Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 7. 2023,
21.20

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Isaiah Cousins Justin Cobbs Panathinaikos Juancho Hernangomez Jairus Hamilton Shawn Jones Helios Suns Blaž Mahkovic Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Luka lapornik Boston Celtics Jaylen Brown Helios Domžale Urban Klavžar Niko Bačvić KK Krka Novo mesto Košarkarska tržnica

Nedelja, 30. 7. 2023, 21.20

9 mesecev

Košarkarska tržnica, 24. julij–30. julij

Cedevita Olimpija sestavila ekipo, krepi se tudi Krka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Justin Cobbs | Justin Cobbs bo oblekel dres Cedevite Olimpije. | Foto Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

Justin Cobbs bo oblekel dres Cedevite Olimpije.

Foto: Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer

Tudi v tem tednu spremljamo dogajanje na košarkarski tržnici. Najbolj udarna vest prihaja iz Bostona, kjer bo Jaylen Brown podpisal najbolj donosno pogodbo v zgodovini lige NBA. Še naprej ekipo sestavlja tudi Cedevita Olimpija. Krka je v nedeljo predstavila tretjo okrepitev.

Nikola Jokić
Sportal Hud udarec za Srbe

Cousins naslednji novinec pri Krki

"Isaiah Cousins se je izkazal v močni izraelski ligi, ne manjka mu izkušenj z igranjem v Evropi. Verjamem, da se bo v dresu Krke pokazal v pravi luči in s svojimi igrami pomagal k uresničitvi klubskih ciljev," je za spletno stran Krke dejal direktor Jure Balažić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BC Krka (@bckrka)

Isaiah Cousins je igral na univerzi v Oklahomi, leta 2016 ga je Sacramento izbral v drugem krogu nabora lige NBA. V sezoni 2016/17 se je kalil v ameriški razvojni ligi NBDL, sprva v ekipi Reno Bighorns, potem v ekipi Salt Lake City Stars. Leta 2018 je prišel v Evropo, kjer je naprej igral za francoski Cholet. Zatem je igral še v Izraelu (Hapoel Jeruzalem, Hapoel Gilboa Galil, Maccabi Rishon LeZion, Hapoel Haifa), Grčiji (Aris, Peristeri) in Estoniji (Kalev/Cramo). V zadnji sezoni je za Hapoel Haifo v povprečju dosegal po 15,2 točke, 3,5 skoka in 3,9 podaje na tekmo.

Američan je tretja poletna okrepitev Krke. Pred dnevi je z Novomeščani pogodbo podpisal tudi njegov rojak Jairus Hamilton, iz Helios Suns pa se je v Krko preselil Niko Bačvić.

Še ena okrepitev pri Cedeviti Olimpiji

Justin Cobbs je novi stari član Cedevite Olimpije, so sporočili iz ljubljanskega kluba. Novi, ker bo prvič v karieri nosil dres zasedbe iz Ljubljane, stari pa, ker je bil v sezoni 2018/19 že član zagrebške Cedevite. V Evropo se Cobbs vrača po tem, ko je eno sezono preživel v Tokiu, z ljubljanskim klubom pa je podpisal enoletno pogodbo.

V njegovi vitrini lahko najdemo naslov francoskega državnega prvaka iz leta 2018, dva naslova črnogorskega državnega prvaka (2021, 2022), tri naslove črnogorskega pokalnega prvaka (2020, 2021, 2022) in en naslov hrvaškega pokalnega prvaka (2019).

"Justin Cobbs je igralec, ki je v svoji karieri že pustil velik pečat v regionalni ligi, obenem pa ima izkušnje z igranjem v Evropskem pokalu. Je dokazan vodja na igrišču in izven parketa, pričakujemo pa, da bo takšen tudi pri nas in zelo veseli smo, da se nam je pridružil v Cedeviti Olimpiji. Cobbs, za katerega upam, da bo s svojimi izkušnjami, znanjem in kvaliteto, vodil ekipo k čim boljšim rezultatom, je tudi zadnja okrepitev tega poletja in z njim zaključujemo sestavo ekipe za novo sezono. Veselim se začetka nove sezone in zagotovo vsi skupaj komaj čakamo, da se začnejo priprave," je ob podpisu pogodbe povedal športni direktor Cedevite Olimpije, Vlado Ilievski.

"Pred začetkom nove sezone sem navdušen in komaj čakam, da spoznam navijače Cedevite Olimpije. Srečen sem, da se vračam v Evropski pokal in regionalno ligo. Pripravljen sem na nov izziv, in upam, da je pred nami zelo dobra sezona," je ob pridružitvi ljubljanski zasedbi povedal Justin Cobbs.

