Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 9. 2013,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Češka Slovenija EuroBasket

Torek, 3. 9. 2013, 15.52

8 let

Jan Vesely je hvaležen Sloveniji, a se ji ne bo priklanjal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za češkega košarkarja Jana Veselyja, ki ga slovenska publika dobro pozna, bo letošnje evropsko prvenstvo premierno. Spregovoril je o Slovanu, Sloveniji in tudi naši izbrani vrsti.

Profesionalna športna pot Jana Veselyja se je začela ravno v Sloveniji. Leta 2007 je prišel v Slovana in igral na Kodeljevem eno sezono. Zaradi talenta, ki ga ima v sebi, je bilo nekako pričakovati, da se bo zanj zagrela Olimpija, a je bil Partizan spretnejši. Kljub kratkemu obdobju, ki ga je preživel pri nas, ima Slovenijo zapisano z velikimi črkami: "Po Slovanu sem izvedel, da me želi imeti v svojih vrstah Duško Vujošević. Nisem okleval niti za hip. Prva izbira je bil Partizan. Slovenija in Srbija sta mi veliko dala. V teh štirih letih sem ogromno napredoval. Poznam veliko slovenskih košarkarjev. Z Zoranom Dragićem sva igrala skupaj pri Slovanu, kjer je bil trener Miro Alilović. Nasproti nama je stal Edo Murić. Mirza Begić je bil prav tako na Kodeljevem. Proti nekaterim reprezentantom sem igral v jadranski ligi in evroligi. Poznam igralce. V veliko zadovoljstvo mi je, da bo evropsko prvenstvo v Sloveniji, kjer sem bil tudi sam aktiven."

V zadnjih dveh sezonah se je Vesely preizkusil v ligi NBA. Washington ga je leta 2011 izbral v prvem krogu nabora kot šestega košarkarja, v krstni sezoni v povprečju dosegal 4,7 točke in 4,4 skoka na tekmo, v drugi pa se je njegova statistika prepolovila. "Prave priložnosti nisem dobil. Čakam jo in upam, da jo bom dočakal. V ligi NBA se igra drugačna košarka. Premaknili so me tudi na drugo igralno mesto. Nisem več krilo, ampak je moja vloga zdaj krilni center," se je ozrl proti pretekli sezoni 23-letni češki košarkar.

Veseli se že sredine prve tekme na evropskem prvenstvu, ko mu bo nasproti stala ravno gostiteljica Slovenija. Favoriti dvoboja so naši košarkarji, a Čehi kljub temu upajo na presenečenje. Čeprav je hvaležen naši državi, se ji jutri ne misli priklanjati, saj želijo tudi Čehi začeti evropsko prvenstvo z zmago. "Smo avtsajderji te skupine kakor tudi prvenstva. A če bomo osredotočeni, lahko koga presenetimo. Seveda si želimo napredovati v Ljubljano v drugi del, vendar ne moremo tega napovedovati. Zavedamo se, da bomo v sredo igrali proti tekmecu, ki je ob Španiji favorit naše skupine. Prav posebej se še nismo pripravljali nanj, saj smo osredotočeni na našo igro. Si pa želimo zmagati," je pred premiernim dvobojem na EuroBasketu dejal še član Washington Wizards.

Ne spreglejte