Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 12. 2014,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miha Zupan Turčija film Jure Zdovc EuroBasket

Četrtek, 18. 12. 2014, 14.59

8 let

Košarkar Miha Zupan za poletje pripravlja nekaj posebnega

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski košarkar Miha Zupan z družino uživa v turškem mestu Usak, kjer so nastanjeni že drugo leto. Ob koncu sezone bo predstavil film, ki ga je snemal.

Pisalo se je leto 2009, ko je košarkar Miha Zupan zapustil Slovenijo. Za marsikoga se to ne zdi nič nenavadnega, vendar je bil to za gluhega posameznika velik zalogaj. Vse od takrat je v tujini, najbolje pa se počuti v Turčiji, kjer zdaj igra že tretjo sezono.

Usak predstavlja dom zanj in njegovo družino, v mestu, ki je približno tako veliko kot Ljubljana, pa se počuti odlično. "Za družino je mesto Usak pravšnje. Velja za družinsko mesto. Ni nam dolgčas. Obe hčerki imata tukaj prijatelje in hodita na rojstnodnevne zabave. Uživamo in zelo smo veseli, da smo lahko tukaj," je Zupan najprej spregovoril o okolju, kot največjo težavo pa navedel to, da mesto nima letališča, zato se morajo košarkarji peljati tudi po pet ur, da pridejo do Istanbula ali Izmirja, od koder imajo nato letalske povezave.

Njemu turščina tuja, hčerki jo govorita že tekoče

Obe hčeri tekoče govorita turški jezik, starejša hodi tudi v zasebno turško šolo, v kateri imajo dnevno po dve uri angleščine, njemu pa je turščina tuja: "Ker smo že toliko časa v Turčiji, obvladata turško. Jaz sem bolj slab. V ekipi je angleščina tista, s katero se sporazumevamo. Je pa zanimivo, da Turki zelo dobro poznajo govorico rok, zato je še toliko lažje."

Dobro se znajde tudi na parketu, saj ima v dresu Usaka dobro povprečje, letos pa dobiva tudi veliko priložnosti za igro. Njegov klub je v izjemno izenačenem turškem prvenstvu v spodnjem delu, vendar so razlike do tistih najboljših vsega dve zmagi.

"Zelo sem zadovoljen, da igram veliko. Igramo pa toplo-hladno tako v turškem prvenstvu kot v EuroChallengeu. V zadnjem krogu smo si zagotovili napredovanje. V Turčiji je tako, da smo premagovali velikane, proti na papirju slabšim pa izgubili. Morda nekatere ekipe podcenjujemo. Smo na meji, ki nas loči med končnico in izpadom v drugo ligo. Sezona je še dolga, pred nami pa pomembne tekme," pravi krilni center Usaka.

Leta 2015 premiera njegovega filma

Klub se bo v naslednjem krogu pomeril proti njegovemu nekdanjemu delodajalcu Türk Telekomu, nato pa pride na vrsto snidenje s slovensko delegacijo pri Gaziantepu, kjer ob trenerju Juretu Zdovcu igrata Domen Lorbek in Jaka Lakovič. Ta tekma bo zanj še posebej privlačna: "Zanimivo bo, saj se obeta slovenski obračun. Igral bom proti nekdanjemu trenerju in soigralcu. Zame bo ta tekma predstavljala poseben izziv. Tako za Juretovo kot za našo tekmo pa bo vložek velik."

O EuroBasketu 2015 ne razmišlja, saj bi rad v miru končal sezono: "Po svetovnem prvenstvu sem bil utrujen in se mi je sprva utrujenost malce poznala. Zdaj sem prišel v ritem, o EuroBasketu pa ne razmišljam. Osredotočen sem le na sezono."

Bo pa leto 2015 za Miho nekaj posebnega in pripravlja presenečenje. Pisali smo že o snemanju filma o življenju gluhih in težavah pri vklopu v življenje, ki ga živi večina. In kdaj bo ugledal luč sveta? "Film je v montaži. Mogoče bo čez nekaj mesecev vse narejeno, da nato pregledamo in odpravimo morebitne napake. Ob koncu moje tekmovalne sezone bo premiera. Upam, da bo tudi v kinu. Rad bi, da bi bili na premieri zbrani tako gluhi kot tisti, ki teh težav nimajo, in bi se med sabo pomešali. Da bi tudi preostali videli, kako živimo gluhi, kakšen je naš način življenja …" je odgovoril Zupan, ki pa bo prej skušal spisati še spodbudno zgodbo v dresu Usaka.

Ne spreglejte