"Znova ni potrebno spregovoriti preveč besed o Justinu Cobbsu, ki je zelo dober in izkušen igralec, ki je stari znanec v regionalni košarki, med drugim je tudi nosil dres zagrebške Cedevite. Pozna Evropski pokal in regionalno ligo. Z Justinom smo zaključili sestavo naše ekipe. Imamo lepo mešanico igralcev, ki lahko vodijo ekipo s svojimi izkušnjami, ter igralcev, na katere računamo, da bodo napravili korak naprej v svoji karieri in se dokazali. Primarni cilj je bil seveda gradnja ekipe v okviru proračuna, ki ga imamo na voljo. Veseli smo, da na papirju seznam ekipe izgleda logičen. Imamo igralce, ki lahko igrajo več položajev, in to smo tudi ciljali. Komaj čakamo, da se zberemo in začnemo z delom," pa je ob dodatku Justina Cobbsa na seznam igralcev povedal strokovnjak na klopi Cedevite Olimpije, Simone Pianigiani.

Cobbs se je na evropskih parketih prvič preizkusil v dresu VEF Rige leta 2014, istega leta pa se je nato pridružil Fraport Skylinersom. Pot ga je nato vodila v Istanbul BB, Bayern Basketball, Gravelinerse, Le Mans, pred začetkom sezone 2018/19 pa se je pridružil zagrebški Cedeviti. V hrvaški prestolnici je ostal eno sezono, nato pa tri preživel v podgoriški Budućnosti VOLI, nazadnje pa smo ga lahko spremljali pri ekipi Alvark Tokyo. V sezoni 2022/23 je Cobbs na Japonskem za Alvark Tokyo zaigral na 47 tekmah, v povprečju pa dosegal 14,3 točke, 4,4 asistence in 2,0 skoke na tekmo.

Cobbs ima poleg ameriškega tudi črnogorsko državljanstvo, za Črno Goro pa je zaenkrat zaigral v kvalifikacijah za EuroBasket 2022 ter predkvalifikacijah in kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. V kvalifikacijah za SP 2023 je zaigral na štirih tekmah, v povprečju pa dosegal 18,3 točke, 5,0 asistenc in 2,8 skoke na tekmo.

Tudi Juancho Hernangomez se vrača v Evropo

Po Willyju Hernangomezu, ki je podpisal sodelovanje z Barcelono, se zdaj iz lige NBA v Evropo seli tudi njegov brat Juancho Hernangomez. Ta je podpisal sodelovanje s Panathinaikosom. Španski košarkar je z grško ekipo, kjer vlogo športnega direktorja opravlja Sani Bečirović, sklenil dvoletno pogodbo, v tem času pa bo zaslužil 4,5 milijona evrov. Za Panatihinaikos, ki ga bo novi sezoni vodil Ergin Ataman, je to že deseta okrepitev v poletnem prestopnem roku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Panathinaikos BC (@paobcgr)

27-letni Hernangomez, ki je bil ob bratu Willyju lani eden glavnih košarkarjev ob pohodu Španije do naslova evropskega prvenstva, je bil od februarja brez kluba, potem ko so se mu pri Toronto Raptors odpovedali. Pred tem je med drugim nosil tudi dres Utah Jazz, San Antonio Spurs , Boston Celtics, Minnesote Timberwolves in Denver Nuggets, ki so ga leta 2016 kot 15. izbrali na naboru, a se v ligi NBA ni naigral.

Že pred tem so med drugim grško ekipo okrepili Jerian GrantKostas Slukas, Mathias Lessort, Kostas Antetokounmpo, Dimitris Moraitis, Luca Vildoza in Konstantinos Mitoglu.

Lapornik se vrača v Slovenijo

Po trinajstih letih se v Šentjur vrača Luka Lapornik. 34-letni Lapornik je v dresu Šentjurja igral med leti 2007 in 2010, v pretekli sezoni pa bil član moštva Élan Chalon. S Šentjurjem je podpisal triletno pogodbo.

Cedevita Olimpija se krepi

Na igralnem položaju centra oziroma krilnega centra je članska ekipa Cedevite Olimpije močnejša za Shawna Jonesa. Jones, rojen v Združenih državah Amerike, ima od leta 2016 tudi potni list Kosova, s kosovsko reprezentanco pa je nastopal v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2019 in predkvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2023. Zadnjo sezono je končal pri izraelskem Hapoelu Haifi, v sezoni 2021/22 pa je nosil dres Splita. Z ljubljanskim kolektivom je Jones podpisal enoletno pogodbo.

