Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
20.00

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

Gregor Glas Partizan Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija liga ABA ABA

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 20.00

1 leto, 4 mesece

LIGA ABA, 10. KROG

Podvig Cedevite Olimpije, v Stožicah padel evroligaški Partizan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Cedevita Olimpija : Partizan ABA liga Zoran Dragić Yogi Ferrell | Cedevita Olimpija je ugnala Partizan. | Foto Grega Valančič/Sportida

Cedevita Olimpija je ugnala Partizan.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so v desetem krogu lige ABA v Stožicah po dramatičnem razpletu s 77:74 ugnali Partizan, pri katerem v zasedbi ni bilo Gregorja Glasa. Cedevita Olimpija je tako dosegla svojo sedmo zmago v regionalni ligi in postala še druga ekipa po Crveni zvezdi, ki j je uspelo premagati Partizan, hkrati pa je bila to tudi četrta zaporedna ljubljanske ekipe v ligi ABA.

Željko Obradović Partizan
Sportal Nezadovoljni Srb po razočaranju v Ljubljani spregovoril o mladem Slovencu

Košarkarji Cedevite Olimpije so zabeležili četrto zaporedno zmago v ligi Aba in se z izkupičkom 7-2 ob tekmi manj povzpeli med prve tri ekipe regionalnega tekmovanja. Pred tri tisoč gledalci so v Stožicah po napetem boju premagali Partizan s 77:74. Za Beograjčane je to šele drugi poraz v sezoni in hkrati drugi v tem tednu. Sredi tedna so izgubili na mestnem evroligaškem obračunu s Crveno zvezdo.

Tekmo v Stožicah je bolje odprl Partizan, ki je hitro povedel s 5:0, a je sledil ekspresen odgovor gostiteljev, ki so dodali na plin in prešli v vodstvo. Zmaji so v prvi četrtini vodili z največ sedmimi točkami naskoka (17:10), ob koncu prve četrtine pa je ljubljanska ekipa vodila s 23:19. Ljubljančani so se v prvem delu zanašali predvsem na kolektivno igro, že v prvi četrtini so zbrali sedem asistenc, Partizan le eno. V Stožicah je prvič po poškodbi zaigral tudi Rok Radović.

Yogi Ferrell je bil z 18 točkami prvi strelec Olimpije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Yogi Ferrell je bil z 18 točkami prvi strelec Olimpije. Foto: Grega Valančič/Sportida Partizan je v drugo četrtino vstopil z delnim izidom 7:3, Jurica Golemac pa je pri izenačenju na 26:26 ukrepal z minuto odmora. Zatem so košarkarji Cedevite Olimpije ves čas držali majhno prednost vse do konca prvega polčasa, ko je 46 sekund pred glavnim odmorom trojko za vodstvo s 43:40 zadel Dante Exum. Po minuti odmora pa je bil na drugi strani z metom za tri natančen še Yogi Ferrell, ki je s tem postavil tudi izid prvega polčasa (43:43). Ferrell je bil v prvih 20 minutah z desetimi točkami (2/3 za 3) in petimi asistencami ob Zoranu Dragiću tudi prvi strelec domače ekipe, Amar Alibegović je dodal šest točk. Pri Partizanu sta prednjačila Exum s 17 in Ioannis Papapetrou s 14 točkami. 

Drama v končnici

Tudi v drugem polčasu sta ekipi bili zelo izenačen boj, ob koncu tretje četrtine je Cedevita Olimpija vodila za koš (63:61), kaj hitro pa je bilo potem jasno, da bo zelo izenačen obračun odločen ob koncu tekme.

Dobro minuto in pol pred koncem je Cedevita Olimpija po polaganju Ferrella povedla s 75:72, nato sta obe ekipi zapravili po en napad, 40 sekund pred koncem pa je Exum zadel en prosti met za znižanje zaostanka Partizana na 73:75. Ljubljanska ekipa je zatem znova zapravila priložnost za koš, 16 sekund pred koncem pa je imel Partizan na voljo napad za vodstvo ali vsaj izenačenje. Ko je že delovalo, da bodo košarkarji beograjskega kluba zapravili napad, pa je sodniška trojica prisodila osebno napako Omiću. Na črto prostih metov se je postavil Mathias Lessort, ki je bil enkrat uspešen. Enajst sekund pred koncem je domači strateg Golemac ob vodstvu za točko posegel po minuti odmora. Zmago Zmajev je z dvema zadetima prostima metoma potrdil Adams, Exum pa je v zadnjih sekundah na drugi strani zgrešil trojko za izenačenje, zmaga pa je tako ostala v Stožicah.

Cedevita Olimpija : Partizan, fofo Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 46

V ljubljanski zasedbi je bil na koncu z 18 točkami in osmimi asistencami najučinkovitejši Ferrell, Dragić je pristavil 13 točk, Alibegović 11, Omić pa je desetim točkam dodal osem skokov. Pri Partizanu sta bila razpoložena in dvomestna le Exum, ki je dosegel 24 točk (4/7 za 3) in Papapetrou s 17 točkami (3/5 za 3).

Cedevita Olimpija bo v 2022 odigrala še štiri tekme. V prihajajočem tednu jo v sredo doma čaka Brescia v evropskem pokalu in v soboto Studentski centar v Podgorici, 21. decembra sledi gostovanje v Franciji, 27. decembra pa v Stožice pride Mornar.

Liga ABA, 10. krog

Petek, 9. december:

Sobota, 10. december:

Nedelja, 11. december:

Ponedeljek, 12. december:

Lestvica:

1. Partizan 10 tekem - 18 točk
2. FMP  10 - 18
3. Crvena zvezda 9 - 17 
4. Cedevita Olimpija 9 - 16
5. Budućnost 10 - 16
6. Zadar 10 - 16
7. Igokea 10 - 15
8. SC Derby 10 - 14
9. Mornar 10 - 14
10. Split 10 - 13
11. Mega 10 - 13
12. Cibona 10 - 13
13. Borac 10 - 12
14. MZT 10 - 12

Amar Alibegović
Sportal Končno prva zmaga Cedevite Olimpije. In to kakšna!
Ne spreglejte