Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 9. 2013,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket Nebojša Joksimović

Petek, 20. 9. 2013, 7.53

8 let

Joksimović: Pripravljal sem se na Parkerja, a sem hvaležen, da sem tukaj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prav vsak košarkar, ki je bil del te reprezentance, je pripomogel, da se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo. Med njimi je tudi Nebojša Joksimović, ki je moral "častiti" po zmagi nad Srbijo.

Domače evropsko prvenstvo je bilo dodaten magnet za reprezentante, ki so se v letošnjem poletju znojili na treningih in nato na tekmah EuroBasketa. Pri vsej dvanajsterici je bila prisotna velika želja, da bi pred zvestim košarkarskim občinstvom prišli do zgodovinskega dosežka. Medalje. Pot je nato skrenila s te poti po porazu s Francijo v četrtfinalu, a so se že vsega 15 ur pozneje slovenski košarkarji zbrali in z zmago proti Srbiji zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji ter posledično tudi na evropskem prvenstvu v Ukrajini leta 2015.

"Zaslužili so si vsako našo zmago, vsako našo kapljico znoja"

"Pohvalil bi občinstvo, da nas je prišlo spodbujat v takšnem številu ob takšni uri. Navijači so bili enkratni. Zaslužili so si vsako našo zmago, vsako našo kapljico znoja … Še vedno ostaja grenak priokus po izgubljeni tekmi s Francijo. Proti Srbiji smo se nato zbrali in odigrali kot prava ekipa. Slovenija gre zasluženo na svetovno prvenstvo," je po četrtkovem uspehu nad Srbijo dejal Nebojša Joksimović, ki je po porazu s Francijo zaspal šele ob 3. uri zjutraj: "Po večerji smo ostali še v restavraciji v hotelu in se pogovarjali. Osebje hotela je bilo prijazno. Zjutraj smo imeli bujenje nekoliko pozneje. Na koncu smo se zbrali in v pravem trenutku vstali. Zavedali smo se dejstva, kaj nam pomeni ta zmaga. Ker smo se spraznili med prvenstvom, je bilo na meji nemogočega se tako hitro napolniti. Dobili smo energijo in stopili skupaj kot prava ekipa."

"Normalno, pripravljal sem se, kot da bom igral in pokrival Parkerja"

Čeprav je vsa košarkarska javnost pričakovala, da bo v četrtfinalu dobil priložnost pri pokrivanju zvezdnika Francije Tonyja Parkerja, je vstopil na parket šele zadnjih 43 sekund, ko je bila tekma že odločena. Joksimović je namreč v prejšnjih obračunih dokazal, da je odličen v obrambnih nalogah, kar je pohvalil tudi selektor Božidar Maljković. Najboljšega grškega košarkarja Vassilisa Spanoulisa je denimo odlično zaustavil na začetku tekme, ko si je Slovenija priigrala visoko prednost, nato pa ga je srbski strokovnjak posadil na klop. "Nisem vedel, da ne bom v rotaciji. Načrt se sestavi pred tekmo. Nisem si mislil, da ne bom igral, vendar spoštujem vsako odločitev – enako je v klubu kot v reprezentanci. Če bi jo dobil, bi dal vse od sebe, ni pa garancije, da bi ga lahko zaustavil. Normalno, pripravljal sem se, kot da bom igral in ga pokrival. Vendar so preostali dali vse od sebe, da bi ga zaustavili. Tisti večer je briljiral. Jaz sem že zelo hvaležen, da sem bil del te reprezentance in občutil to, kar se je dogajalo v Sloveniji. Z največjim ponosom sem igral v tej reprezentančni akciji. Največ žara sem imel v profesionalni karieri ravno letos poleti. Fantje so bili odlični. Za nič na svetu ne bi zamenjal tega," je povedal novi član Uniona Olimpije, ki se je s fanti po tekmi odpravil v Tivoli na horseburger, ravno on in Jure Balažič pa sta bila tista, ki sta morala za prve točke v reprezentanci soigralcem plačati nekoliko drugačno pojedino.

Ne spreglejte