Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2022,
14.45

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Toronto Raptors Cleveland Cavaliers Draymond Green Klay Thompson Stephen Curry Steve Kerr Boston Celtics Golden State Warriors Liga NBA

Petek, 17. 6. 2022, 14.45

1 leto, 10 mesecev

Desetletje Golden State Warriorsov v NBA

Iz raja v pekel in nazaj, čustven vrtiljak Curryja in soigralcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

prvaki Golden State Curry | Šesti finale in četrti naslov prvaka za Warriorse v zadnjih osmih letih. | Foto Reuters

Šesti finale in četrti naslov prvaka za Warriorse v zadnjih osmih letih.

Foto: Reuters

Iz raja v pekel in spet nazaj v raj. Čustveni vrtiljak, pravi MVP Stephen Curry. Golden State Warriors so se dve leti po tem, ko so bili najslabša ekipa v ligi NBA, vrnili na šampionski prestol. "Vsak dan nosimo težko breme. Želimo uresničiti sanje."

Golden State
Sportal Konec je, liga NBA ima prvaka #video

Pet finalov in tri lovorike v petih letih

Golden State Warriors so med letoma 2014 in 2019 zgradili dinastijo, kot rečejo Američani. S Stephenom Curryjem in Klayem Thompsonom so imeli dva izjemna strelca, z Draymondom Greenom energijo in obrambo. Andre Igoudala je bil skriti adut s klopi, v zadnjih treh sezonah pa pika na i Kevin Durant. S tudi po več kot 65 zmagami v rednem delu so vsako sezono veljali za favorita in se v vseh petih uvrstili v veliki finale. Tri so osvojili. Vmes so jim zgradili še novo dvorano v San Franciscu.

Zadnjih 10 sezon Golden State Warriorsov:

2013: 47 zmag v rednem delu, poraz v 2. krogu končnice
2014: 51 zmag v rednem delu, poraz v 1. krogu končnice
2015: 67 zmag v rednem delu, prvaki (4:2 proti Clevelandu)
2016: 73 zmag v rednem delu, poraz v finalu (4:3 za Cleveland)
2017: 67 zmag v rednem delu, prvaki (4:1 proti Clevelandu)
2018: 58 zmag v rednem delu, prvaki (4:0 proti Clevelandu)
2019: 57 zmag v rednem delu, poraz v finalu (4:2 za Toronto)
2020: 15 zmag v rednem delu
2021: 39 zmag v rednem delu
2022: 53 zmag v rednem delu, prvaki (4:2 proti Bostonu)

Najslabši v covidni sezoni

Bil je čustven vrtiljak, vse od poraza v finalu 2019, pravi Steph Curry. | Foto: Reuters Bil je čustven vrtiljak, vse od poraza v finalu 2019, pravi Steph Curry. Foto: Reuters Nato pa: odhod Duranta in Igoudale, pa poškodbe Thompsona in Curryja. V sicer skrajšani sezoni 2019/2020 so dobili samo 15 tekem (50 porazov), najmanj med vsemi klubi v ligi. Vsi so govorili, da je dinastije konec. A Curry, ki je lani odigral le pet tekem, in Thompson, ki je izpustil dve celotni sezoni, sta pozdravila poškodbe in letošnja sezona se je začela obetavno. Sredi sezone pa sta bila oba ponovno na klopi za poškodovane. S 53 zmagami v rednem delu jih nihče ni uvrščal v ožji krog favoritov za naslov prvaka. A so v končnici serijo za serijo igrali bolje, tako zvezdniška trojica kot njihovi novi pomočniki. Padli so Denver Nuggets, Memphis Grizzlies, Dallas Mavericks in zdaj še Boston Celtics.

Kerr: Veliko je bilo neznank

"Vsi naslovi so edinstveni, vsi so posebni," je o četrtem v vlogi glavnega trenerja razlagal Steve Kerr, ki je bil petkrat prvak že kot igralec. "Ta je najbolj neverjeten z zorne točke, kje smo bili prejšnji dve sezoni. Veliko je bilo neznank. Poškodovan je bil Klay, ob koncu sezone še Draymond in Steph. Veliko je novih fantov. Novi obrazi okrog našega jedra. Nekaj posebnega je, ko vidiš, kako so napredovali in koliko so prispevali Andrew Wiggins, Kevon Looney in Gary Payton. Enako Jordan Poole. Pa še koga sem pozabil. A za naslov je potrebna celotna ekipa. In mi imamo odlično skupino, ki je opravila posel."

Curry: Tri leta smo nosili težek nahrbtnik

Steve Kerr je prvak že devetič, četrtič kot trener Golden State Warriorsov. | Foto: Reuters Steve Kerr je prvak že devetič, četrtič kot trener Golden State Warriorsov. Foto: Reuters "Zadnji dve leti se je govorilo, da smo prestari, pa da je težko obdržati jedro ekipe in obenem razvijati mlade igralce," je o dvomih prenove Warriorsov, ki so jih imeli zunanji opazovalci, govoril Stephen Curry, ki je četrtemu prstanu dodal še prvi naziv MVP finala. "A kar naenkrat smo se prek Denverja, nato Memphisa in potem Dallasa prebili do Bostona. Rečeš si: Tukaj smo. Prav neverjetno. In potem smo prišli do ciljne črte. Mislim, da je ta naslov drugačen, saj smo tri leta nosili težek nahrbtnik." Pri tem je Curry mislil na poraz na šesti tekmi finala 2019 proti Toronto Raptors.

"Zadnja dva meseca končnice, pravzaprav zadnja tri leta in zdaj zadnjih 48 ur so bili čustveni vrtiljak. Vsak dan smo nosili težko breme. Želeli smo uresničiti sanje. In zdaj smo jih. Kar kurjo polt dobim, ko pomislim, čez koliko gorja smo šli, da smo se vrnili sem. Zato je ta naslov tako drugačen," je še razlagal 34-letni Curry, ki si je stopalo poškodoval pred dvema mesecema. Pred dobrim tednom dni si je še enkrat zvil gleženj, a je vseeno odigral vse tekme finala. Uspelo pa jim ni samo zaradi košarkarskih sposobnosti, ampak tudi zaradi miselnosti, šampionske miselnosti. "Imamo pravo mentaliteto. Verjamemo, zaupamo, da nam lahko uspe. To smo govorili celotno sezono. To je naš šampionski DNK."

Luka Dončić Boban Marjanović
Sportal Slovo Luke Dončića od velikega prijatelja?
Ne spreglejte