Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
12.46

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Olimpia Milano Nikola Mirotić Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Alen Omić Luka Rupnik Barcelona Cory Higgins Košarkarska tržnica San Pablo Burgos Miha Lapornik

Nedelja, 6. 8. 2023, 12.46

8 mesecev, 3 tedne

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 31. julij-6. avgust

Rekordno podaljšanje pogodbe zvezdnika lige NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Anthony Davis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kaj se v tem tednu dogaja na košarkarski tržnici?

Anthony Davis bo pri Los Angeles Lakers ostal do leta 2028

Anthony Davis, zvezdnik košarkarske ekipe lige NBA Los Angeles Lakers, se je s klubom dogovoril za rekordno podaljšanje pogodbe, poročanje športnega portala ESPN povzema francoska tiskovna agencija AFP. Po novem bo v kalifornijski ekipi ostal do leta 2028 za 186 milijonov dolarjev.

Uradne potrditve sicer še ni, tudi na spletni strani lige so ob novici o podaljšanju kot vir navedli prav ESPN.

Ta poroča, da se je Davis s klubom dogovoril za najdaljše možno podaljšanje pogodbe za tri leta, tako da bo zdaj jezernikom ostal zvest do leta 2028. To zvestobo pa bodo Lakers plačali z rekordnim zneskom - skupno 186 milijonov dolarjev za tri leta je namreč vsota, ki pomeni največje oziroma finančno najmočnejše preračunano enoletno podaljšanje pogodbe (za 62 milijonov dolarjev) doslej v ligi NBA. Kot še dodaja portal, bo po informacijah košarkarjevega agenta Richa Paula skupna celotna vrednost pogodbe, vključno z dosedanjo, dosegla 270 milijonov dolarjev.

Davis - leta 2020 je s klubom osvojil svoj prvi naslov v NBA - je eden ključnih členov ekipe, ki se je v prejšnji sezoni prebila do finala zahodne konference, kjer jo je izločil poznejši prvak Denver. V prejšnji sezoni je 30-letni ameriški zvezdnik v povprečju dosegal po 25,9 točke, 12,5 skoka in 2,6 podaje na tekmo.

Miloš Glišić se je vrnil v Domžale

Košarkarji Helios Suns so od danes dalje močnejši za centra Miloša Glišića. Petindvajsetletni in 207 cm visoki košarkar je že pred dvema sezonama oblekel dres Domžalčanov, a se je zaradi težav s kolenom moral vrniti domov še pred začetkom sezone, je sporočil slovenski podprvak v sezoni 2022/23.

Srb je bil v minuli sezoni član Borca iz Čačka, pred tem pa beograjskega Partizana, Vršca, Dynamica in Metalca.

"Vesel sem, da postajam član ekipe, ki je v preteklih sezonah dosegala odlične rezultate. Prihajam v dobro organizirano sredino in skupaj bomo skušali znova loviti čim več zmag. Želim pomagati ekipi po najboljših močeh in se veselim skupnih izzivov," je ob prihodu v Domžale dejal Glišić.

Mirotić v Milano

Eden najbolj omenjenih košarkarjev na letošnji poletni tržnici je zagotovo Nikola Mirotić, ki je po koncu sezone zapustil vrste Barcelone. Čeprav 32-letnega košarkarja s klubom iz Katalonije veže še dvoletna pogodba, pa so se pri Barceloni pred začetkom nove sezone odločili za finančni rez, posledično pa je klub zapustilo nekaj nosilcev igre, med njimi tudi Mirotić, ki je želel ostati v Barceloni, a zanj niso imeli posluha. Po odhodu iz Španije se je Mirotića povezovalo s številnimi evropskimi velikani, med drugim tudi s Partizanom, a je dogovor ob pritisku navijačev hitro padel v vodo. Zdaj je postalo tudi uradno jasno, da bo Mirotić kariero nadaljeval pri milanski Olimpii.

Nikola MIrotić je novi član milanske Olimpie. | Foto: AP / Guliverimage Nikola MIrotić je novi član milanske Olimpie. Foto: AP / Guliverimage

Mirotić je bil pred dvema sezona proglašen za MVP evrolige, v pravkar končanem tekmovanju pa je bil uvrščen v drugo najboljšo postavo tekmovanja, a mu je z Barcelono po odličnem rednem delu sezone znova spodletelo v zaključku tekmovanja. 

Omić zapušča Cedevito Olimpijo 

Članska ekipa Cedevite Olimpije bo v novo tekmovalno sezono 2023/24 vstopila brez Alena Omića, ki se je v Ljubljano vrnil konec novembra 2021 in v obdobju, ki ga je preživel pri Cedeviti Olimpiji med drugim osvojil dva naslova slovenskega državnega prvaka in bil v sezoni 2021/22 tudi izbran za najkoristnejšega igralca finalnega niza državnega prvenstva, so sporočili iz ljubljanskega kluba.