"Shawn Jones je igralec, ki že vrsto igra v Evropi, obenem pa je v svoji karieri že uspešno sodeloval z našim glavnim trenerjem in upam, da bo enako tudi pri nas v Cedeviti Olimpiji. Jones je zelo koristen igralec, ki igra z veliko energije. Menim, da bo imel velik pomen predvsem za naše mlade igralce na igralnih položajih krilnega centra in centra, kjer jim bo tako na tekmah kot treningih pomagal, da postanejo nosilci naše ekipe," je ob podpisu pogodbe z Jonesom povedal športni direktor Cedevite Olimpije Vlado Ilievski.

Simone Pianigiani | Foto: Daniel Novakovič/STA Simone Pianigiani Foto: Daniel Novakovič/STA "Shawn Jones je vsestranski igralec, ki bo s svojimi spretnostmi in gibljivostjo zelo dober dodatek seznamu naših visokih igralcev, obenem pa verjamem, da se bo zelo dobro dopolnjeval s preostalimi igralci. Ima izkušnje z igranjem v Evropi in regionalni ligi, z njim pa sem sodeloval že v Jeruzalemu, zato ga poznam in vem, da je dober fant, ki rad trenira," je dejal glavni trener zmajev Simone Pianigiani.

"Navdušen in počaščen sem, da bom zaigral v dresu prestižnega kluba, ki ima dolgo tradicijo zmagovanja. V novi sezoni želimo nadaljevati to tradicijo. Komaj čakam, da se z ekipo zberemo, da znova vidim trenerja, spoznam soigralce in da se predstavimo navijačem. Veselim se vsakega dne v novi sezoni in prepričan sem, da je pred nami zelo lepo obdobju," je ob pridružitvi Cedeviti Olimpiji dejal Jones.

V košarkarski ligi prvakov je v dresu Sassarija, Holona in Anwila skupno zbral 26 nastopov, najboljšo statistiko pa je imel v sezoni 2019/20, ko je na desetih tekmah v povprečju dosegal 10,7 točke in 7,5 skoka na tekmo. V sezoni 2022/23 je na sedmih tekmah Fibinega evropskega pokala v povprečju dosegal 11,1 točko, 6,7 skoka in 0,6 asistence na tekmo, v izraelskem državnem prvenstvu pa na 14 tekmah 11,4 točke in 5,9 skoka na tekmo. V Ligi ABA je v sezoni 2021/22 za Split zaigral na osmih tekmah, v povprečju na parketu preživel 22,4 minute ter dosegal 10,5 točke in 5,0 skoka na tekmo.

Pred dnevi je z Olimpijo podpisal že Sean Armand. Navijači ugibajo, da v Ljubljano prihaja še en Američan, Justin Cobbs, ki ima tudi črnogorski potni list, je na Twitterju objavil emotikone v barvah Cedevite Olimpije. Gre za nekdanjega člana Budućnosti.

Mahkovic še naprej v Domžalah

Klub Helios Suns in Blaž Mahkovic sta se dogovorila za podaljšanje sodelovanja za vsaj prihodnji dve sezoni. Sezona 2023-2024 bo za Mahkovica že deveta v domžalskem dresu. 

Blaž Mahkovic ostaja član Helios Suns. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Blaž Mahkovic ostaja član Helios Suns. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Vesel sem podaljšanja sodelovanja s klubom, kjer sem preživel večji del kariere. Verjamem, da bomo znova sestavili všečno ekipo ter skupaj naredili vse, da ohranimo čim boljše rezultate in da bomo še naprej razveseljevali zveste domače navijače," je dejal Mahkovic, ki je v torek še igral v dresu slovenske reprezentance proti Kitajski, nato pa ga je selektor Aleksander Sekulić črtal s seznama.

"Dobro je, da Mahkovic ostaja v Domžalah, kjer je bil steber ekipe več sezon. Tudi v nadaljevanju od njega pričakujem veliko, saj bo imel ob sebi mlado ekipo z velikim potencialom, ki pa potrebuje tudi izkušnje, ki jih Blaž gotovo prinaša," je ob podpisu pogodbe misli strnil trener Helios Suns Damjan Novaković.

