;69)
Mornar : Mega 65:99 (16:23, 40:46, 46:69)
Partizan : Igokea 89:91 (12:18, 34:48, 57:76)

Ponedeljek, 13. november:
Krka : Cibona 54:72 (11:17, 28:34, 39:46)

Lestvica:
1. Budućnost               6 zmag -  1 poraz  
2. Crvena zvezda              6 - 1
3. Partizan                5 - 2
4. Igokea                     5 - 2
5. Cedevita Olimpija          5 - 2
6. Mega                       4 - 3
7. Studentski centar          4 - 3
8. Zadar                 3 - 4
9. Borac                      3 - 4
10. FMP                      3 - 4
11. Cibona                     2 - 5
12. Split                      1 - 6
13. Mornar                     1 - 6
14. Krka                       1 - 6

Ne spreglejte