Omić se je četi Zmajev znova pridružil konec novembra 2021, dres ljubljanskega kluba pa je že nosil tudi med letoma 2012 in 2015, z Zmaji pa je takrat dvakrat osvojil naslov slovenskega superpokalnega in enkrat naslov slovenskega pokalnega prvaka. V dresu Cedevite Olimpije je Omić osvojil dva naslova slovenskega državnega prvaka, dva naslova slovenskega pokalnega prvaka in en naslov slovenskega superpokalnega prvaka.

V tekmovalni sezoni 2022/23 je Omić postavil številne osebne mejnike v karieri, obenem pa je v ligi ABA zaigral na 31 tekmah, v EuroCupu pa na 17 preizkušnjah. Na evropskem prizorišču je v povprečju beležil 10,8 točke, 8,9 skokov in 1,3 asistence, v regionalni ligi pa 11,3 točke, 8,7 skokov in 1,9 asistence.

Omić bo kariero nadaljeval na Kitajskem v ekipi Guangxi Weizhuang. 

Lapornik v Španijo

Slovenski košarkar Miha Lapornik, ki je bil uvrščen tudi na širši seznam slovenske izbrane vrste, a je priprave po odločitvi selektorja Sekulića medtem že zapustil, ima nov klub. Devetindvajsetletni Lapornik bo kariero nadaljeval pri ekipi San Pablo Burgos, ki nastopa v drugi španski ligi. 

Lapornik je kariero začel v Laškem, kjer je igral med letoma 2010 in 2015. Potem se je za eno sezono preselil v dres ljubljanske Olimpije, od tam pa ga je športna pot vodila na tuje. Igral je v Španiji (Bilbao Basket), Romuniji (Cluj), Litvi (Pieno Žvaigždes), nato pa tudi na Nizozemskem (Heroes Den Bosch) in na Madžarskem (DEAC). Leta 2018 je postal pokalni prvak Romunije z ekipo Cluja, lani pa je bil izbran tudi v prvo peterko nizozemske lige. Zatem je bil med drugim še član Zlatoroga, Krke in nazadnje ekipe Patrioti Levice. Za člansko slovensko izbrano vrsto je do zdaj zbral 18 uradnih nastopov.

Rupnik v Francijo

Nov klub pa ima še en občasni slovenski reprezentant Luka Rupnik. Ta bo kariero nadaljeval v Franciji pri ekipi Poitiers Basket 86, ki igra v drugi francoski ligi.

Rupnik je bil nazadnje del ekipe Burgosa, s katerim je sklenil sodelovanje novembra lani, pred tem pa je igral tudi v Turčiji pri Yalovaspor BK. Za tridesetletnega slovenskega košarkarja je Poitiers osmi klub v tujini, pred odhodom v Malo Azijo je med drugim igral tudi za špansko Lleido, Fuenlabrado in Zaragozo, belgijski Antwerpen in češki Nymburk. V Sloveniji je branil barve Slovana in Olimpije. 

Rupnik je za slovensko reprezentanco do zdaj zbral 46 uradnih nastopov, del izbrane vrste je bil tudi na lanskem Eurobasketu, letos pa ga selektor Aleksander Sekulić ni uvrstil na širši seznam reprezentance.

Cory Higgins | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cory Higgins Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Higgins po poti Mirotića

Iz Barcelone so sporočili, da so končali sodelovanje s Coryjem Higginsom. Štiriintridesetletni košarkar je imel pogodbo s španskim klubom do junija 2024, a so se v vodstvu katalonske ekipe odločili, da sodelovanje predčasno končajo, kot razlog pa so pri Barceloni navedli finančni načrt moštva in proračun, ki se bo za novo sezono precej skrčil. Za enako potezo so se Katalonci odločili že pri Nikoli Mirotiću.

Higgins je bil član Barcelone vse od leta 2023, v tem obdobju pa je med drugim dvakrat osvojil tudi naslov španskega prvaka. Pred tem je nosil dres moskovskega CSKA, s katerim je bil dvakrat prvak evrolige.

Preberite še:

slovenska košarkarska reprezentanca trening Luka Dončić
Sportal Tudi Dončić je samo človek #video
Grčija, Dimitrios Itoudis, Giannis Antetokounmpo
Sportal NBA-zvezdnika ne bo v Slovenijo, a ...
Justin Cobbs
Sportal Cedevita Olimpija sestavila ekipo, krepi se tudi Krka
Ne spreglejte