Brown novi rekorder

Nikola Jokić | Foto: AP / Guliverimage Nikola Jokić Foto: AP / Guliverimage Nikola Jokić ne bo več lastnik najbolj donosne pogodbe v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu. To bo zdaj 26-letni branilec Jaylen Brown, ki niti ni prvi zvezdnik Boston Celticsov (to je Jayson Tatum). Brown, ki je doslej dvakrat nastopil na tekmi zvezdnikov lige NBA, je v minuli sezoni v povprečju dosegal 26,6 točke, 6,9 skoka in 3,5 podaje. Pa si je izboril maksimalno mogočo pogodbo. V petih letih bo prejel 304 milijone ameriških dolarjev (približno 273 milijonov evrov). Znesek je za ESPN potrdil njegov agent Jason Glushon. Pri Celticsih bo tako ostal do konca sezone 2028/2029. Že v prvi sezoni nove pogodbe (2024/2025) bo prejel več kot 50 milijonov.

Jokić je ob zadnjem podaljšanju pogodbe z Denver Nuggets podpisal za pet sezon in 276 milijonov ameriških dolarjev. Dončićeva trenutna pogodba za pet let pa bo slovenskemu asu prinesla 200 milijonov. Tako visok znesek pri Brownu je mogoč zaradi povišanja zgornje meje dovoljene proračunske kapice in zvišanja prihodkov lige. Naslednje poletje bo do tako imenovanega supermax podaljšanja pogodbe upravičen njegov soigralec, že omenjeni Jayson Tatum.

Dve novi moči v Novem mestu

Niko Bačvić | Foto: Grega Valančič/Sportida Niko Bačvić Foto: Grega Valančič/Sportida V novi sezoni bo dres novomeške Krke nosil branilec, organizator igre 25-letni Niko Bačvić. Bačvić je med letoma 2013 in 2017 nosil dres Radenske Creativ Sobota, potem se je za eno sezono preselil v Slovenske Konjice. Dve leti (2018–2020) je bil član Mesarije Prunk Sežana, naslednji dve leti (2020–2022) pa Ilirije Ljubljana. V pretekli sezoni je nase vnovič opozoril v dresu Helios Suns, s katerimi je igral finale lige NKBM, pokala Spar in lige ABA 2. V regionalni ligi ABA 2 je odigral 16 tekem, v 25 minutah na srečanje je 11,9 točke dodal 2,8 skoka in 4,1 asistence ter 1,8 ukradene žoge. 

"Prihod v novomeško Krko pomeni zame korak, če ne kar dva naprej na moji košarkarski poti. Igranje v Krki prinaša nove izzive. Klubu želim pomagati s svojo bojevitostjo, odgovornostjo in z mirnostjo v ključnih trenutkih," je dejal Bačvić. "Niko Bačvić je igralec, ki napreduje iz sezone v sezono. Temu primerno pa prevzema tudi odgovornost in kaže svoj potencial. Nanj smo bili pozorni že v lanski sezoni, ko je bil član Heliosa. S svojim pristopom, znanjem, odločnostjo in energičnostjo si je prislužil priložnost v našem klubu. Verjamem, da bo upravičil naše zaupanje," pa je povedal direktor kluba Jure Balažič.

Naslednja nova moč novomeške zasedbe pa je 23-letni in 203 centimetre visoki ameriški krilni center Jairus Hamilton. "V novi sezoni želimo igrati tudi atraktivno košarko. K temu bo svoje prispeval ameriški košarkar Hamilton, ki se je s svojimi konstantnimi igrami izkazal v zadnjih petih sezonah v ameriški študentski ligi NCAA," je novinca predstavil Balažić.

Hamilton je v petih sezonah v univerzitetni konkurenci zbral 147 tekem, v zadnji sezoni 33, od tega jih je 32 začel v prvi peterki. V povprečju je dosegal po 9,3 točke, pet skokov in 1,3 asistence na tekmo. "Priložnost, da zaigram v Krki, mi zelo veliko pomeni, saj svojo mednarodno kariero začenjam v kakovostni ekipi, prav tako pa se zavedam, da nas čakajo zahtevni tekmeci v sezoni, ki je pred nami. Veselim se prihoda v Novo mesto," je dejal Hamilton.

Klavžar k španskemu drugoligašu

Urban Klavžar | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Urban Klavžar Foto: Vid Ponikvar/Sportida Mladi slovenski reprezentant Urban Klavžar, ki se trenutno mudi na pripravah slovenske izbrane vrste, bo tako kot v pretekli sezoni tudi v prihajajoči ostal v Španiji, vendar bo dres Murcie, kjer je igral kot posojeni košarkar Reala, nosil barve drugoligaške ekipe Grupo Alega Cantabria. Tudi tam pa bo 19-letni košarkar igral kot posojeni član madridskega Reala.

Preberite še:

Kyle Anderson
Sportal Ameriški košarkar lige NBA bo igral za Kitajsko
Ne spreglejte