Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
5. 11. 2015,
1.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija Gašper Potočnik zmaga

Četrtek, 5. 11. 2015, 1.21

8 let

Košarkarjev Olimpije položaj pred tekmo ni vrgel iz tira: prišli do španskega skalpa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji Uniona Olimpije so priredili prijetno presenečenje, potem ko so na gostovanju oslabljeni preskočili favorizirani Bilbao Basket. Povrhu vsega so prekinili niz zaporednih porazov.

Pred dvobojem četrtega kroga EuroCupa so bistveno višje kotirale delnice ekipe Bilbao Basket kot Uniona Olimpije. Španci imajo bistveno bolj izkušeno moštvo in večji proračun, pri Ljubljančanih pa sta manjkala pomembna člana ekipe Sava Lešić in Gregor Hrovat.

Tudi rezultat 20:13 v prvi četrtini ni kazal, da se bo v baskovskem mestu zgodilo presenečenje, a se je. Izbranci Gašperja Potočnika so z veliko borbenosti in sproščenostjo, kar je prvi mož stroke od svojih košarkarjev pred dvobojem tudi želel, nasprotnika in približno šesttisočglavo množico navijačev spravljali v nejevoljo.

Olimpija je kmalu prevzela pobudo in večji del tekme vodila. V drugi četrtini je naskok znašal tudi osem točk (51:43), a se je domačim prek izkušenega Alexa Mumbruja vselej uspelo vrniti.

Čeprav so zeleno-beli na koncu prejeli 80 točk, so v obrambi igrali čvrsto in dobro omejili učinek prvega strelca, Latvijca Dairisa Bertansa, ki se je zaustavil pri le šestih točkah.

Olimpija je imela v svojih vrstah dva pomembna moža, ki sta vlekla voz. Ameriški organizator igre Zack Wright je dvoboj končal pri 18 točkah, desetih skokih in petih podajah, nad njim pa je bilo storjenih osem prekrškov. Vse skupaj je znašalo za statistični indeks 36. Izjemno pomembne so bile tudi trojke kapetana Saša Zagorca, ki je bil s 17 točkami drugi strelec Olimpije.

S pomembnim skalpom prekinili niz zaporednih porazov, zdaj jih čaka slovenski derbi

Odlično predstavo je prav tako pokazal mladi Blaž Mesiček, ki je 2:38 pred koncem s samozavestnim prodorom in skupno deseto točko popeljal ekipo do prednosti šestih točk (76:70), a je Baskom uspelo izenačiti najprej pri 76:76 in nato še pri 79:79.

Wright in Blaž Mahkovic (11 točk) sta nato s hladnokrvnim izvajanjem prostih metov zabila še zadnji žebelj v krsto domačih igralcev in Olimpija je presenetljivo, a zasluženo dosegla pomembno zmago v EuroCupu (83:80). Po štirih krogih ima tako kot še štiri ekipe po dve zmagi in dva poraza, na prvem mestu pa je italijanski Trento z enim porazom, ki mu ga je zadal prav slovenski predstavnik.

"Čestitke igralcem za prikazano, predvsem zaradi položaja pred tekmo. Imeli smo težave s poškodbami in štirimi zaporednimi porazi. Igrali smo z izjemno kakovostnim nasprotnikom, in to na gostovanju, zato sem te zmage še toliko bolj vesel. Vesli me tudi, da so fantje verjeli v uspeh proti ekipi, kot je Bilbao," je trener Potočnik pohvalil igralce za dobro predstavo v Španiji.

S pomembnim španskim skalpom je Olimpija prekinila niz štirih zaporednih porazov, kar daje Ljubljančanom pred slovenskim derbijem v ligi ABA s Tajfunom dodatno samozavest. A še prej jih čaka naporna pot nazaj v glavno mesto Slovenije. Zaradi slabše letalske povezave se bodo vrnili šele v petek zvečer.

Ne spreglejte