SiolNET. Sportal Košarka
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"To, kar dela Fiba s svojimi vzvodi, je nekaj, česar v športu ne pomnimo"

1,23

termometer

Zadnji ukrep, ki so ga sprejeli na Košarkarski zvezi Slovenije - suspendirali bodo klube, ki bodo igrali v Eurocupu -, se je dotaknil le Uniona Olimpije. Ljubljančani so kot edini slovenski predstavnik izrazili željo po igranju v tem tekmovanju.

Mednarodna košarkarska organizacija FIBA Europe je s suspenzi pritisnila na tiste zveze, katerih klubi bodo v prihodnji sezoni nastopili v Eurocupu, ki je tako kot elitna evroliga pod okriljem ECA. Ker bi Fiba rada v svojo ligo prvakov, ki jo bo zagnala v prihodnjem tekmovalnem obdobju, privabila vsaj drugokategornike, se je lotila napada na 14 zvez in jim izrekla prepoved igranja na EuroBasketu 2017, nekaterim pa zagrozila tudi z nenastopanjem na olimpijskih igrah oziroma v dodatnih kvalifikacijah za Rio.

 

V torek so se vodilni na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) prek konferenčnega klica pogovorili z vodilnimi pri FIBA Europe. Pritisku so podlegli in se odločili, da bodo suspendirali tiste slovenske klube, ki bodo igrali v Eurocupu, prav tako pa ne podpirajo več takšne lige ABA, kakršna trenutno je.

 

"Takšen suspenz ni nepričakovan"

 

Od slovenskih klubov je le Olimpija izrazila željo po igranju v Eurocupu, zato bo le ona pod drobnogledom. Redne vstopnice si prek lige ABA ni zagotovila, saj je bila šele sedma, zato pa v Ljubljani tako kot že večkrat v preteklosti računajo na morebitno posebno povabilo.

 

Zupančič se čudi potezam FIBA Europe. Zupančič se čudi potezam FIBA Europe.

 

In kako v Ljubljani gledajo na ukrep, ki ga je sprejela KZS? "Naše stališče je že dalj časa jasno in ostaja nespremenjeno. Dogodki v košarki se dotikajo mej absurda. Tudi takšen suspenz ni nepričakovan. Pritisk na zveze, ki ga ustvarja Fiba s svojimi vzvodi, je nekaj, česar v športu ne pomnimo," odgovarja direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

 

Da KZS ne podpira več lige ABA, se mu zdi nelogično: "Regionalna liga je lani v podobnem času prestrukturirala poslovanje in izpolnila vse pogoje, ki nam jih je zadala prav Fiba, zato je odpoved priznanja te iste lige nenavadna."
 

 

"Verjamem, da bo odločitev za smernice klubov v ligi ABA v vsakem primeru enotna"

 

Ali bo Olimpija dobila "wild card" za Eurocup, še zdaleč ni znano, saj so se razmere v Evropi zaostrile, je pa FIBA Europe od nacionalnih zvez zahtevala, da klubi izpolnijo predregistracijski obrazec za njeno ligo prvakov. S tem želijo na krovni evropski košarkarski organizaciji ugotoviti, koliko klubom je njeno tekmovanje sploh interesantno, vodilnim na naši zvezi pa so spet ustno obljubili, da bo Slovenija morda le dobila neposredno mesto v ligi prvakov. Enkrat so nas žejne že peljali čez vodo …

 

Kje bodo košarkarji Uniona Olimpije igrali v prihodnji sezoni, še ni jasno. Kje bodo košarkarji Uniona Olimpije igrali v prihodnji sezoni, še ni jasno.

 

"Prezgodaj je za jasen odgovor. Zadeva je še sveža. Klubi, zveze, krovne organizacije se moramo med seboj slišati," je na vprašanji, na kakšni poti je Olimpija, da dobi "wild card" za Eurocupu, in ali bodo izpolnili Fibin obrazec za ligo prvakov, odgovoril Zupančič.

 

Ob vsem tem pa zeva še ena negotovost. Če se Olimpija tako kot še nekateri klubi iz regionalnega okolja odloči za nastop v Eurocupu, bi s tem samodejno izgubili mesto v državnem prvenstvu ter tako igrali v ligi ABA in v evropskem pokalu. Ali so v Ljubljani pripravljeni na to možnost? "Tudi na to moramo še počakati. Verjamem, da bo odločitev za smernice klubov v ligi ABA v vsakem primeru enotna," je še dejal direktor Olimpije.

 

Nekaj je zagotovo jasno, prihodnji tedni in meseci bodo ob parketu še zelo vroči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin